Alle MIVB-stations krijgen nieuwe vuilnisbakken voor selectieve ophaling

Vanaf midden mei worden de (pre)metrostations uitgerust met een nieuw model vuilnisbakken voor selectieve ophaling. De MIVB en Brussel Mobiliteit plaatsen de komende maanden liefst 522 dergelijke “eilandjes”. De nieuwe vuilnisbakken hebben niet alleen een stijlvol design, ze voldoen ook aan de veiligheidsnormen en geven de reizigers duidelijk aan in welke bak ze het vuilnis kwijt kunnen.

De aanwezigheid van vuilnisbakken is essentieel om de reizigers nette en aangename stations te bieden. De MIVB en Brussel Mobiliteit gingen op zoek naar een nieuw model dat aan de meest recente veiligheidsnormen voldoet. Daarom testten ze in het station De Brouckère een model dat zowel duurzaam als esthetisch is en voorzien van transparante zakken.

Eerste 16 stations voor midden juli

In totaal worden er 552 sorteereilanden geleidelijk geïnstalleerd in de (pre)metrostations van het MIVB-netwerk. De eerste 16 stations worden tussen begin mei en midden juli uitgerust, aan een tempo van 2 tot 3 stations per week. Volgens de planning komen eerst volgende stations aan bod: Vandervelde, Roodebeek, Tomberg, Gribaumont, Joséphine-Charlotte, Diamant, Boileau, Ribaucourt, Yzer, Kruidtuin, Madou, Munthof, Horta, Albert, Lemonnier en Bizet. De andere stations volgen binnenkort. Tegen eind 2023 moeten alle stations dergelijke nieuwe bakken hebben. Het aantal per station hangt uiteraard af van de omvang en de gebruiksfrequentie.

Veilig, makkelijk in onderhoud en mooi

De MIVB voerde begin jaren 2000 afvalscheiding in haar stations in, maar moest in 2016 de selectieve vuilnisbakken afschaffen om te voldoen aan de veiligheidseisen na de aanslagen in Brussel. Het gekozen nieuwe model is conform dankzij de zichtbare en transparante zakken. Bovendien zijn ze gemakkelijk te onderhouden en hebben ze een design dat harmonieus past in de omgeving van de stations.

Nette en aangename stations

De stations worden 7 dagen per week en 365 dagen per jaar schoongemaakt. Het aantal schoonmaakbeurten per station hangt af van de noden, die variëren volgens verschillende criteria. Belangrijkste is het aantal mensen dat het station gebruikt. Naast de grondige reiniging zijn er ook snelle schoonmaakbeurten om zwerfvuil op te ruimen, vuilnisbakken te ledigen, enz. De MIVB organiseert ook de ophaling van het afval van de winkels in de stations, dat eveneens selectief worden gesorteerd.

Verantwoord afvalbeheer

Het afvalbeheer maakt integraal deel uit van het milieubeleid van de MIVB. Als onderneming met een belangrijke industriële activiteit produceert de vervoersmaatschappij een grote verscheidenheid aan vuilnis: papier, plastic, huishoudelijk afval, maar ook sporen, kabels, hout, banden, dode bladeren, batterijen, voertuigen, lampen, luchtfilters en ruiten van voertuigen. In totaal wordt 80% van het vuilnis hergebruikt, gerecycleerd of teruggewonnen als energie.

Om meer te weten te komen over de MIVB en het milieubeheer: www.mivb.brussels (“MIVB”, “Milieu””) of raadpleeg het activiteitenverslag op stib-activityreports.brussels/nl (luik “verantwoordelijkheid”).

 

 

Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 55 buslijnen, 11 nachtbuslijnen en een vervoerdienst voor personen met een beperking. 

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel