Eerste elektrische bussen in Brussel vanaf 2018

De raad van bestuur van de MIVB heeft op dinsdag 7 juni 2016 drie aankondigingen van opdracht goedgekeurd voor de aankoop van elektrische bussen.

Het gaat om voertuigen van verschillende types:

  • Elektrische standaardbussen van het type “overnight charging”, die ’s nachts opladen
  • Gelede elektrische bussen van het type “opportunity charging”, oplaadbaar op het net
  • Elektrische midibussen van het type “overnight charging”, die ’s nachts opladen

Deze elektrische voertuigen zullen de MIVB toelaten, zoals de Brusselse regering vraagt, om 3 buslijnen uit te baten en op die manier ervaring op te doen met deze nieuwe technologie. De MIVB zal de twee belangrijkste technologieën testen op vlak van opladen. Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen.

  • «Overnight  charging» voorziet niet in infrastructuur op het net. Opladen gebeurt ’s nachts in de stelplaats. Het nadeel is de beperkte autonomie en de grote hoeveelheid batterijen die de bus aan boord moet hebben, ten nadele van het aantal plaatsen voor reizigers.
  • «Opportunity charging» voorziet in opladen op het net, meestal aan het eindpunt. Dit beperkt het gewicht van de batterijen aan boord van de bus, maar is minder flexibel op vlak van uitbating. Het legt namelijk vaste punten op waar de bus verplicht moet herladen.

De eerste elektrische bussen zouden in 2018 geleverd worden.

De MIVB zal dus elektrische bussen inzetten op haar net en beslissen welke technologie het meest aangepast is aan de specifieke Brusselse noden.

Contacteer ons
Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 kmĀ². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1.100.000 inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 51 buslijnen en 11 nachtbuslijnen. De MIVB verzorgde in 2019 liefst 433,5 miljoen ritten.

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel