De MIVB bestelt 30 extra trams

De tramvloot van de MIVB breidt verder uit. Nadat de raad van bestuur van de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij in 2018 al 60 «Trams New Generation» bestelde bij trambouwer Bombardier, bestelde ze zopas nog 30 extra trams. De eerste exemplaren van die in totaal dus 90 nieuwe trams zullen vanaf 2020 door de straten van Brussel rijden.

De raad van bestuur van de MIVB besliste een nieuwe bestelling van 30 trams te plaatsen bij trambouwer Bombardier. Deze voertuigen moeten in eerste instantie dienen voor de netuitbreidingen waartoe de Brusselse regering besliste (tramlijnen naar Neder-over-Heembeek en Tour&Taxis), én om het bestaande net verder te versterken. Afhankelijk van de toekomstige evolutie van het net worden de nieuwe bijkomende voertuigen vervolgens ingezet om de oudste trams van de vloot te vervangen.

De eerste voertuigen van de eerste bestelling worden vanaf midden 2020 geleverd en op het net ingezet na een testperiode. De eerste voertuigen van de tweede bestelling worden vanaf begin 2023 geleverd.

De levering van de 90 trams moet samen met de vervanging van een gedeelte van de oudste trams de totale capaciteit van de tramvloot van de MIVB uitbreiden met ongeveer 10.000 plaatsen, of 15% extra capaciteit voor de reizigers.

Modernere en comfortabeler voertuigen

De Tram New Generation (TNG) is een moderne en gestileerde versie van de recentste trams die momenteel op het net rijden (T3000 en T4000). Net als de toekomstige M7-metro is het design van de TNG geïnspireerd op Art Nouveau en van de hand van ontwerper Axel Enthoven, van het bedrijf Yellow Window.

Het grote publiek kon al kennis maken met de nieuwe tram tijdens de activiteiten voor 150 jaar tram eind april/begin mei, toen een levensgrote replica van de nieuwe tram op het Koningsplein werd getoond.

De nieuwe trams zijn ruimer en comfortabeler, met brede deuren en een volledig lage vloer. Alles werd bedacht om de toegang tot het voertuig te vergemakkelijken voor personen met beperkte mobiliteit en om de doorstroming en het comfort van de reizigers te vergemakkelijken. Er zijn onder andere twee multifunctionele plaatsen voor personen met een kinderwagen of een rolstoel, de opstelling van de zitjes is comfortabeler voor de langere trajecten, er zijn klapstoelen, grote informatieschermen met onder meer het lijnschema, indirecte LED-verlichting, een performant koelingssyteem, soepele draaistellen om de trillingen zoveel mogelijk te beperken,… De trams zullen beschikbaar zijn in een korte versie van 32m en een lange versie van 43m en bieden respectievelijk plaats aan 182 en 256 mensen, waarvan 47 en 65 zitplaatsen.

 «Afgelopen jaar zag de nieuwe lijn 9 het daglicht en verlengden we lijn 94, die tramlijn 8 werd. We vervoeren almaar meer reizigers. Bovendien staan er nieuwe tramlijnen op stapel naar Neder-over-Heembeek en naar Tour en Taxis. De nieuwe trams bieden een antwoord op die nieuwe noden en uitdagingen en zullen de reizigers tegelijk meer comfort bieden”, zegt Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB.

«Na een eerste bestelling van 60 nieuwe trams nam de raad van bestuur een nieuwe beslissing ten voordele van de reizigers, met een bestelling van 30 extra voertuigen. De trams zullen de MIVB in staat stellen het aanbod te versterken, waardoor iedereen er baat bij heeft”, benadrukt Thomas Ryckalts, voorzitter van de raad van bestuur van de MIVB.

“Deze bestelling van de MIVB voor 30 nieuwe trams toont aan dat we het tramnetwerk in onze hoofdstad willen uitbreiden. Het is een stap vooruit in de planning van nieuwe tramlijnen. Deze trams zullen rijden op de nieuwe lijnen naar Tour&Taxis en Neder-over-Heembeek. De raad van bestuur van de MIVB nam deze belangrijke beslissing in overeenstemming met het door de Brusselse regering goedgekeurde meerjaren investeringsprogramma voor het openbaar vervoer”, zegt Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet.

Een raamcontract sinds begin 2018

Op 5 februari 2018 wees de raad van bestuur van de MIVB het raamcontract voor de studie, de bouw, de levering en het eventuele onderhoud van 175 nieuwe trams toe aan de firma Bombardier. De raamovereenkomst voorzag in een eerste bestelling van 60 Trams New Generation. Een eerste bestelling vond plaats in april 2018 voor een bedrag van 169 miljoen euro zonder btw. Het ging om 49 trams van het korte type en 11 trams van het lange type.

Op maandag 20 mei 2019 besliste de raad van bestuur van de MIVB een tweede bestelling te plaatsen bij Bombardier voor de aankoop van 30 TNG-trams, met reserve- en vervangstukken voor een totaal bedrag van 67 miljoen euro. Het gaat om 30 trams van het korte type.

Contacteer ons
Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1.100.000 inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 51 buslijnen en 11 nachtbuslijnen. De MIVB verzorgde in 2019 liefst 433,5 miljoen ritten.

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel