Skip to Content

De MIVB verhuist de verloren voorwerpen naar Kruidtuin

Het lokaal van de verloren voorwerpen bij de MIVB neemt na meer dan 30 jaar in Naamsepoort zijn intrek in metrostation Kruidtuin.

MOBIB-kaarten, portefeuilles, mappen, mutsen,… Elk jaar worden duizenden voorwerpen teruggevonden op het net. Na overhandiging aan een MIVB-medewerker vinden ze hun weg naar het lokaal van de verloren voorwerpen.

Van Naamsepoort tot Kruidtuin

Na meer dan 30 jaar in Naamsepoort verhuist het lokaal van de verloren voorwerpen naar station Kruidtuin. Het nieuwe lokaal is zichtbaarder en toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit, het biedt een wachtruimte, er is Bancontact voor de administratieve bijdrage van 5 euro, … Alles werd bedacht om het de reiziger zo gemakkelijk mogelijk te maken. Het nieuwe kantoor opent zijn deuren op woensdag 31 januari. Maar eerst moeten tientallen dozen worden leeggemaakt en de voorwerpen geklasseerd. De openingsuren blijven behouden: net zoals in Naamsepoort is de dienst open op maandag en woensdag van 12 tot 18 uur.

16.000 verloren voorwerpen per jaar

Jaarlijks worden ongeveer 16.000 voorwerpen gevonden in de stations en voertuigen van de MIVB. Daarvan registreerde het bureau van de verloren voorwerpen 8.450 objecten. Bepaalde voorwerpen die zeer vaak voorkomen zijn moeilijk individueel te registreren. Het gaat dan bijvoorbeeld om vaak voorkomende objecten zoals mutsen, handschoenen, sjaals,… of om bederfelijk voedsel. Dat laatste wordt uiteraard niet bewaard.

De “klassieke” voorwerpen (handschoenen, sjaals…) worden 8 weken bijgehouden. Voorwerpen met een grotere waarde of die makkelijk herkenbaar zijn (portefeuilles, sleutels, bril, knuffels) worden langer bijgehouden (2 tot 3 maanden). De MIVB-ploegen proberen altijd proactief op zoek te gaan naar de eigenaar. Bijna 30% van de verloren voorwerpen geraakt zo terug bij zijn eigenaar. De andere worden geschonken aan de verschillende verenigingen.

Van gewoon tot buitengewoon

Tassen, MOBIB-kaarten, portefeuilles, mappen en gsm’s worden het vaakst gevonden op het MIVB-net. Soms stuiten de medewerkers van de gevonden voorwerpen op vreemdere voorwerpen zoals een advocatentoga, een plasmascherm, een beenprothese, een trompet,…

Wat moet een reiziger doen die een voorwerp vindt?

Reizigers die een voorwerp vinden op het net, moeten dit aan een personeelslid van de MIVB geven, zodat het in het lokaal van de verloren voorwerpen terechtkomt. Reizigers die iets zijn verloren in een station of een voertuig kunnen het formulier invullen op de website van de MIVB (mivb.brussels – De MIVB – Contacteer ons – Verloren voorwerpen) of de klantendienst contacteren op 070/23.2000, via de Facebook-pagina of de Twitter-account van de MIVB. De MIVB neemt contact op van zodra het voorwerp is gevonden. Daarna kunnen reizigers dit ophalen in het bureau van de verloren voorwerpen op vertoon van de identiteitskaart en na betaling van 5 euro administratieve kost.

Het kantoor van de verloren voorwerpen is open op maandag en woensdag van 12 tot 18 uur. Het bevindt zich op niveau -2 in Kruidtuin (tegenover het grote cirkelvormige kunstwerk).

Contacteer ons
Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 54 buslijnen, 11 nachtbuslijnen en een vervoerdienst voor personen met een beperking. 

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel