De MIVB viert art-nouveaujaar met een tentoonstelling in station Kruidtuin

Onlangs won de MIVB twee prestigieuze Red Dot Design Awards voor twee van haar op de art nouveau geïnspireerde voertuigen: de M7-metro en de TNG-tram. 2023 is ook het jaar van de art nouveau in Brussel. Twee goede redenen voor de MIVB om de band tussen het rijke Brusselse erfgoed van het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw en het design van haar voertuigen in de kijker te zetten met een fototentoonstelling in metrostation Kruidtuin.

Brussel is gekend voor haar rijke architecturale erfgoed. In 2023 wordt dit nog extra in de verf gezet. De Belgische hoofdstad viert immers het jaar van de art nouveau met tal van initiatieven om de impact van deze iconische kunststroming in de verf te zetten. De 130ste verjaardag van het Tassel Huis, het architecturaal meesterwerk van Victor Horta, valt samen met de internationale erkenning van het design van de nieuwe TNG-trams en M7-metro, beide geïnspireerd op art nouveau.

Vanaf 14 september toont de MIVB hoe ze haar voertuigen harmonieus wil integreren in het Brusselse stadslandschap op een tentoonstelling in het station Kruidtuin. Je kan er de onmiskenbare gelijkenissen tussen de gebogen vormen van de Brusselse architectuur en het design van de MIVB-voertuigen met eigen ogen ervaren. Sommige van de tentoongestelde foto’s zijn genomen door de winnaars van de fotowedstrijd georganiseerd door de MIVB en Yellow Window, het designbureau voor de TNG en de M7.

Art nouveau inspireert de MIVB

Op het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw deed art nouveau haar intrede in Brussel. In die periode stond de tram symbool voor moderne mobiliteit. Vandaag telt onze hoofdstad een duizendtal gebouwen in art-nouveaustijl. Ook het design van de trams, metro’s en bussen van de MIVB is door deze kunststroming geïnspireerd. Deze voertuigen gaan op in het stadslandschap en versterken dag na dag de onlosmakelijke band van de MIVB met de stad Brussel.

De band tussen de MIVB en art nouveau gaat verder dan het permanente design van de voertuigen. De MIVB ondersteunt ook andere kunstprojecten. Sinds 2018 rijdt bijvoorbeeld een “trappeltram” op het MIVB-net. Deze creatie van de broers Luc en François Schuitten verbindt de stad van gisteren, vandaag en morgen. De “trappeltram” werd gebouwd op initiatief van Artonov, een vzw die de art nouveau en haar karakteristieke sites wil promoten. Met initiatieven zoals de “trappeltram” willen de MIVB en de stad Brussel de tram in zijn oude glorie herstellen door hem de allures van een kunstwerk in het hedendaagse stadslandschap te geven.

Gelauwerde MIVB-voertuigen

In dit jaar van de art nouveau kreeg de MIVB twee prestigieuze ‘Red Dot Awards’ uitgereikt voor het design met gebogen vormen van de M7-metro en de Tram New Generation, van de hand van Yellow Window, het Antwerpse bureau van designer Axel Enthoven. Dit design van de MIVB-voertuigen ademt als het ware het art-nouveau-erfgoed dat je overal in Brussel terugvindt. De door diezelfde designer ontworpen trams 3000 en 4000 zijn trouwens ook door art nouveau geïnspireerd. Net zoals de bronzen en zilveren kleurschakeringen en de gebogen motieven op de MIVB-bussen. ​

De beste foto’s beloond en tentoongesteld

De MIVB en Yellow Window organiseerden deze zomer een wedstrijd om art nouveau en de MIVB-voertuigen samen te vatten in een originele foto.

De beste foto’s van deze wedstrijd prijken nu ook op de tentoonstelling in het station Kruidtuin, nog tot het einde van het jaar.

 

 

Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 54 buslijnen, 11 nachtbuslijnen en een vervoerdienst voor personen met een beperking. 

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel