De MIVB-tarieven dalen dit jaar

De tarieven van de MIVB stijgen niet op 1 februari 2016. Integendeel, de prijs van een schoolabonnement voor het eerste kind daalt zelfs. Goed nieuws dus, dat overigens gepaard gaat met het totaal verdwijnen van de tickets met magneetstrook.

Uitstekend nieuws voor de gebruikers van het openbaar vervoer, of het nu gaat om regelmatige of gelegenheidsreizigers. De tarieven van de MIVB stijgen niet in 2016, integendeel. De prijs van een abonnement, van een 1-, 5- of 10-rittenkaart blijft onveranderd. Bovendien daalt de prijs van een schoolabonnement van 120 naar 50 euro, of dezelfde prijs van een schoolabonnement voor een tweede kind. Het derde en alle daarop volgende schoolabonnementen zijn overigens gratis.

Van een ticket met magneetstrook naar een chipkaart

Op 1 februari breekt ook een nieuwe fase aan in de evolutie van het ticketsysteem van de MIVB met de afschaffing van de tickets met magneetstrook voor 1 rit, 1 dag en 1 rit naar de luchthaven. Ze worden vervangen door chipkaartjes. Deze nieuwe tickets zijn uitsluitend geldig op het MIVB-net (met de uitbreiding naar de Airport-zone voor de 24-urentickets en de Airport-tickets). Dat betekent dat vanaf februari alle JUMP-tickets, die ook geldig zijn op de netten van de andere operatoren NMBS, De Lijn en Tec in Brussel, uitsluitend beschikbaar zijn op MOBIB. Het ticket voor 1 rit naar de luchthaven is beschikbaar als chipkaart maar kan ook worden geladen op een MOBIB-kaart. Het ticket met geïntegreerde chip werkt zoals een MOBIB-kaart. Het volstaat dus deze voor een rood valideringstoestel te houden.

Ter herinnering: de MIVB was in 2008 pionier in België met de invoering van de MOBIB-kaart. Sinds april 2015 is de Brusselse vervoersmaatschappij bezig met de omvorming van het ticketsysteem en de veralgemening van het gebruik van de MOBIB-kaart op de netten van de 4 operatoren van het openbaar vervoer in Brussel. Dat betekende meteen ook het startschot voor het geleidelijk verdwijnen van de vervoersbewijzen met magneetstrook ten voordele van een MOBIB-kaart met chip. Een eerste belangrijke drempel werd bereikt op 1 juli 2015 met het einde van de verkoop van de 5- en 10-rittenkaarten op papier. Deze formules kunnen nu worden geladen op een MOBIB-kaart op naam of op een anonieme MOBIB Basic-kaart.

Reizigers die geregeld het MIVB-net gebruiken maar geen abonnement hebben, kiezen best voor de formule van 10 ritten geladen op een MOBIB-kaart (1 JUMP-rit op MOBIB kost 2,1 euro,  wie 10 JUMP-ritten koopt, betaalt 1,4 euro per rit).

De reiziger krijgt altijd info over wat rest

De reiziger kan te alle tijden zien hoeveel ritten er nog op zijn MOBIB-kaart staan via de “info”-toets op het ontwaardingstoestel of door zijn kaart op een GO-automaat te leggen. Aan een specifieke “biep” van het valideringstoestel kan de reiziger ook horen als het einde van de geldigheid in zicht is (als er minder dan 7 dagen overblijven) of als het aantal ritten op de kaart bijna op is (vanaf er maximum 3 ritten overblijven). De reiziger komt dus nooit voor verrassingen te staan, ook niet als hij maar af en toe het openbaar vervoer neemt.

Vervoerbewijzen met magneetstrook nog geldig

Reizigers die nog beschikken over papieren tickets kunnen deze nog gebruiken tot 30 juni 2016. Op die datum worden de oranje ontwaardingstoestellen weggehaald van het net. De technologie van die toestellen is verouderd. Reizigers die nog tickets met magneetstrook zouden hebben na 1 juli kunnen die inruilen voor tickets met chip of de resterende ritten laden op hun MOBIB-kaart door naar een BOOTIK of KIOSK te gaan.

Contacteer ons
Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 kmĀ². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1.100.000 inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 50 buslijnen en 11 nachtbuslijnen. Volgens de eerste schattingen verzorgde de MIVB in 2018 liefst 417,5 miljoen ritten.

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel