De MIVB ontvangt haar eerste elektrische Citybus

De eerste volledig elektrische bus van de MIVB is geleverd. Het gaat om een bus van gemiddeld formaat, een midibus. Na een proefperiode zullen alles samen 7 Citybussen vanaf 1 juni rijden op de toekomstige buslijn 33, die het stadscentrum bedient en de boven- met de benedenstad verbindt.

Het busnet van de MIVB ondergaat de komende jaren heel wat aanpassingen met de invoering van het nieuwe busplan en de komst van de nieuwe elektrische hybride en volledig elektrische bussen.

De wijzigingen beginnen al de komende maanden met de komst van de eerste volledig elektrische bussen op het busnet aan het einde van de lente.

7 eerste elektrische Citybussen

De eerste van 7 Citybussen van de bestelling bij busbouwer Solaris kwam zopas aan in de remise Jacques Brel.

Een midibus is een kleinere bus dan de traditionele standaardbus, waardoor hij makkelijker door sommige smalle straatjes van het stadscentrum kan rijden. Er is plaats voor 42 reizigers.

De Citybussen zijn uitgerust met «overnight charging»-technologie. Dat betekent dat het herladen van de batterijen in de remise gebeurt. De 7 laadpalen werden in de remise Jacques Brel geïnstalleerd. Ze worden gevoed door het elektriciteitsnet van de metro en kunnen een stroomsterkte van 80 kW leveren om de batterijen van de Citybussen op te laden. De autonomie van de batterijen bedraagt 8 uur.

De Citybussen worden nu getest (autonomie van de batterijen, enz.) in de stelplaats en in de straten van Brussel. Er is in een specifieke opleiding voorzien voor het gebruik van dit voertuigtype.

De toekomstige lijn 33

De Citybussen worden vanaf 1 juni met reizigers ingezet op het MIVB-net. Ze rijden op de toekomstige buslijn 33. Deze lijn zal het stadcentrum van Brussel bedienen en verbindt de boven- met de benedenstad via Louiza, de Zavel en Dansaert.

Het begin van een nieuw tijdperk

De indienststelling van de 100% elektrische Citybussen vormt de start van een nieuw tijdperk voor het MIVB-busnet.

Zoals verschillende andere Europese steden start Brussel met de uitbating van volledige elektrische buslijnen. Om praktische exploitatie-ervaring op te doen met deze nieuwe technologie, die volop in ontwikkeling is, koopt de MIVB verschillende soorten elektrische bussen om deze te kunnen testen op het net: 7 midibussen, 5 elektrische standaardbussen van het merk Bluebus (Bolloré-groep) eveneens van het type «overnight charging» en 25 elektrische gelede bussen gebouwd door het bedrijf Solaris en van het type «opportunity charging». Dat betekent dat hun batterijen onmiddellijk opladen aan de eindpunten op het net.

De MIVB plaatste ook een eerste bestelling van 90 elektrische hybride standaardbussen bij Volvo. Voor de bestelling van 145 gelede elektrische hybride bussen loopt momenteel een aanbesteding.

De eerste elektrische hybride bussen worden eind 2018 geleverd. De volledig elektrische standaardbussen komen in de herfst 2018 op het net toe, terwijl de elektrische gelede bussen tegen 2019 verwacht worden in de straten van Brussel.

“De komst van de eerste elektrische bus betekent de aftrap van belangrijke veranderingen voor het busnet van de MIVB. De komende maanden zullen de reizigers kunnen kennismaken met nieuwe voertuigen. En ook ons personeel zal deze nieuwe technologieën ontdekken. Het MIVB-busnet wordt aangepast om nieuwe verbindingen te kunnen bieden en nieuwe wijken te bedienen. Ik ben trots om vandaag het startschot van dit nieuwe mobiliteitstijdperk voor Brussel mee te maken”, aldus Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB.

“Zoals beloofd zullen de eerste elektrische bussen deze zomer op het MIVB-net rijden. Dit is een belangrijke eerste stap naar een volledige elektrische vloot in 2030,” zegt Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet. “Zeven elektrische city-bussen zullen de Dansaertwijk verbinden met de Zavel en Louiza. Met deze nieuwe lijn verbeteren we de levens- en luchtkwaliteit op plaatsen waar veel Brusselaars wonen, werken en shoppen.”

Contacteer ons
Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 kmĀ². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1.100.000 inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 51 buslijnen en 11 nachtbuslijnen. De MIVB verzorgde in 2019 liefst 433,5 miljoen ritten.

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel