Een maestro in de metro

De Brusselse metro is niet alleen een essentieel vervoermiddel in de hoofdstad, maar ook een plaats waar geleefd wordt, waar uitwisselingen gebeuren, ontmoetingen en soms ook ontdekkingen. Op 12 september nodigt de MIVB uit in de metro voor klassieke muziek en een pianist met naam.

De Brusselse metro is een plaats waar elke dag duizenden reizigers voorbij komen om naar het werk of de les te gaan, om boodschappen te doen of uit te gaan. Zaterdag 12 september draait de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij de rollen om. Deze keer is het niet de metro die u naar een concert brengt, maar het concert brengt u naar de metro.

Frank Braley is internationaal befaamd muzikant, winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd in 1991 en artistiek directeur van het Koninklijk Kamerorkest van Wallonië. De MIVB nodigde hem uit voor een soloconcert aan boord van een metrostel, wat een primeur is voor het Brussels openbaar vervoer. Deze première wordt gevolgd door een concert met orkest in het vernieuwde station Rogier. 

“Het idee om een orkest te laten afzakken in de metro is gegroeid na een informeel contact tussen de MIVB en Frank Braley”, zegt Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB. “Oorspronkelijk was er enkel sprake om het orkest te laten afdalen in een metrostation. Maar uiteindelijk hebben we de artiest voorgesteld om ook een piano te installeren in een metrostel en om klassieke muziek te spelen in een rijdend voertuig.”

Soloconcert in de metro en concert in een station

Het soloconcert van de pianist in de metro begint op zaterdag 12 september om 11 uur. Het muzikale metrostel met Frank Braley en zijn piano aan boord, vertrekt vanuit Stokkel richting Weststation.

«Zodra ik de kans heb, vind ik het plezierig om buiten de muren van concertzalen te breken en andere paden te betreden. Ik was altijd jaloers op gitaristen die hun instrument overal kunnen bespelen. Nu ga ik piano spelen in de metro. Da’s echt een droom die werkelijkheid wordt”, besluit Frank Braley.

Dit muzikaal intermezzo in een metrostel wordt verder gezet om 15 uur met een uitzonderlijk concert in metrostation Rogier. Frank Braley wordt dan begeleid door het Koninklijk Kamerorkest van Wallonië. Hij zal spelen op een halve vleugelpiano en geeft drie concerten van telkens een half uur.

Contacteer ons
Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 kmĀ². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1.100.000 inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 51 buslijnen en 11 nachtbuslijnen. De MIVB verzorgde in 2019 liefst 433,5 miljoen ritten.

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel