Het MIVB-net verstoord door bezoek Amerikaanse president

Het MIVB-net (vooral het bovengronds net) wordt op 24 en 25 mei op verschillende plaatsen in de hoofdstad verstoord door het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump. De MIVB stelt alles in het werk om haar reizigers in reële tijd te informeren via de sociale media en vraagt hen hun voorzorgen te nemen als ze in de buurt van het Koninklijk Paleis, de Europese instellingen, de Navo of de luchthaven moeten zijn.

De Amerikaanse president Donald Trump komt op woensdag 24 en donderdag 25 mei naar Brussel. Hij passeert onder andere langs de buurt van het Koninklijk Paleis/Warandepark en de Amerikaanse ambassade, de Europese instellingen en de Navo. Zijn bezoek zal gevolgen hebben voor het MIVB-net. Vooral de bus- en tramlijnen die het traject van de president doorkruisen, worden onderbroken als hij er langskomt.

Bepaalde toegangen (alleen de toegangen, de stations blijven open) van 5 stations sluiten van woensdag 24 mei 14.30 tot en met donderdag 25 mei 16.30 uur: Kunst-Wet, Troon, Louiza, Naamsepoort en Schuman. Metrostation Schuman blijft de hele donderdag gesloten: de metro’s passeren er wel maar stoppen er niet (net zoals bij een Europese Top).

Voorziene en spontane betogingen die gepaard zullen gaan met het presidentiële bezoek zullen eveneens gevolgen hebben voor de MIVB-voertuigen.

De Brusselse openbaarvervoersmaatschappij zal de situatie in reële tijd beheren, volgens de instructies van de politie. Ze vraagt haar reizigers, die naar de buurt van het Warandepark, Schuman, de Navo en de luchthaven willen, hun voorzorgen te nemen en zich te informeren via de sociale media-kanalen van de MIVB.

Woensdag 24 mei

De Amerikaanse president komt woensdagnamiddag 24 mei aan op Brussels Airport en gaat daarna naar het stadscentrum, naar de wijk van het Koninklijk Paleis/Warandepark en de Amerikaanse ambassade.

Vanaf 14.30 uur sluiten bepaalde toegangen tot de metrostations Kunst-Wet, Troon, Louiza, Naamsepoort en Schuman. De stations worden nog altijd bediend door de metro en zullen toegankelijk zijn voor de reizigers via andere toegangen.

Alle bus- en tramlijnen die langs of nabij het traject rijden van Donald Trump tussen de luchthaven en het centrum van Brussel, worden onderbroken voor en tijdens zijn doorkomst (het betreft meer bepaald de lijn naar de luchthaven en de lijnen rondom Troon: T92, T93, T94, B71, B54, B64, B21, …).

Donderdag 25 mei

De Amerikaanse president gaat donderdagvoormiddag naar de Europese instellingen en in de namiddag naar de Navo. Hij keert in de vooravond terug naar de luchthaven en verlaat België van daaruit.

Net zoals woensdag zullen ook donderdag bepaalde toegangen tot metrostations Kunst-Wet, Troon, Louiza en Naamsepoort gesloten zijn, maar de stations blijven toegankelijk en worden bediend door de metro. De sluiting van de toegangen wordt donderdag om 16.30 uur opgeheven.

Metrostation Schuman wordt donderdag volledig gesloten voor de reizigers van het begin tot het einde van de dienst. De metro’s passeren door het station maar stoppen er niet (net als bij een Europese Top). De Wetstraat blijft toegankelijk langs de kant van de pare huisnummers langs toegang 1 van station Schuman en langs de kant van de onpare huisnummers via toegang 3.

Voor de buslijnen die aan Schuman passeren, neemt de MIVB dezelfde maatregelen als bij een Europese Top: lijnen 21, 27, 36, 60 en 79 worden lokaal omgelegd en bepaalde haltes worden niet bediend.

Net zoals woensdag zullen alle bus- en tramlijnen die langs of nabij het traject van Donald Trump rijden tussen Brussel-centrum en de Europese instellingen, tussen de instellingen en de Navo en vervolgens naar de luchthaven, onderbroken worden tijdens zijn doorkomst (het betreft meer bepaald de lijn naar de luchthaven, de lijnen rondom Troon, de lijnen rondom Schuman en de lijnen nabij de Navo - T55, T32, T62, B65, …).

Beheer en informatie in reële tijd

De onderbrekingen en verstoringen van de lijnen worden beheerd in reële tijd door de ploegen van de MIVB, op politiebevel. De voorziene (en spontane) betogingen die plaatsvinden in Brussel in de marge van het bezoek van de Amerikaanse president riskeren ook een gevolg te hebben voor bepaalde bovengrondse lijnen. Deze onderbrekingen worden eveneens door de MIVB beheerd in reële tijd.

De MIVB raadt haar reizigers aan hun voorzorgen te nemen als ze naar de betrokken zones willen gaan in de stad. De MIVB-ploegen zullen woensdag en donderdag antwoorden op sociale media om de reizigers zo goed mogelijk te informeren in reële tijd over de hinder op het net.

Contacteer ons
Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1.100.000 inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 51 buslijnen en 11 nachtbuslijnen. De MIVB verzorgde in 2019 liefst 433,5 miljoen ritten.

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel