65+ jaarabonnement MIVB voor 12 euro vanaf 1 juli

Na de jongeren onder de 25 jaar, betalen ook de 65-plussers maar 12 euro om een jaar lang met de metro’s, trams en bussen van de MIVB te reizen. Met deze prijsverlaging van 60 naar 12 euro wil de Brusselse regering de senioren nog meer aanmoedigen om de wagen in de garage te laten en het openbaar vervoer te gebruiken voor verplaatsingen in de stad. De maatregel treedt in werking vanaf 1 juli.

12 euro per jaar, 1 euro per maand dus: dat is de prijs voor een jaarabonnement op de MIVB voor alle inwoners van het Brusselse gewest van 65 jaar en ouder. Met dit voordeeltarief krijgen ze toegang tot het volledige MIVB-netwerk.

Nieuwe tariefverlaging

Op 1 juli 2021 verlaagde de Brusselse regering de prijs van het schoolabonnement voor jongeren van 12 tot 24 jaar van 50 naar 12 euro per jaar. Sinds 1 februari 2022 genieten alle Brusselse jongeren onder de 25 jaar (ook niet-studenten) van hetzelfde voordeeltarief. ​

Nu zijn de 65-plussers die in het Brusselse gewest wonen aan de beurt om te genieten van een jaar lang onbeperkte toegang tot het MIVB-netwerk voor slechts 12 euro. Voor niet-Brusselaars blijft het MIVB 65+ jaarabonnement beschikbaar voor 60 euro kost.

Deze maatregel, genomen en gefinancierd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, moet ervoor zorgen dat de senioren zich vlotter kunnen verplaatsen in de stad en zo actiever kunnen deelnemen aan het sociale en culturele leven in Brussel. Het is een extra motivatie om het openbaar vervoer te gebruiken en de wagen in de garage te laten staan.

In 2022 verkocht de MIVB 54.375 65+ abonnementen, waarvan 46.209 aan Brusselse senioren. ​

1 juli

Het abonnement voor Brusselse 65-plussers moet worden geladen op een persoonlijke Mobib-kaart. Het nieuwe tarief is van toepassing vanaf 1 juli. Wie al een nominatieve Mobib-kaart heeft, kan het abonnement vanaf 1 juli kopen. Dat kan in een van de MIVB-verkooppunten of online via de optie GO Easy.

Wie nog geen persoonlijke Mobib-kaart heeft, kan dit abonnement voortaan ook kopen in een BOOTIK of via de optie GO Easy met kaartlezer.

Trouwere reizigers

“Met onze trams, bussen en metro’s kan je je erg eenvoudig in Brussel verplaatsen. Meer en meer 65-plussers hebben dit begrepen en maken geregeld gebruik van ons netwerk. Dankzij het openbaar vervoer kunnen ze op een aangename manier genieten van alle voordelen die de stad biedt”, zegt ​ Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB, verheugd.
“Onze senioren zouden zich moeiteloos en zonder al te veel kosten moeten kunnen verplaatsen in ons gewest. Sommige ouderen willen liever niet meer met de wagen rijden, anderen vinden bepaalde afstanden te groot om te wandelen. Met de tariefvermindering van de abonnementskosten naar 60 naar 12 euro per jaar willen we onze senioren motiveren om vaker het openbaar vervoer te nemen. Ik hoop dat onze senioren hun actief en sociaal leven kunnen behouden en kunnen rekenen op onze dienstverlening”, aldus minister-president Rudi Vervoort.
Brussels minister van Mobiliteit, Elke Van den Brandt: “Na de jongeren, geven we ook de 65+ een extra voordelig tarief. Jong geleerd is oud gedaan. We zagen een sterke verhoging in de abonnementen voor jongeren. We rekenen nu op eenzelfde effect bij de 65+, voor wie te voet of de fiets niet altijd een optie is.”

 

 

 

 

Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 54 buslijnen, 11 nachtbuslijnen en een vervoerdienst voor personen met een beperking. 

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel