De MIVB verbaasd over desinformatie over tarieven

De MIVB las in de pers dat haar tarieven zouden stijgen. Geen enkele tariefverhoging ligt momenteel op de tafel. Alle vervoerbewijzen behouden dezelfde prijs, of het nu gaat om een ticket voor één rit, 10 ritten of abonnementen.

De invoering in april van de betaling met bankkaart (kredietkaart of bancontact) zal de toegang tot het openbaar vervoer vergemakkelijken voor gelegenheidsgebruikers, die de voornaamste gebruikers zijn van een papieren ticket met chip. Het tarief van deze nieuwe betaalmogelijkheid blijft hetzelfde als het huidige tarief: 2,10 euro per rit.

Dit alternatief voor de aankoop van een 1-ritkaart heeft als voordeel dat de verkoop aan boord bij de chauffeur wordt beperkt, net als de dure en weinig milieuvriendelijke productie van deze tickets, die momenteel minder dan 4% van de verkochte ritten uitmaken. Ze worden voornamelijk gekocht door toeristen of personen die hun MOBIB-kaart zijn vergeten.

 

Daarom wil de MIVB op het moment van de invoering van de nieuwe betaalwijze met bankkaart het gebruik van een wegwerpticket met chip (1 rit) ontraden. Daarvoor wordt er een toeslag van 50 cent aan verbonden (verkoop aan boord of via automaat). Dit supplement is geen tariefverhoging. De bedoeling is niet om extra inkomsten te genereren voor de MIVB maar om de reizigers aan te moedigen tickets te kopen die geen supplement bevatten op herbruikbare dragers zoals de MOBIB-kaart op naam, of een anonieme MOBIB Basic-kaart, of een bankkaart. Voor die gelegenheid zal de MIVB overigens opnieuw herlaadbare MOBIB Basic-kaarten uitdelen.

 

De voorkeurtarieven (studenten, senioren, sociale rechthebbenden,…) blijven vanzelfsprekend behouden, net als vandaag. De reizigers met de laagste inkomens zijn dus absoluut niet betrokken bij deze maatregel.

 

De MIVB betreurt de aankondigingen van een vermeende tariefverhoging, terwijl dit helemaal niet het geval is. Deze desinformatie brengt schade toe en wil vooral een polemiek op gang trekken, terwijl het openbaar vervoer één van de belangrijke factoren is bij de dringende klimaatuitdagingen.

Contacteer ons
Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1.100.000 inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 51 buslijnen en 11 nachtbuslijnen. De MIVB verzorgde in 2019 liefst 433,5 miljoen ritten.

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel