Skip to Content

De MIVB eert Toots Thielemans in klank en beeld

De MIVB houdt een eerbetoon aan Toots Thielemans, die morgen 100 jaar zou zijn geworden. Muziek in de metro, tentoonstelling, concerten,… Dé gelegenheid om deze grote, Brusselse jazz-artiest te (her)ontdekken.

Toots Thielemans werd geboren in Brussel op 29 april 1922. Jaren later zou hij wereldwijd bekend worden met zijn muziek en zijn onnavolgbare manier van mondharmonica spelen. Honderd jaar na de geboortedag van de kunstenaar heeft de MIVB besloten hem hulde te brengen. Dat gebeurt niet alleen op haar net, maar ook in het centrum van Brussel, waar hij heeft gewoond en waar over enkele jaren een metrostation zijn naam zal dragen.

De Belgische jazzmuzikant in de metro

De muziek van Toots Thielemans zal de reizigers vergezellen in de metro op vrijdag 29 en zaterdag 30 april.

Een jazzdeuntje weerklonk ook in 1976, toen de Brusselse metro werd ingewijd. Toots Thielemans speelde live een speciaal voor de gelegenheid gecomponeerd stuk. De band tussen de Belgische jazzmuzikant en de metro was geboren en zal ook in de toekomst blijven bestaan. Het metrostation in aanbouw aan de Stalingradlaan in het centrum van Brussel, één van de stations van de toekomstige metrolijn 3, zal de naam van de kunstenaar dragen. Een tentoonstelling over het leven van de muzikant, met als titel "In de voetsporen van Toots Thielemans", is vanaf volgende week te zien op werfpanelen van het toekomstige station. De tentoonstelling geeft een beeld van het leven en de loopbaan van de Belgische jazzmuzikant, met de nadruk op zijn jeugd in de Marollen, in hartje Brussel.

Een muzikale wijk

De bekendheid van Toots bleef niet binnen de landsgrenzen. Binnenkort weerklinkt zijn muziek opnieuw in de Stalingradwijk en omgeving. Van 10 mei tot 5 juli vinden in de cafés en restaurants in de buurt een reeks intieme concerten plaats in samenwerking met de vzw Jazz4you. De groepen die er zullen spelen combineren wereldmuziek en jazz en zullen telkens enkele stukken van Toots Thielemans brengen. De concertagenda is beschikbaar op de website van Metro 3: https://metro3.be/nl/article/22-04-2022/metro-3-viert-100ste-verjaardag-toots-thielemans

 

 

Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 17 tramlijnen, 55 buslijnen en 11 nachtbuslijnen. 

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel