De MIVB stelt gegevens beschikbaar voor app-ontwikkelaars

De MIVB lanceert vandaag een open data-website voor ontwikkelaars. Via deze website krijgen ze toegang tot een heleboel gegevens, zoals de real time wachttijden, waarmee ze nieuwe apps kunnen ontwikkelen. De MIVB is de eerste openbaarvervoersmaatschappij in België die haar real time gegevens openstelt.

De Brusselse openbaarvervoersmaatschappij stelt al verschillende jaren haar geplande gegevens ter beschikking van derden. Het gaat om het geplande aanbod, zoals dienstregelingen, lijnen en haltes. Vandaag, 6 december, werd een nieuwe stap gezet met de lancering van de Open Data-website: opendata.stib-mivb.be.

Geplande en reële tijd

De portaalsite vereenvoudigt de toegang en de manier waarop ontwikkelaars de gegevens kunnen gebruiken. Maar de MIVB gaat verder dan dat door niet alleen het geplande vervoersaanbod beschikbaar te stellen, maar ook de gegevens over het vervoersaanbod in reële tijd.

«De gegevens die gratis beschikbaar zijn op de Open Data-portaalsite zijn dezelfde als deze die worden gebruikt voor de mobiele app van de MIVB, op de wachttijdaanduiders en onze website», legt Sébastien Goffin uit, Digital Project Advisor binnen de Marketingafdeling van de MIVB.

De portaalsite biedt twee interfaces aan voor de programmatie van apps (API – Application Programming Interface): de ene met het geplande aanbod (haltes en geolocalisatie, lijnen en reisweg, detail van de halteplaatsen en theoretische dienstregelingen aan elke halte) en de andere met gegevens in reële tijd (volgende doorkomsten aan de haltes, positie van de voertuigen aan de haltes). De website beschikt eveneens over een forum om deze te delen.

Gegevens beschikbaar voor meer vernieuwing

De bedoeling van de MIVB is haar gegevens te delen via haar nieuwe portaalsite. Ontwikkelaars kunnen die dan raadplegen, gebruiken en combineren, om nieuwe toepassingen te ontwikkelen die deze gegevens gebruiken. Het gaat om toepassingen die verder kunnen gaan dan uitsluitend het openbaar vervoer, wat de MIVB voor haar rekening neemt, en zo het openbaar vervoer nog meer een centrale plaats te geven in het dagelijks leven. De MIVB geeft eveneens de voorkeur aan innovatie en opent de deur voor nieuwe oplossingen die de mobiliteit en het leven verbeteren van alle gebruikers van het Brusselse openbaar vervoer.

«Behalve de ontwikkeling van pragmatische vervoersapps, kunnen we ons ook een app inbeelden die de positie van de bus in reële tijd integreert in de programmatie van het verwarmingssysteem van een reiziger thuis, zodat deze app de nodige tijd berekent om de woning op te warmen en de verwarming tijdig opspringt wanneer hij thuiskomt in een omgeving met de gewenste temperatuur”, geeft Sébastien Goffin als voorbeeld. “We zitten hier duidelijk in een zogenaamde IoT-omgeving (internet of things) en de integratie van onze gegevens in het dagelijks leven van de mensen om zo dicht mogelijk aan te sluiten bij de noden van de gebruiker op een gegeven ogenblik”.

“Brussel Mobiliteit opende haar data al voor het grote publiek. Ik ben blij dat de MIVB op mijn vraag nu ook die belangrijke stap naar nog meer transparantie zet”, zegt Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet. “Ontwikkelaars hebben me al vaak laten weten dat ze graag de real-time positie van Brusselse metro's, trams of bussen willen opnemen in hun applicatie. De MIVB is nu de eerste openbaarvervoersmaatschappij in België die deze real time data deelt. Een routeplanner kan nu bijvoorbeeld aangevuld worden met rijdende voertuigen zodat de reiziger zich beter kan organiseren en minder lang aan de halte zal moeten wachten.”

De lancering van de Open Data-website is een cruciale stap in de digitale ontwikkeling van de MIVB, die de komende maanden een nieuwe website en mobiele applicatie krijgt.

Contacteer ons
Lore Vandoorne Woordvoerster, Kabinet Pascal Smet
Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1.100.000 inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 51 buslijnen en 11 nachtbuslijnen. De MIVB verzorgde in 2019 liefst 433,5 miljoen ritten.

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel