Instagram vs realiteit: MIVB waarschuwt reizigers voor risico op valpartijen in haar voertuigen

De MIVB lanceert deze zomer een sensibiliseringscampagne die waarschuwt voor valpartijen in haar voertuigen. Met een vleugje humor waarschuwt ze voor het risico op vallen in bus, tram en metro. De boodschap is glashelder: voor jouw eigen veiligheid en die van anderen, “hou je goed vast” en “sta je plaats af” aan wie die meer nodig heeft dan jij. De campagne bestaat uit drie ″Instagram vs realiteit″ video’s op sociale media en posters die tussen 30 juli en 19 augustus te zien zijn op het hele openbaarvervoersnet.

Noodstoppen op bus, tram en metro zijn af en toe onvermijdelijk. Bovengronds moeten bestuurders wel eens een plots opduikend obstakel vermijden, in de (pre)metrotunnels wordt soms het veiligheidsremsysteem geactiveerd. Daarom is het essentieel dat alle reizigers zich vasthouden aan de handvaten wanneer ze rechtstaan en dat de personen die het makkelijkst hun evenwicht verliezen en zich daardoor kunnen bezeren, al zittend kunnen reizen. Deze boodschap wil de MIVB haar reizigers meegeven via een sensibiliseringscampagne met een vleugje ironie. ​

Tussen Instagram en de realiteit ligt een wereld van verschil

Een tram. Iemand stapt op, met de haren in de wind. De andere reizigers zien haar langskomen. Ze neemt haar smartphone om een selfie te nemen. Oei, de tram remt. Ze komt er met de schrik vanaf en heeft toch het perfecte plaatje geschoten. Dan volgt een tweede versie, die dichter aanleunt bij wat in de realiteit zou gebeuren: de persoon laat haar smartphone vallen en ligt zelf ook op de grond.

Elk jaar vallen vele honderden mensen in de bussen, trams en metro’s van de MIVB. In 2023 telde de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij 618 gerapporteerde valincidenten in haar voertuigen. Dat is 5% meer dan het jaar voordien. De meeste incidenten vinden plaats in de bus (360), die meer te maken krijgt met verkeersproblemen, gevolgd door de tram (180) en de metro (78).

Deze cijfers zijn eerder geruststellend, gezien het miljoen reizigers dat dagelijks wordt vervoerd, en de meer dan 50 miljoen kilometers die de voertuigen van de MIVB jaarlijks afleggen. Niettemin is elk ongeval er één te veel, zeker wanneer het vermeden kan worden. Dus wil de MIVB haar reizigers beschermen door hen te sensibiliseren voor deze problematiek.

Je goed vasthouden maar ook je plaats afstaan

De twee eerste video’s tonen hoe belangrijk het is om je goed vast te houden, met als conclusie: ″Jullie zijn onze houvast, dus hou je goed vast.” De derde video benadrukt dan weer het belang van het afstaan van je zitplaats aan personen die daar het meeste behoefte aan hebben. ​

Sommige reizigers hebben het immers moeilijker om zich overeind te houden, of lopen meer risico’s bij een valpartij. Denk maar aan ouderen, zwangere vrouwen of mensen die op krukken lopen. Daarom is het uiterst belangrijk dat andere reizigers zich hoffelijk gedragen en hun plaats afstaan zodat de meest kwetsbare personen zittend kunnen reizen.

Opleidingen voor een soepele rijstijl

De sensibilisering beperkt zich niet tot het opzetten van acties om het risico op vallen in het Brusselse openbaar vervoer te beperken. Het rollend materieel wordt steeds performanter, en biedt de reizigers een soepele rijervaring en meer comfort. Een andere factor is de opleiding van het personeel in soepel, comfortabel en milieuvriendelijk rijden. Dit maakt niet alleen deel uit van de basisopleiding van alle bestuurders en wordt ook regelmatig herzien in bijscholingssessies doorheen hun loopbaan.

De video’s zijn te vinden op de sociale media van de MIVB:

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 54 buslijnen, 11 nachtbuslijnen en een vervoerdienst voor personen met een beperking. 

Neem contact op met