Skip to Content

De nieuwe look van het MIVB-personeel

Nieuwe snit, nieuwe kleuren, nieuwe stukken,… Het uniform van het MIVB-personeel krijgt een facelift. Een modernere look die het openbaar vervoer van vandaag en morgen belichaamt.

Het uniform: imago van de MIVB

Een gedeelte van de MIVB-medewerkers draagt het uniform. De bestuurders en bestuursters, de veiligheidsmedewerkers, het verkoop- en onthaalpersoneel, de omkadering, de dispatchers,… Alles samen dragen 5.100 medewerk(st)ers de kleuren van de onderneming tijdens de uitvoering van hun functie.

Bij modern vervoer hoort een modern uniform

Het huidige uniform werd getekend in 2006. Sindsdien evolueerde het openbaar vervoer, werd het moderner en comfortabeler. Een evolutie die nu ook terug te vinden is in het uniform, dat volledig herbekeken werd. Het is een moderner uniform dat het openbaar vervoer van vandaag en morgen belichaamt.

De keuze viel op Belgisch ontwerper Olivier Strelli voor het tekenen van het nieuwe uniform. «Het voorkomen van het personeel was onze voornaamste bekommernis. Blauw was bijna een evidentie omdat die kleur vele mensen bekoort en tijdloos is. We kozen voor een samengaan van drie soorten blauw: marineblauw/koningsblauw en MIVB-blauw voor een betere herkenbaarheid”, aldus Oliver Strelli.

Wat verandert er?

Het nieuwe uniform biedt onder andere een nieuwe snit, nieuwe kleuren, nieuwe materialen en nieuwe stukken.

Bijzondere aandacht ging naar de kwaliteit van de materialen, het draagcomfort, de vrouwelijkheid van het damesuniform, de identiteit en het comfort van de stukken. Ten slotte kreeg het hele uniform een nieuwe look zodat het personeel zich er goed in voelt en de moderniteit van het Brusselse openbaar vervoer kan uitdragen.

De catalogus van het uniform telt een tiental verschillende stukken, die volgens soort in mannen- en vrouwenversie zijn uitgevoerd en in verschillende kleuren afhankelijk van de job. Elk uniformpakket bestaat uit verplichte basisstukken en stukken naar keuze.

Onder de nieuwigheden vinden we:

  • Het MIVB-logo, geborduurd of gedrukt op alle stukken

  • Knopen met MIVB-opdruk

  • Nieuwe stukken: bodywarmer, polo met lange mouwen, handschoenen, sjaals, softshell, jurk …

  • Meer trendy snit: chinobroek, aansluitende hemden, …

Vier kleuren

Het kleurenpalet wordt gedomineerd door MIVB-tonen: blauw en rood. Grijs blijft de kleur voor de veiligheidsdienst. Daarbij komt wit voor het management en de ondersteunende functies. Alles samen werden vier kleuren bepaald per beroepscategorie.

Elk beroep wordt onderscheiden door een hoofdkleur van het bovenstuk (hemden, polo’s, regenjas,…):

  • Blauw: voor bestuurders/bestuursters, onthaal- en verkooppersoneel

  • Grijs: voor veiligheidsmedewerkers

  • Rood: voor mulitmodale medewerkers

  • Wit: voor het management op het terrein en ondersteunende functies

Afhankelijk van de uitgeoefende functie is variatie mogelijk op de kleuren of er worden accessoires aan de outfit toegevoegd.

Vanaf wanneer?

De levering van de nieuwe stukken voor de medewerkers start op 25 maart. De reizigers krijgen de verandering te zien in mei. Vanaf dat ogenblik zal het MIVB-personeel zijn nieuwe uniform dragen op het net.

De Franse onderneming Cepovett maakt het uniform. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het creëren en vervaardigen van beroepskleding. De leverancier beantwoordt aan de striktste milieu- en sociale criteria: kwaliteit van de materialen, werkomstandigheden, enz.

De MIVB geeft een tweede leven aan de oude uniformen door er isolatiemateriaal van te maken. Recy’Clothes-containers in de verschillende stelplaatsen zamelen de oude stukken in om ze te kunnen recycleren.

Contacteer ons
Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 54 buslijnen, 11 nachtbuslijnen en een vervoerdienst voor personen met een beperking. 

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel