Skip to Content

Laat je niet verrassen door de tram

Elke dag rijden honderden trams door de straten van de hoofdstad en kruisen daarbij automobilisten, fietsers en voetgangers. Om dat samenleven goed te laten verlopen en omdat een tram niet zo snel stilstaat als een auto, vraagt de MIVB met een sensibiliseringscampagne goed op te letten als er een tram aankomt.

De tram is geen voertuig als alle andere. De tram is een zwaar voertuig dat op sporen rijdt en dus niet van zijn traject kan afwijken om een hindernis te ontwijken. Als de tram moet remmen is de grip van de wielen op de sporen ook minder groot dan bij een voertuig op banden. Dat betekent dat de remafstand van een tram groter is: een tram die aan 40 km/u rijdt heeft ongeveer 40 meter nodig om te stoppen, ofwel minstens één maal zijn lengte.

«Laat je niet verrassen»

Het komt erop aan altijd aandachtig te zijn als je een tram, een eigen bedding of een halte nadert. Oortjes, gsm’s, reizigers die lopen om nog snel de bus te halen en dan de tram niet zien aankomen… De redenen waarom mensen afgeleid kunnen zijn, zijn velerlei en de risico’s om zich te laten verrassen evenzeer. Daarom sensibiliseert de MIVB ieder jaar haar reizigers en de andere weggebruikers zodat ze hun waakzaamheid verhogen in de buurt van de tram. Dit jaar delen ploegen van de MIVB tijdens de campagne op het terrein informatieve flyers uit aan de drukste tramhaltes en gevoelige kruispunten. De flyer vraagt extra aandachtig te zijn in het belang van de eigen veiligheid en zich niet te laten verrassen door de tram.

« Soms vergeten we het, maar een tram kan een andere tram verstoppen. Je moet ook bijzonder waakzaam zijn aan de haltes waar verschillende vervoerswijzen samenkomen, zoals verschillende bus- én tramlijnen, enz. Een gehaaste reiziger die lopend oversteekt om zijn bus te halen en de tram niet ziet aankomen, dat gebeurt heel vaak! Dat terwijl de frequenties hoog zijn en het dus geen enkele zin heeft zijn veiligheid op het spel te zetten door te lopen”, legt Amal Kammachi uit, Risk & Safety Manager bij de tram. “Ik denk in het bijzonder aan kinderen. Daarom gaan MIVB-medewerkers naar de scholen dichtbij een tramlijn, om de leerlingen die het openbaar vervoer voor het eerst nemen, te sensibiliseren.”

Afgelopen jaar legden de trams van de MIVB 15,15 miljoen kilometer af op de 17 lijnen die Brussel doorkruisen. Een cijfer dat in stijgende lijn gaat ten opzichte van 2015 (14,6 miljoen, +3,1%), terwijl tijdens dezelfde periode het totaal aantal ongevallen met een tram daalde met 4% (1.731 in 2015 tegen 1.664 in 2016). Hoewel het aantal afgelegde kilometer toenam, blijven de ongevallencijfers met voetgangers en fietsers nagenoeg stabiel: er raakten in 2016  52 voetgangers en 17 fietsers (tegen 46 voetgangers en 15 fietsers in 2015) betrokken. Er viel één overlijden te betreuren bij een ongeval tussen een tram en een voetganger.

Een trompe-l’œil om de aandacht te trekken

Affiches, radiospots, sensibilisering van de leerlingen en zwakke weggebruikers,… De MIVB voert elke herfst sensibiliseringscampagnes rond de voorrang van de tram. Het gaat om een gevoelige periode voor de tram: met het vallen van de bladeren remt de tram trager en door de vroeger invallende duisternis vermindert de zichtbaarheid. Dit jaar installeert de MIVB een trompe-l’œil op de voetgangersoversteekplaats aan de eigen bedding vlakbij de Louizalaan. Die moet nog extra de aandacht vestigen van de voetgangers en de fietsers bij het oversteken van eigen trambeddingen.

Opleidingen en opvolging van de ongevallen

Alle MIVB-bestuurders zijn opgeleid voor defensief en anticiperend rijgedrag en worden bewust gemaakt tijdens interne campagnes en geregelde bijscholingen die de nadruk leggen op verkeersveiligheid (onder andere herinnering aan de remafstand en de aangepaste snelheid met de komst van de herfst).

Elk ongeval wordt intern geanalyseerd om te bepalen of bijkomende maatregelen noodzakelijk zijn.

De voertuigen zijn uitgerust met zand zodat de bestuurder dit voor de wielen kan strooien bij een probleem met de hechting aan de sporen. De technische ploegen staan paraat om tussen te komen bij dergelijke problemen op het net, en op de gedeelten van het tramnet waar vaak bladeren op de sporen liggen, wordt ’s nachts een schoonmaaktram uitgestuurd.

 

Contacteer ons
Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 54 buslijnen, 11 nachtbuslijnen en een vervoerdienst voor personen met een beperking. 

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel