Brussel krijgt 70 nieuwe gelede elektrische bussen ​ tussen 2024 en 2026

De MIVB verwelkomt een nieuwe elektrische bus. Het is de eerste van een bestelling van 70 nieuwe gelede, volledig elektrische bussen die op het MIVB-net worden verwacht tussen 2024 et 2026. Deze voertuigen van het type eCitaro vervangen de laatste nog rondrijdende Euro 5-bussen om te beantwoorden aan de verstrenging van de LEZ op 1 januari 2025. Tegelijk laten ze ook toe om het MIVB-buspark verder uit te breiden, en de reizigers steeds meer plaatsen en comfort te bieden. ​

In de loop van de komende weken kunnen Brusselse reizigers op nieuwe elektrische bussen stappen. Het gaat om voertuigen van een nieuwe generatie besteld in 2023. Ze worden geleidelijk geleverd van 2024 tot 2026. Hun komst is een mijlpaal met het oog op de volledige elektrificatie van het MIVB-buspark tegen 2035.

107 100% elektrische bussen

De 70 gelede, 100% elektrische eCitaro-bussen van Mercedes-Benz komen het MIVB-buspark vervoegen. De Brusselse openbaarvervoersmaatschappij beschikt al over 37 volledig elektrische bussen: 25 gelede bussen die worden opgeladen in de stelplaats en op het net, 5 standaard bussen en 7 midibussen. De 70 eCitaro-bussen zijn van het type ‘opportunity charging’: de batterijen moeten zowel ‘s nachts in de stelplaats worden opgeladen als op het net, aan de eindpunten. Met deze nieuwe voertuigen erbij, beschikt de MIVB binnenkort over 107 volledig elektrische bussen. ​

Testen en opleiden

De eerste bus die de MIVB ontvangt, wordt eerst aan grondige tests onderworpen, om na te gaan of het geleverde voertuig beantwoordt aan de verwachtingen alvorens de volgende bussen worden geleverd. ​ In deze fase kan de MIVB eventueel aangeven welke aanpassingen er moeten gebeuren voor de levering van de rest van de bestelling en de ingebruikname met reizigers. Voor deze tests worden twee weken voorzien.

Na uitvoering van de tests zal dit eerste exemplaar dienen voor de opleiding van het personeel - zowel de technische profielen als de chauffeurs, dispatching en begeleiders – om vertrouwd te raken met het nieuwe model.

De stelplaatsen elektrificeren

De elektrificatie van het buspark vergt een herinrichting en elektrificatie van de MIVB-stelplaatsen. De stelplaatsen Haren en Jacques Brel zijn al deels geëlektrificeerd en ontvangen nu al elektrische bussen.

De stelplaats Marly in Neder-Over-Heembeek is de eerste stelplaats die op termijn enkel 100% elektrische bussen zal huisvesten. De stelplaats ging open in 2019 en biedt momenteel plaats aan 82 diesel- en hybride bussen.

De stelplaats wordt sinds 2023 fors uitgebreid en heringericht. Op een bestaande parking worden laadpalen geïnstalleerd. Daarnaast komt een nieuwbouw van drie verdiepingen langs de Tyraslaan. Daarin komen onderhoudswerkplaatsen, een magazijn, wasstraten, administratieve lokalen, en een parking . De stelplaats zal ongeveer 35.000 m² groot zijn en toelaten om meer dan 200 standaard en gelede elektrische bussen te stallen.

De andere MIVB-busstelplaatsen worden ook geleidelijk heringericht om eveneens plaats te kunnen bieden voor elektrische bussen.

De eindpunten uitrusten

De gelede elektrische bussen moeten worden geladen in de stelplaatsen en op het net, aan de eindpunten. De MIVB rust deze eindpunten uit met laadmasten, waarop de bussen zich met een pantograaf kunnen aansluiten om hun batterijen tijdens de diensturen op te laden. Het eerste eindpunt dat hiermee werd uitgerust was dat aan de Naamsepoort, gebruikt door lijn 64. Momenteel worden de eindpunten heringericht van lijnen 46, 53, 87 en 89 (Marly, Pannenhuis, Beekkant, Westland Shopping, Moortebeek, Centraal Station en Simonis). De meeste herinrichtingswerken zouden eind 2024 voltooid moeten zijn. D wordt afgewerkt in de loop van 2025.

Afhankelijk van de evolutie van het buspark, het aanbod op het net en de indienststelling van de gelede elektrische bussen op de lijnen zullen ook andere eindpunten worden heringericht.

Vanaf de zomer op het net

De volgende bussen worden eind augustus/begin september geleverd, om dan geleidelijk op het net te worden ingeschakeld in de loop van de maand september. De levering van de 1ste bestelling van 56 bussen loopt tot eind 2024, zodat die begin 2025 integraal in gebruik is, om te voldoen aan de volgende stap van de Low Emission Zone die in onze hoofdstad van toepassing is. De volgende bestelling van 14 bussen zal worden geleverd en in dienst gesteld in de loop van 2026.

De nieuwe elektrische bussen zullen worden ingezet op de volgende lijnen:

  • 46 Moortebeek – Pannenhuis
  • 53 Westland-Shopping – Militair Hospitaal
  • 87 Simonis – Beekkant
  • 89 Westland-Shopping – Centraal Station

Met deze gelede bussen kan de MIVB op deze lijnen een hoge capaciteit aanbieden, wat nodig is voor het comfort van de reizigers op deze intensief gebruikte lijnen.

″Het is onze doelstelling om ons buspark de komende jaren te laten evolueren tot een vloot zonder uitstoot. Deze bestelling van 70 nieuwe gelede elektrische bussen is de eerste van die omvang en vormt een belangrijke mijlpaal in die richting. Daarnaast werd ook al een bestelling van 36 standaard elektrische bussen geplaatst. Dat is een énorme stap voorwaarts voor de MIVB en voor Brussel. ​ Zo maken we ons buspark duurzamer, bieden we meer comfort aan onze klanten, en leveren we een belangrijke bijdrage aan een meer leefbare stad ″, aldus een verheugde Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 19 tramlijnen, 52 buslijnen, 11 nachtbuslijnen en een vervoerdienst voor personen met een beperking. 

Neem contact op met