Skip to Content

Het MIVB-net is gratis voor de klimaatbetoging

Zondag 10 oktober staat een nieuwe klimaatmars gepland in Brussel. Die dag is het MIVB-net gratis tussen 12 en 19 uur. De bedoeling is dat de deelnemers makkelijk met het openbaar vervoer op de betoging geraken. De MIVB wil er ook aan herinneren dat ze samen met haar personeel actie onderneemt voor het klimaat, niet alleen op 10 oktober maar ook alle andere dagen van het jaar.

De Klimaatcoalitie houdt zondag 10 oktober een nieuwe klimaatbetoging op het getouw: «Back to the Climate» (www.backtotheclimate.be).

Om de verplaatsing van de deelnemers met het openbaar vervoer voor, tijdens en na de manifestatie op 10 oktober te vergemakkelijken, zal het MIVB-net gratis zijn ​ tussen 12 en 19 uur. De toegangspoortjes in de metro zullen dan open staan en de validators inactief zijn.

De MIVB is begaan met het klimaat

De MIVB, en het openbaar vervoer in het algemeen, zijn noodzakelijke actoren in de strijd tegen de klimaatopwarming.

Wat broeikasgassen betreft, is het gemiddeld 4 keer voordeliger voor het klimaat om een traject met de MIVB uit te voeren dan met de wagen. Tijdens de spits is reizen met de MIVB in plaats van met de wagen zelfs 9 keer voordeliger voor het klimaat.

Door een almaar efficiënter openbaar vervoer aan te bieden en het net te ontwikkelen – nieuwe lijnen, betere frequenties -, moedigt de MIVB automobilisten aan hun verplaatsingsgewoonten te veranderen.

Bovendien zorgt de MIVB voor een betere luchtkwaliteit en een stad waar het aangenamer leven is door geleidelijk haar vloot dieselbussen te vervangen door hybride en elektrische bussen, met het oog op een volledige elektrische busvloot.

De MIVB en haar personeel werken ook met verschillende projecten aan een vermindering van de impact van haar activiteiten op het milieu: duurzame bouwwerken, optimalisering van de energie, recyclage en hergebruik van water, afvalscheiding en installeren van zonnepanelen…

Hinder op verschillende MIVB-lijnen

De deelnemers verzamelen om 13 uur aan het Noordstation. Ze vertrekken vervolgens naar het Jubelpark, waar de actie rond 18 uur eindigt.

Verschillende MIVB-lijnen zullen hinder ondervinden van de doortocht van de klimaatmars: 2 tramlijnen (92 en 93) en 15 buslijnen ​ (12, 21, 20, 29, 36, 46, 56, 58, 60, 61, 63, 65, 66, 79 en 88).

De verstoringen worden in reële tijd beheerd en zullen evolueren naarmate de deelnemers vorderen. De MIVB past haar net aan in reële tijd en versterkt het ook afhankelijk van de drukte op het net.

Story image

 

 

Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 55 buslijnen, 11 nachtbuslijnen en een vervoerdienst voor personen met een beperking. 

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel