De “Tram New Generation” rijdt door de straten van de hoofdstad

De “Tram New Generation” neemt vandaag, 26 april, zijn eerste reizigers aan boord. Dit hypermoderne voertuig is nog toegankelijker en comfortabeler, maar meer dan dat versterkt het ook het tramaanbod in Brussel.

Na een reeks tests kunnen de reizigers vandaag, woensdag 26 april, in de eerste "Tram New Generation" (TNG) van de MIVB stappen. De tram rijdt op het noordelijke deel van lijn 51, tussen het Zuidstation en Stadion. Dit voertuig is het eerste van een reeks van 90 trams die de MIVB bestelde. Ze worden de komende drie jaar geleverd.

Moderne, ruime en comfortabele trams

De Tram New Generation is een moderne en stijlvolle evolutie van de meest recente trams (T3000 en T4000) die momenteel op het MIVB-net rijden. Het design van de TNG is geïnspireerd op de art-nouveaustijl en werd toevertrouwd aan designer Axel Enthoven van het bedrijf Yellow Window.

De nieuwe tram is ruimer en comfortabeler, met brede deuren en een lage vloer. Het voertuig werd ontworpen met een gemakkelijker toegang voor personen met beperkte mobiliteit en een nog betere doorstroming en comfort voor de reizigers aan boord. De tram beschikt over twee multifunctionele ruimtes voor rolstoelgebruikers en mensen met een kinderwagen, en de opstelling van de stoelen zorgt voor meer comfort op langere trajecten.

De TNG is ook uitgerust met in de vloer geïntegreerde handmatige oprijplaten, die het in- en uitstappen voor rolstoelgebruikers vergemakkelijken bij haltes waar nog geen aangepaste perrons zijn.

Klapstoelen, grote informatieschermen met lijnschema’s, indirecte ledverlichting en een efficiënt luchtkoelsysteem vullen de binneninrichting aan, terwijl soepele draaistellen trillingen tot een minimum beperken.

Er zijn innovaties toegevoegd voor de veiligheid van reizigers, bestuurders en andere weggebruikers (voetgangers, automobilisten, enz.): gevoelige sensoren aan elke deur, externe achteruitkijkcamera's naast de gewone spiegels en frontcamera om de dode hoek te verkleinen, obstakeldetectie, enz. Een deel van de voorkant van de tram is ook uitgerust met zachte elementen om de impact bij een botsing te verminderen, en er is ook een anti-ontsporingscontrolesysteem.

De TNG rijdt in Brussel in een korte versie van 32 meter, met 182 plaatsen, waarvan 47 zitplaatsen, en een lange versie van 43 meter, met 256 plaatsen, waarvan 65 zitplaatsen.

Uitgebreid getest

Voor er een nieuw voertuig wordt ingezet, moet het een reeks tests ondergaan. Dat gebeurt eerst in de remise en vervolgens op het netwerk. Met deze tests controleert de MIVB of het voertuig aan alle eisen van het contract met de leverancier voldoet.

De eerste tests gingen van start in oktober 2021. In samenwerking met de teams van constructeur Alstom controleerden de ploegen van de MIVB de remprestaties op de testbaan en de compatibiliteit van de tram met de infrastructuur (profiel van het voertuig op het net, interface tussen spoor en wiel, overschakeling op tramspoor, enz). De MIVB voerde ook tests uit voor het oplossen van eventuele problemen met haar vrachtwagens die op sporen en de weg kunnen rijden. Met deze controles kon de conformiteit van het voertuig worden vastgesteld en konden de aan te passen elementen worden doorgevoerd.

Met de komst van een tweede voertuig in april 2022 werd ook de koppeling tussen twee TNG-trams getest.

Alle nieuwe trammodellen vereisen een inrijperiode van 1.000 km voordat ze voor reizigers op het net kunnen worden ingezet. De prioriteit is dat alles in orde is (conformiteit, veiligheid, onderhoud) wanneer het voertuig in gebruik wordt genomen.

Reizigers stappen aan boord van de TNG

Het publiek kon de TNG al in 2019 “ontdekken”. Toen werd een levensgroot model van de toekomstige tram ingewijd door koning Filip op het Koningsplein in het kader van de festiviteiten voor de 150ste verjaardag van de tram in Brussel.

Sinds vandaag, woensdag 26 april, rijdt de TNG op lijn 51, tussen het Zuidstation en Stadion. Op deze lijn reden tot nu PCC-trams, de oudste van het netwerk. De komst van de TNG drijft de capaciteit van de lijn geleidelijk op, net als het comfort van de reizigers. Lijn 51 is een belangrijke en drukke lijn tussen twee ziekenhuizen en het stadscentrum.

De tweede TNG maakt zijn inrijperiode af en wordt midden juni in gebruik genomen. Hij wordt aanvankelijk gebruikt voor de opleiding van bestuurders. Tegen eind 2023 worden 10 TNG-trams geleverd. In het algemeen bedraagt de tijd tussen de levering van de tram en de start van de reizigersdienst op het net ongeveer drie weken. In totaal maken de komende jaren 90 TNG-trams hun opwachting op het netwerk.

Een simulator van de jongste generatie

Om haar bestuurders op te leiden voor dit nieuwe voertuig gebruikt de MIVB een ultramoderne tramsimulator. De nieuwe TNG-simulator plaatst de leerlingen in reële of bijna reële omstandigheden die ze op het net tegenkomen, door met verschillende elementen te spelen: weersomstandigheden, de toestroom van reizigers op de perrons, slecht geparkeerde auto's, het samenleven met andere weggebruikers, enz., maar ook door pannes te simuleren om de kennis van de medewerkers in opleiding te testen. Om nog beter te kunnen inspelen op de situatie op het net, voegde de MIVB een dertigtal Brusselse kruispunten toe die haar tramlijnen doorkruisen.

De MIVB leidt vooral de bestuurders op die momenteel de T3000- en T4000-trams besturen. De introductiecursus voor de nieuwe TNG duurt één dag. Er werden al 22 bestuurders opgeleid. Op termijn worden alle trambestuurders opgeleid om de TNG te besturen.

Een totale vloot van 90 TNG’s

In 2018 ondertekende de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij een raamovereenkomst waarmee ze tot 175 nieuwe trams kan aankopen, met een eerste vaste bestelling van 60 voertuigen. Een tweede bestelling van 30 trams volgde midden 2019. In totaal bestelde de MIVB dus momenteel 90 TNG's: 79 korte trams en 11 lange trams.

De levering van de eerste bestelling van 60 voertuigen, die in 2021 begon, duurt tot 2025. De laatste van de 2de bestelling TNG-trams wordt eind 2026 in Brussel verwacht.

Deze nieuwe trams maken het mogelijk een deel van de oudere trams te vervangen. De tramvloot kan er ook mee uitbreiden, wat nodig is om in te spelen op de talrijke ontwikkelingen van het net (toename van het aantal reizigers, nieuwe lijnen, uitbreidingen, ...).

De modernste trams van de MIVB (T3000 en T4000) bieden momenteel 45.660 plaatsen aan de reizigers. Met de invoering van de eerste 60 TNG's krijgen de reizigers 11.734 extra plaatsen, d.w.z. 25% extra plaatsen in moderne voertuigen, voor meer comfort van de reizigers.

"We versterkten ons busnet met bijna 30% meer plaatsen. Wij gaan door met de uitbreiding en de versterking van onze tramlijnen. Met de TNG kunnen we het aantal beschikbare plaatsen binnen 3 jaar met 25% verhogen en we hebben nog veel projecten voor de aanleg van nieuwe lijnen in het verschiet, want het netwerk van morgen wordt vandaag gebouwd. Dat geldt voor bussen, trams en de metro", zegt Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB.
Brussels minister van Mobiliteit, Elke Van den Brandt: "Deze TNG-voertuigen garanderen een stevige upgrade voor onze tramreizigers. Waar ik zeer blij mee ben: deze trams zijn de meest toegankelijke die zullen rondrijden. Samen met de voortdurende verbetering van de toegankelijkheid aan de haltes zelf, is dit een grote stap vooruit om een vlot gebruik van het openbaar vervoer te kunnen aanbieden aan alle Brusselaars en bezoekers van onze stad.”

 

 

Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 54 buslijnen, 11 nachtbuslijnen en een vervoerdienst voor personen met een beperking. 

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel