De MIVB slijpt metrowielen tegen trillingen

Demonstratie donderdag 23/02 om 10 uur, stelplaats Jacques Brel (Anderlecht)

Wielen van een metro die niet perfect rond zijn, kunnen trillingen en geluidshinder veroorzaken en dat komt het comfort van buurtbewoners niet ten goede. Om dat op te lossen slijpt de MIVB regelmatig de wielen van haar metrostellen. Een bijzonder werk, dat een uitzonderlijke expertise vraagt die maar een klein aantal arbeiders hebben. De MIVB nodigt u uit om dit zelf te ontdekken in haar stelplaats Jacques Brel in Anderlecht, op donderdag 23 februari 2023.

De trillingen en geluidshinder die de nieuwe M7 metrostellen veroorzaken op metrolijnen 1 en 5 zorgden al voor persaandacht de afgelopen weken. Na klachten van buurtbewoners deed de MIVB een hele resem tests en analyses. Daaruit bleek dat de wielen van de nieuwe M7 metrostellen sneller slijten en eerder ovaal worden dan die van andere voertuigen.

Om dit op te lossen stuurde de MIVB haar procedures bij en versterkte ze haar programma voor slijpen van de wielen. Dit proces van “herprofilering”, dat intern gebeurt, vereist een heel specifieke expertise om de wielen opnieuw perfect rond te maken en de hinder voor buurtbewoners op te lossen.

De MIVB nodigt u uit in de stel- en werkplaats Jacques Brel om zelf te bekijken hoe de wielen van de metro worden geslepen met een zogenaamde ondervloerdraaibank. Na een korte uitleg over slijtage van de wielen en de oplossingen, kan je de draaibank in actie zien. Je kan zelf in de machine plaatsnemen en beelden maken vanuit een onuitgegeven standpunt.

Praktische informatie

Wanneer: donderdag 23 februari om 10 uur
Waar: stelplaats Jacques Brel, tegenover metrostation Weststation
Afspraak: aan het onthaal, Nicolas Doyenstraat 1, 1080 Brussel
Uitrusting: voorzie stevige schoenen met platte zool of veiligheidsschoenen als je die zou hebben
Inschrijven: gelieve uw inschrijving te bevestigen bij An Van hamme - [email protected] – 0477 62 73 73

 

 

Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 55 buslijnen, 11 nachtbuslijnen en een vervoerdienst voor personen met een beperking. 

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel