Skip to Content

Gratis reizen met de MIVB en een bezoek aan de toekomstige eindhalte van Metro 3 op autoloze zondag

Zondag 19 september vindt traditioneel autoloze zondag plaats tijdens de week van de mobiliteit. ​ De MIVB nodigt die dag nieuwsgierigen en liefhebbers uit om een kijkje te nemen achter de schermen van de werf van Metro 3. Tijdens een opendeur kan je de werken bezoeken in het station Albert in Vorst dat in de toekomst een multimodale hub wordt. Het MIVB-net is de hele dag gratis en wordt versterkt zodat iedereen kan genieten van autoloze zondag.

Het hele MIVB-net is gratis op zondag 19 september, en dit vanaf het begin tot het einde van de dienst. De poortjes gaan dan automatisch open in de stations en de valideringstoestellen worden uitgeschakeld in voertuigen en stations. Bussen, trams en metro’s rijden volgens de dienstregeling van een zaterdag in plaats van een zondag zodat de frequenties op het hele net hoger zijn. De drukste lijnen worden bovendien versterkt. De details zijn terug te vinden op de website van de MIVB: www.mivb.brussels

De werf Albert zwaait de deuren open

Voor de traditionele opendeurdag nodigt de MIVB op zondag 19 september het publiek uit om een kijkje te nemen achter de schermen van het toekomstige eindpunt van Metro 3. Dat wordt momenteel aangelegd in het station Albert in Vorst. Om deel te nemen aan de rondleiding is het verplicht om in te schrijven via de website albert.mivb.brussels
​De werkzaamheden voor de verbouwing van het station Albert zijn momenteel volop bezig. Het station wordt op termijn een nieuwe eindhalte voor tramlijnen 4 en 51 enerzijds en voor Metro 3 anderzijds. Daarom moeten de perrons worden verhoogd en moet de uitrusting worden aangebracht die nodig is voor de toekomstige doorkomst van de metro. In het station komen in totaal 5 liften en een bewaakte fietsparking.

Grootschalige werken

Station Albert was van meet af aan ontworpen om ooit de metro te mogen verwelkomen: een grote lokettenzaal, ruimtes achter de muren, lange perrons, een brede tunnels,... De werkzaamheden die er momenteel plaatsvinden zijn geen sinecure: het station wordt omgetoverd tot een moderne, aangename multimodale hub waar reizigers gemakkelijk van tram naar metro kunnen overstappen. De werken omvatten de ontmanteling van de tunnel tussen de bovengrondse halte Jupiter en het niveau -2 van het station, de aanleg van nieuwe technische lokalen, het verplaatsen van de riolering, het weghalen van sporen, ballast en diverse uitrustingen, de aanleg van nieuwe steunmuren en de vernieuwing van alle uitrustingen en afwerkingen (vloer, muur, plafond, verlichting, rolluiken, signalisatie, laagspanningsinstallaties, enz.). Op niveau -2 komt de eindhalte van de toekomstige Metro 3 en op niveau -1 komt een nieuw tramstation, met de eindhaltes van lijnen 4 en 51.

Een kantelmoment voor Metro 3

In het kader van het project Metro 3 wordt het huidige tramstation volledig gerenoveerd en wordt het omgetoverd tot een multimodale hub met trams én metro’s. Ter herinnering: de premetrotunnel tussen Albert en het Noordstation wordt omgevormd zodat er metro’s kunnen rijden. Nadien wordt de lijn ook verlengd tot het Noordstation richting Bordet, en zo ontstaat Metro 3. Deze nieuwe metrolijn zal een antwoord bieden op het stijgend aantal reizigers en zal het noorden met het zuiden van de stad in nauwelijks twintig minuten verbinden.

Praktische info:

  • Zondag 19/09 van 10u tot 15u20
  • Station Albert, kruispunt van de Besmelaan en de Alsembergsesteenweg
  • Verplichte inschrijving op albert.mivb.brussels
  • Tram 3, 4 en 51 en bus 37, 48 en 54 brengen de reizigers er gratis naartoe
  • Voor jouw veiligheid: draag gesloten schoenen met stevige zolen
  • Het dragen van een mondmasker is verplicht
  • Kinderen moeten vergezeld worden door een volwassene
  • De MIVB werkt aan een 100% toegankelijk station, maar de werf is helaas niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit
Story image

 

 

Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 17 tramlijnen, 55 buslijnen en 11 nachtbuslijnen. 

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel