De MIVB gaat voor het eerst 7 elektrische bussen bestellen

"Aankoop elektrische bussen belangrijke stap in koerswijzing op vlak luchtkwaliteit”

De MIVB gaat binnenkort voor het eerst 7 volledig elektrische bussen kunnen bestellen. Het beheerscomité van de Brusselse vervoersmaatschappij besliste op dinsdag 20 juni 2017 om aan de raad van bestuur de constructeur voor te stellen die de studie, bouw, levering, installatie en indienststelling van de elektrische midibussen voor zijn rekening zal nemen. De voertuigen zullen rijden op de toekomstige Citybuslijn die de voetgangerszone in het stadscentrum zal bedienen en de verbinding tussen de boven- en benedenstad zal verzekeren. Volgens Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet betekent de aankoop van elektrische bussen een belangrijke stap in de koerswijzing op vlak van luchtkwaliteit.”

Zoals andere Europese steden stapt Brussel in een pilootfase voor uitbating van volledig elektrische bussen. Deze technologie is in volle ontwikkeling en vormt één van de oplossingen voor een ander energieverbruik. Om terreinervaring op te doen op vlak van deze nieuwe technologie gaat de MIVB verschillende types elektrische bussen aankopen. De inzet van deze voertuigen op 3 MIVB-lijnen zal toelaten de operationele, technische en economische impact van deze nieuwe technologie in te schatten.

In een eerste fase zal de MIVB elektrische midibussen van het type “overnight charging” in dienst stellen. Een midibus is kleiner is dan een standaardbus en dus bij uitstek geschikt om op de nieuwe Citybuslijn te rijden. Die lijn zal de voetgangerszone, de Zavel en de bovenstad bedienen. Op de lijn is geen oplaadstructuur nodig want opladen gebeurt in de stelplaats.

In een tweede fase gaat de MIVB ook standaardbussen testen die opladen in de stelplaats en gelede bussen die in de stelplaats en op de lijn kunnen opladen. Die laatste technologie staat bekend als “opportunity charging”.

De levering van de eerste elektrische midibussen is gepland voor eind 2018.

“Deze beslissing luidt een nieuw tijdperk in van duurzame mobiliteit. Tegen 2030 zal de volledige Brusselse busvloot elektrisch zijn. Propere lucht is een pijnpunt in onze stad, waar mensen wonen en werken, waar kinderen opgroeien. De aankoop van de elektrische bussen is een belangrijke stap in de koerswijzing op vlak van luchtkwaliteit.”, zegt Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet.

 

 

 

Contacteer ons
Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1.100.000 inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 51 buslijnen en 11 nachtbuslijnen. De MIVB verzorgde in 2019 liefst 433,5 miljoen ritten.

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel