Belgisch openbaar vervoer zoekt 2.800 medewerkers via jobbeurs

De Spoorwegen (NMBS, Infrabel, HR Rail), MIVB, De Lijn en TEC organiseren op 20 februari de Public Transport Saturday Job Fair. Het is een primeur dat een hele sector de handen in elkaar slaat om medewerkers te rekruteren. Het openbaar vervoer heeft in 2016 2.800 vacatures in de aanbieding.  

In 2016 werven de Spoorwegen (NMBS, Infrabel, HR Rail), MIVB, De Lijn en TEC naar schatting samen 2.800 nieuwe collega’s aan. De meeste jobaanbiedingen zijn de  typische vervoersberoepen, maar ook voor de technische profielen is de nood hoog. Bij de Spoorwegen gaat het om ongeveer 1.300 vacatures. Naast treinbestuurders, treinbegeleiders en assistent-verkeersleiders is er een grote vraag naar technici (elektromacaniciens en mecaniciens) en ingenieurs. Daarnaast zijn er vacatures voor ondersteunende functies in ICT, logistiek en supply chain, finance, HR en marketing. MIVB werft 800 medewerkers aan en zoekt voornamelijk bus- en trambestuurders en technische profielen. De Lijn (500 vacatures) en TEC (200 vacatures) zoeken vooral buschauffeurs, maar ook technici en informatici.

Op klassieke jobbeurzen hebben de bedrijven vaak een stand naast elkaar. Vandaar groeide het idee om op 20 februari samen de “Public Transport Saturday Job Fair” te organiseren, in brasserie Midi Station aan het Zuidstation in Brussel. Het is de allereerste keer dat alle bedrijven uit een sector samen op zoek gaan naar nieuwe medewerkers met hetzelfde profiel.

Sector in beweging

Michel Bovy, algemeen directeur van HR Rail: “Het openbaar vervoer is een sector in beweging. We zijn er fier op dat jonge ingenieurs hier al snel veel verantwoordelijkheden krijgen over grote projecten. Ook een treinbegeleider of een treinbestuurder staat in voor een duizendtal mensen. We bieden een brede waaier aan uitdagende jobs. En door onze grote werkzekerheid en de mogelijkheden tot interne mobiliteit zijn we ook voor meer ervaren werknemers een interessante werkgever.”

Familiegevoel

Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB: ”De MIVB staat voor grootse uitdagingen met tal van indrukwekkende projecten, zoals de verlenging en modernisering van de metro, de uitbreiding van het tramnet en herschikking van het busnet. Met ondertussen ongeveer 370 miljoen ritten wordt de stijgende tendens van de afgelopen jaren verder doorgetrokken. Om alle reizigers in de beste omstandigheden te kunnen vervoeren wordt geïnvesteerd in meer voertuigen. Die hebben allemaal een chauffeur nodig en moeten ook worden onderhouden. Maar ondanks de grote uitbreidingen die we meemaken, primeert toch nog altijd het familiegevoel bij de MIVB.”

                                                     

Het hart van de economie

Directeur-generaal van De Lijn Roger Kesteloot: “Miljoenen mensen rekenen elke dag op het openbaar vervoer om op hun werk of elders te geraken. Daardoor zijn trein, tram en bus een slagader voor onze economie. Om het hart van de economie te laten kloppen, zoeken we bekwame mensen met een hart voor mobiliteit. Capaciteiten zijn daarbij belangrijker dan leeftijd, geslacht en afkomst.”

Commercieel en klantgericht

Stéphane Thiery, Marketingdirecteur en woordvoerder bij TEC: “In het kader van de modernisering van zijn human resources wil TEC de beroepen in het openbaar vervoer aantrekkelijker en bekender maken. Daarom zijn we samen met onze collega’s aanwezig op de Public Transport Saturday Job Fair, waar we met veel passie de kandidaten zullen informeren.  We hopen op kandidaten die commerciële feeling hebben en klantgericht zijn.” 

Goede retentiecijfers

Opvallend is de zeer lage rotatiegraad bij de verschillende openbaarvervoersbedrijven. Zeer weinig medewerkers nemen zelf hun ontslag bij deze bedrijven: 0,88% van de spoorwegmedewerkers, 1,07% bij MIVB, 1,87 bij De Lijn en 6,11 % bij TEC. In het algemeen worden deze retentiecijfers gezien als een goede indicator van de werknemerstevredenheid.

 

Praktische informatie:

Public Transport Saturday Job Fair, 20 februari, Midi Station, vlakbij station Brussel-Zuid.

Inschrijving verplicht.

Praktische informatie en inschrijving op www.saturdayjobfair.be

Contacteer ons
Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1.100.000 inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 51 buslijnen en 11 nachtbuslijnen. De MIVB verzorgde in 2019 liefst 433,5 miljoen ritten.

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel