Skip to Content

De MIVB bestelt 175 nieuwe trams

De raad van bestuur van de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij koos maandag Bombardier als leverancier voor de nieuwe trams. Het raamakkoord wordt afgesloten, onder voorbehoud van een standstill-periode, voor de aankoop van ongeveer 175 trams, met een eerste bevestigde bestelling van 60 voertuigen.

Het MIVB-net kent een constante stijging van de rittenaantallen met een nieuw record in 2017 van 401 miljoen ritten, een stijging van 8% ten opzichte van 2016. Om de almaar talrijker wordende reizigers te ontvangen, en nog meer volk te kunnen aantrekken naar het openbaar vervoer, heeft het MIVB-net nood aan nieuwe voertuigen om de oudste uit haar vloot te vervangen. En dan gaat het zowel om metro’s, als om bussen en nu ook nieuwe trams.

175 nieuwe trams

De raad van bestuur van de MIVB sloot zopas een raamakkoord af voor de aankoop van ongeveer 175 trams, met een eerste bevestigde bestelling van 60 trams (voertuigen, wisselstukken, testbanken, simulator,…), onder voorbehoud van de standstill-periode (officiële kennisgeving voor de toewijzing van het contract, van de beslissing voor de toekenning aan de niet weerhouden kandidaten, gevolgd door een wachtperiode van 15 kalenderdagen). De eerste bevestigde bestelling van 60 voertuigen is goed voor een bedrag van 169 miljoen euro, btw niet inbegrepen.

Het bedrijf Bombardier werd aangeduid voor de studie, bouw, levering, inwerkingstelling en het onderhoud van de nieuwe voertuigen. Het akkoord betreft twee tramtypes: korte trams van ongeveer 32 meter en lange trams van ongeveer 43 meter.

Oude trams vervangen en aanbod versterken

De 60 trams van de eerste bestelling kunnen een gedeelte van de oudste trams met hoge vloer vervangen. De nieuwe trams betekenen ook een uitbreiding van de tramvloot. Die is nodig om te beantwoorden aan de talloze ontwikkelingen van het net (stijging van de rittenaantallen, nieuwe lijn 9, verlenging van lijn 94, moderne tram met grote capaciteit op lijn 81).

Dankzij de levering van de 60 eerste trams, gecombineerd met de vervanging van een gedeelte van de oudste trams, komen 4.600 extra plaatsen bij op de Brusselse trams. Dat is een stijging van de capaciteit met ongeveer 7%. De eerste voertuigen worden in de lente van 2020 geleverd en na een proefperiode in dienst gesteld.

Comfortabeler, toegankelijker

De nieuwe trams krijgen brede deuren en een volledige lage vloer op dezelfde hoogte als de standaardperrons. Alles werd gedaan om de toegang voor personen met beperkte mobiliteit te vergemakkelijken en de reizigersstroom en –comfort te verbeteren. Er komen twee multifunctionele plaatsen (voor rolstoelgebruikers en kinderwagens) per voertuig, een comfortabele zetelopstelling voor de langere trajecten, klapstoelen, grote informatieschermen, verlichting onderaan de deuren bij de opening ervan, luchtkoeling,…

Het design van de toekomstige trams, ten slotte, is geïnspireerd op art nouveau. Het werd toevertrouwd aan de Antwerpse designer Axel Enthoven, die eerder al instond voor de “look” van de T3000, T4000 en de jongste metro’s en bussen.

“Nieuwe bussen, nieuwe metro’s en nu ook nieuwe trams. Met deze overeenkomst voor een eerste bevestigde bestelling van 60 voertuigen, blijven we de vloot vernieuwen en versterken, nu met liefst 4.600 extra plaatsen bij de tramvloot. Terwijl het jaar 2017 een nieuwe spectaculaire stijging kende van de rittenaantallen van ons net, blijven we investeren in veiligheid, comfort en meer capaciteit om het openbaar vervoer almaar aantrekkelijker te maken en ons steentje bij te dragen tot een verbetering van de mobiliteit en de levenskwaliteit in Brussel, ten voordele van iedereen”, aldus Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB.

“Tussen 2015 en 2025 investeren we 5,2 miljard euro in het openbaar vervoer in Brussel. Dat is zo vastgelegd in een meerjareninvesteringsprogramma. Deze regering heeft hiermee het pad geëffend richting een nog kwalitatiever openbaar vervoer in Brussel. De nieuwe trams zijn zeer comfortabel, ruim en ze hebben een elegant design. Vanaf 2020 zullen ze de oudste trams vervangen en de capaciteit op het MIVB-net verhogen. Het is mogelijk dat de trams in België worden gemaakt, wat actief bij zou dragen aan de werkgelegenheid en economie in ons land, dat stemt me heel tevreden,” verklaart Pascal Smet, Brussels Minister van Mobiliteit.

Contacteer ons
Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 54 buslijnen, 11 nachtbuslijnen en een vervoerdienst voor personen met een beperking. 

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel