De MIVB-stations krijgen nieuwe vuilnisbakken voor selectieve ophaling

De MIVB en Brussel Mobiliteit installeerden meer dan 500 ‘eilandjes’ van nieuwe vuilnisbakken voor selectieve ophaling in alle (pre)metrostations. Voortaan kunnen de reizigers hun afval moeiteloos sorteren bij hun verplaatsingen met het Brussels openbaar vervoer. Het nieuwe model vuilnisbakken heeft een elegant design en voldoet aan de veiligheidsnormen.

In totaal plaatsten de MIVB en Brussel Mobiliteit 552 sorteereilanden, die elk bestaan uit drie vuilniszakken: voor papier en karton, voor PMD en voor restafval. Deze staan verspreid over de 69 (pre)metrostations. De installatie verliep geleidelijk, van de lente van 2023 tot maart 2024.

De terugkeer van de gescheiden inzameling

De MIVB voerde al in het begin van de jaren 2000 afvalscheiding in haar stations in, maar moest na de aanslagen in 2016 de selectieve vuilnisbakken om veiligheidsredenen vervangen door een ring met een doorzichtige zak. Met de vroegere zakken kon men niet zien wat er was ingegooid. Het nieuwe model, dat ook al in het Parijse metronet werd gebruikt, beantwoordt wel aan die vereiste en maakt tegelijk selectieve inzameling mogelijk. Na een succesvolle test in metrostation De Brouckère is het nieuwe sorteereiland nu in alle (pre)metrostations geïnstalleerd.

De aanwezigheid van de vuilnisbakken in de stations draagt bij tot een nettere en aangenamere omgeving. Het nieuwe model is makkelijk te onderhouden, en heeft een design dat harmonieus opgaat in de stationsomgeving. De stations worden 7 dagen per week en 365 dagen per jaar schoongemaakt. De vaakst gebruikte worden meermaals per dag leeg gemaakt en daarnaast wordt ook zwerfvuil opgeruimd. De MIVB organiseert ook de ophaling van het afval van de winkels, dat eveneens wordt gesorteerd.

Verantwoord afvalbeheer

Afvalbeperking, recyclage, composteren of upcycling: het afvalbeheer maakt integraal deel uit van het milieubeleid van de MIVB. Als onderneming met een belangrijke industriële activiteit recycleert en hergebruikt de MIVB vele materialen op haar verschillende sites.

Om meer te weten te komen over de MIVB en het milieu, kunt u terecht op www.mivb.brussels ("de MIVB", "Milieu") of haar activiteitenverslag raadplegen op stib-activityreports.brussels (tabblad "Verantwoordelijkheden").

 

Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 54 buslijnen, 11 nachtbuslijnen en een vervoerdienst voor personen met een beperking. 

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel