Floya blaast mobiliteit in Brussel nieuw leven in

Floya. Zo heet de nieuwe MaaS-app die de MIVB ontwikkelde voor Brussel. Alle beschikbare alternatieve mobiliteitswijzen in Brussel zijn gebundeld in één enkele app voor de particuliere markt. Ambitie van deze Brusselse MaaS: de verplaatsingen te voet, met de fiets, step, bus, tram, metro, trein, deelwagen en taxi vergemakkelijken en alternatieven aanbieden voor het gebruik van de eigen wagen. Floya biedt een waaier aan oplossingen om zich beter te verplaatsen in de stad, dankzij een toegankelijker en geïntegreerd mobiliteitsaanbod op maat.

Floya kan vanaf vandaag worden gedownload uit de appstores (iOS & Android).

Met Floya kunnen de gebruikers hun verplaatsingen in Brussel kiezen, beheren en betalen. ​
​MaaS (Mobility as a Service) integreert alle verschillende vervoersmiddelen, zowel openbaar als privé, in één enkel digitaal mobiliteitsplatform, waarmee je jouw traject kan plannen, reserveren en betalen. De ambitie van Floya is nieuwe gebruikers aansporen om de wagen thuis te laten voor verplaatsingen in de stad. ​

Floya is een app die het brede aanbod aan beschikbare mobiliteit in Brussel (stappen, bus, tram, metro, trein, taxi, deelstep, -fiets en -wagen) zichtbaarder en toegankelijker maakt. Floya biedt elke gebruiker een oplossing op maat van zijn of haar trajecten, met efficiëntere verplaatsingen als resultaat. De app wil de reiziger onbelemmerd en zonder onderbrekingen op de bestemming brengen, met het best mogelijke traject en de best mogelijke combinatie van vervoermiddelen.

Niet alleen zoekt Floya naar het beste traject, de gebruiker kan ook in realtime worden geïnformeerd, tickets kopen en ze rechtstreeks vanuit Floya betalen.

Floya: een naam uit het hoge noorden

Het woord Floya is kort en eenvoudig uit te spreken in alle in Brussel gesproken talen. Het roept een gevoel op van bewegingsvrijheid, de vrijheid om zich zelfstandig en in alle eenvoud te verplaatsen. Het is gebaseerd op het Noorse woord ‘Floy’, dat ‘vleugel’ betekent.

Het logo en de kleuren van Floya zijn een verwijzing naar de MIVB, de ruggengraat van de mobiliteit in Brussel, en naar het Brusselse Gewest, opdrachtgever van deze nieuwe mobiliteitstoepassing. ​ Het Floya-logo is een gestileerde weergave van de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het kleurenpalet is een combinatie van de kleuren van de MIVB (blauw en rood) en van het Gewest (blauw, geel en grijs).

Hallo, ik ben Floya!
​Laten we samen Brussel ontdekken. 
​Ik breng je precies waar je heen wil, onbelemmerd, zonder onderbrekingen, met het best mogelijke traject en de best mogelijke combinatie van vervoermiddelen. 
​Jij beslist!  
​Want reizen in Brussel moet eenvoudig, vlot en ontspannend zijn, niet complex en stresserend. 
​Samen gaan we vooruit en blazen we de mobiliteit en Brussel nieuw leven in!

Mobiliteit in BX-modus

Om de Brusselaars en bezoekers de kans te geven om zich altijd en overal vlot en zo efficiënt mogelijk te verplaatsen brengt Floya openbare en privébedrijven samen.

Je vindt de vier Belgische openbaarvervoersmaatschappijen (MIVB, Tec, De Lijn, NMBS) op het platform terug, en ook vijf privébedrijven:

  • Villo (station-based deelfietsen)
  • DOTT (free floating deelfietsen en -steps)
  • TIER (free floating deelsteps)
  • Cambio (station-based deelauto’s)
  • Poppy (free floating deelauto’s)

Deze eerste versie van de toepassing zal in de loop van de komende maanden nog worden uitgebreid, met nieuwe mobiliteitsdiensten en met nieuwe functies. Zo verwelkomt de Floya-familie binnenkort de Taxis Verts, VOI (operator van deelsteps en elektrische deelfietsen) en BOLT (deelsteps en -fietsen). Operatoren van openbare en privéparkings zullen ook deelnemen aan het nieuwe systeem.

Dankzij Floya kunnen de gebruikers de beste vervoerswijze(n) vinden, afgestemd op hun traject en ​ profiel.

Wanneer de gebruiker in de app een account heeft aangemaakt, wordt hem of haar gevraagd het profiel te vervolledigen: identiteitskaart, betalingswijze, taalkeuze … In de account vindt de gebruiker ook een historiek van alle vorige ritten en aankopen. Via de app kan de gebruiker nagaan welke transportmogelijkheden zich dichtbij bevinden, resultaten filteren volgens zijn/haar voorkeuren, een traject plannen, een ticket kopen of de reis betalen, op basis van de gekozen vervoerswijze(n).

Op basis van het gekozen vervoersmiddel, krijgt de gebruiker een overzicht van beschikbaarheid, dienstregelingen, aanstaande vertrektijden, verkeershinder, batterijniveau enz. Hij of zij kan ook een QR-code scannen om een deelvoertuig te ontgrendelen

Je kan in de app ook favoriete trajecten (thuis, kantoor …) opslaan in je profiel.

Een tool om Brussel te ontlasten

Door de mobiliteitsalternatieven voor de gezinswagen zichtbaarder en vlotter toegankelijk te maken wil de Brusselse regering het gebruik van de eigen wagen voor verplaatsingen in Brussel terugdringen. Jonge multimodale stedelingen zijn vanzelfsprekend de eerste doelgroep van Floya. Ze zijn het gewoon om makkelijk van het ene naar het andere vervoermiddel over te gaan volgens hun noden. Deze app zal hen het leven makkelijker maken. Het is dus niet meer nodig om verschillende keren van app te switchen. Floya geeft een totaalbeeld en een onmiddellijke vergelijking van de verschillende mogelijke opties. Maar de ambitie van Floya is ook automobilisten te verleiden die niet altijd tevreden zijn over het openbaar vervoer, met name over de “first/last miles“ of de complexe trajecten. Het complementair aanbod dat Floya biedt, kan hen beter aangepaste oplossingen aanreiken en de toegang ertoe vereenvoudigen: een deelwagen voor de boodschappen, bijvoorbeeld, of de taxi voor een avondje uit, een deelstep tot aan een halte ...

De MIVB stelde het doel voorop om 25.000 actieve gebruikers per maand te bereiken tegen december 2024.

De Floya-app vervangt de bestaande MIVB-app niet: die blijft gewoon actief. Met ruim 1,3 miljoen downloads en 350.000 actieve gebruikers per maand blijft deze toepassing voor de trouwe gebruikers van het openbaar vervoer een succesnummer. Floya is dus een aanvulling hierop, die zich richt op een ander, meer occasioneel en multimodaal publiek, dankzij onder meer de gepersonaliseerde trajecten.

Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB: "We zijn trots dat we Brussel, de Brusselaars en alle bezoekers deze vernieuwende toepassing kunnen aanbieden. Floya integreert ons openbaar vervoer door een complementair aanbod te bieden binnen de zachte mobiliteit, voor meer gebruiksgemak, efficiëntie en flexibiliteit bij hun verplaatsingen in de stad, altijd en overal. Vandaag de dag wordt stedelijke mobiliteit verrijkt door nieuwe spelers. Door samen te werken worden we sterker en dankzij de digitale technologie kunnen we een hele reeks mobiliteitsoplossingen op maat aanbieden. Dit ligt volledig in de lijn van de kernopdracht van de MIVB en helpt ons om nog beter bij te dragen tot de modal shift. Floya tilt het openbaar vervoer in Brussel naar een hoger niveau."
Brussels minister van Mobiliteit, Elke Van den Brandt: “Lange tijd hebben veel Brusselaars zich geïdentificeerd met één enkel vervoermiddel. Ze waren ofwel automobilist, ofwel fietser ofwel gebruiker van het openbaar vervoer. Dat is jammer want de echte vrijheid vind je pas als je alle opties combineert! Floya maakt dit nog eenvoudiger: ‘s ochtends met de metro omdat het sneller is, ‘s avonds te voet omdat het aangenamer is, met de taxi terug van het restaurant, boodschappen doen met de fiets, met de deelauto oma naar de dokter brengen en in het weekend met de trein naar een tentoonstelling. ​ Alles is complementair. Haal Floya uit je zak en je hebt alle opties binnen handbereik! We zijn ervan overtuigd dat multimodaal vervoer met deze nieuwe MaaS de standaard kan worden voor de Brusselaars en de bezoekers van Brussel."

MaaS staat centraal tijdens de Week van de Mobiliteit

De Week van de Mobiliteit loopt van 16 tot 22 september. MaaS staat dit jaar in de schijnwerpers. Brussel Mobiliteit maakt van de Week van de Mobiliteit gebruik om Floya voor te stellen aan het grote publiek, in het bijzonder via zijn Mobility Hubs.

Tijdens deze evenementen kan het publiek de Brusselse mobiliteitsoplossingen (elektrische fietsen, longtail bikes, bakfietsen, segways, scooters) ontdekken en uittesten op een testcircuit en advies krijgen van mobiliteitsexperts. Ze vinden plaats op 12 en 15 september op de Jaarmarkt in Anderlecht en op de Jaarmarkt op het Sint-Jobplein in Ukkel. De Mobility Hubs ruilen in het najaar de buitenlucht in voor een aantal Brusselse winkelcentra.

Autoloze zondag vindt plaats op 17 september van 9.30 tot 19 uur. Ter gelegenheid hiervan nodigt Brussel Mobiliteit het publiek uit om het "Mobiliteitsdorp" te ontdekken, dat van 11 tot 19 uur open zal zijn op de Waterloolaan. Op het programma: testparcours, "mobiliteit"-tentoonstelling, ontdekking van Floya, fietsherstelling en tal van leuke activiteiten.

Tijdens de hele Week van de Mobiliteit organiseert Brussel Mobiliteit de campagne "Te voet, met de fiets naar school & Naar het werk zonder auto". Het doel is om automobilisten van deelnemende bedrijven en scholen te laten proeven van een ander soort mobiliteit en hen te laten overstappen op duurzamere vervoerswijzen.

Website: www.floya.brussels

 

Story image
Pieterjan Desmet woordvoerder, minister Elke Van den Brandt
Inge Paemen Woordvoerster, Brussel Mobiliteit

 

 

 

Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 54 buslijnen, 11 nachtbuslijnen en een vervoerdienst voor personen met een beperking. 

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel