Bijna 60% van de MIVB-reizigers betaalt enkele rit contactloos

Met bijna 10 miljoen transacties in 2023 is contactloos betalen de meest gebruikte betaalwijze om te reizen met de MIVB, goed voor 57% van de enkele ritten die op het MIVB-net worden gekocht. Reizen met een bankkaart, smartphone of smartwatch spreekt vooral, maar niet uitsluitend, de occasionele reiziger aan. De voordelen van contactloos betalen: het is eenvoudig, snel en milieuvriendelijker dan het papieren ticket.

In navolging van andere wereldsteden zoals Londen, Parijs en Milaan heeft de MIVB de contactloze betaling op haar net gelanceerd op 1 juli 2020. Met deze betaaloplossing kan je je een vervoerbewijs aanschaffen door eenvoudigweg een bankkaart, smartphone of smartwatch te scannen aan de grijze valideertoestellen in de voertuigen en aan de toegangspoortjes voor de metro. Je hebt dus geen fysiek ticket meer nodig.

De favoriete oplossing van de occasionele reiziger

Deze betaaloplossing werd aanvankelijk voor toeristen bedacht, maar trekt sindsdien ook andere reizigers aan. De belangrijkste voordelen die de gebruikers van contactloos betalen vermelden zijn de snelheid en het gebruiksgemak. De reizigers benadrukken ook hoe ongedwongen de aankoop verloopt. Je hoeft je verplaatsing niet meer voor te bereiden. Je stapt in het voertuig en betaalt, zonder dat je vooraf een vervoerbewijs hebt moeten kopen. Op deze drie criteria scoorde de oplossing een tevredenheidscijfer van 9/10 of meer bij de recentste enquête van de MIVB over de verschillende verkoopkanalen.

De contactloze betaling met bankkaart wordt vooral gebruikt voor occasionele verplaatsingen op het MIVB-net door Brusselaars, pendelaars of toeristen, maar de oplossing spreekt ook andere doelgroepen aan, als aanvulling op abonnementen of andere vervoerbewijzen.

Bijna 60% van de tickets

Het contactloos betalen is snel doorgebroken: in 2020 telde de MIVB al 804.706 validaties en 540.000 transacties tussen 1 juli en 31 december. In 2023 werden 9,9 miljoen contactloze transacties geregistreerd.

Het aandeel van contactloos betalen in de ticketverkoop van 1 rit is in de loop van de jaren gestaag blijven groeien. Van 35% in 2021 ging het naar 47% van de verkochte tickets in 2022 en 57% in mei 2024. De verkoop via contactloze betaling is gestegen met ruim 30% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Op maat van de evenementen in de stad

Contactloos betalen is bij uitstek geschikt voor verplaatsingen in het kader van evenementen die in onze hoofdstad plaatsvinden. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het succes van contactloos betalen bij de 20 km van Brussel: die dag werden er 46.000 contactloze transacties geregistreerd.

Met deze oplossing kan je de stad in alle rust bezoeken. Een contactloze rit is goedkoper dan een papieren ticket, met 2,10 euro tegenover 2,60 euro. Bovendien bestaat er per dag een bovengrens die overeenstemt met het dagtarief van 7,50 euro. Op het einde van de dag wordt de slotsom gemaakt van het aantal afgelegde ritten. Als een reiziger meer dan 3 ritten heeft afgelegd, wordt automatisch het dagtarief toegepast. Zo kan je op één dag onbeperkt reizen op het MIVB-net, maar betaal je nooit meer dan 7,50 euro. ​

Meer informatie over contactloos betalen vind je online op de MIVB-site: https://www.stib-mivb.be/contactless.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 54 buslijnen, 11 nachtbuslijnen en een vervoerdienst voor personen met een beperking. 

Neem contact op met