Maquette toekomstige metro te zien op het autosalon
18 januari 2018
De nieuwe metrostellen komen tegen eind 2019 op het MIVB-net toe. Nieuwsgierigen kunnen de metrostellen nu al vier dagen lang exclusief ontdekken onder de vorm van een maquette op ware grootte in het kader van de beurs #We Are Mobility die wordt gehouden in de marge van het Autosalon.
De Brusselse metro gaat de komende jaren sterk veranderen met de komst van de lijn 3 en de modernisering en toename van de frequenties van de huidige lijnen. Daarom bestelde de MIVB nieuwe metrostellen, de zogenaamde M7. Deze voertuigen worden gebouwd door het Spaanse Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles («CAF»). Om het publiek de gelegenheid te geven de karakteristieken ervan te ontdekken, is momenteel een maquette op ware grootte te zien in Paleis 10 van de Heizel. Het is het paradepaardje van de beurs #We Are Mobility, die in het kader van het Autosalon de toekomstige mobiliteit voorstelt.
Twee stuurposten en een reizigerscompartiment
Van donderdag 18 tot zondag 21 januari kunnen de bezoekers in Paleis 10 de maquette ontdekken van de toekomstige M7-metrostellen, onderverdeeld in drie elementen: een gedeelte met een reizigerscompartiment waar de bezoekers kunnen binnengaan en dat een mengeling toont van verschillende configuraties (laterale en tegenoverliggende zitjes), een stuurpost en de voorkant van een voertuig zonder stuurpost, zoals op termijn de automatische metro er zal uitzien. Er is eveneens een filmpje te zien waarin het ontstaan van de metrostellen wordt uitgelegd.
De reizigers konden eind oktober in premetrostation Albert al op foto kennismaken met de nieuwe M7-metrostellen. Toen konden ze hun mening geven over de “look” door hun favoriete kleur te kiezen uit brons of zilver. 7.455 reizigers antwoordden tussen 25 oktober en 19 december. Zilver sleepte de meeste stemmen in de wacht.
Na de exclusieve presentatie op de beurs #We Are Mobility worden de 3 elementen van de maquette tentoongesteld in het Trammuseum op de Tervurenlaan in Sint-Pieters-Woluwe (website: trammuseum.brussels)
Moderner, Comfortabeler, ergonomischer
De 43 bestelde nieuwe M7-metrostellen verschijnen mondjesmaat op het net vanaf eind 2019. De modernere, comfortabeler en meer verlichte metrostellen worden voorzien van de meest recente veiligheidsuitrustingen en zijn aanpasbaar aan een toekomstige automatische besturing. Ze zullen de reizigers meer ruimte bieden. De bredere deuren en de volledig lage vloer vergemakkelijken het in- en uitstappen.
Er is ook plaats voor personen met beperkte mobiliteit, kinderwagens en fietsen. Het design van de voertuigen is van de hand van Axel Enthoven, die eveneens de trams 3000 en 4000,tekende, de M6- metrostellen en de laatste bussen.
Meer capaciteit op de lijnen 1 – 5
Voor hun indienststelling op de toekomstige metrolijn 3, komen de nieuwe metrostellen vanaf eind 2019 metrolijnen 1 en 5 versterken. Dankzij de nieuwe metrostellen kan de MIVB de frequenties versterken op deze twee lijnen, met een metro om de 2 minuten tijdens de spits op het gemeenschappelijke stuk tegen een metro om de 2 minuten 30 zoals nu.
Vandaag tellen we tijdens de spits 24 doorkomsten per uur en per richting op het gemeenschappelijke stuk tussen Weststation en Merode. Dat komt ongeveer overeen met 16.500 plaatsen voor de reizigers per uur en per richting. Met de komst van de bestelde nieuwe metrostellen kan de MIVB 30 doorkomsten per uur en per richting aanbieden, of een capaciteit van ongeveer 21.500 plaatsen per uur en per richting.
Indirect zullen de lijnen 2 en 6 eveneens genieten van deze versterking van de metrovloot, aangezien de frequenties van de lijnen 2 en 6 van 3 minuten in de spits naar 2 minuten 30 gaan.
“De nieuwe metrostellen, die Brussel binnen afzienbare tijd op haar net ontvangt, zullen toelaten meer reizigers te vervoeren. De drukste metrolijnen 1 en 5 zullen 30% meer reizigers kunnen vervoeren. Deze investering zal alle metroreizigers toelaten een betere dienstverlening te genieten”, aldus Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB. “Het is een grote stap voorwaarts naar de metro van morgen.”
Minister van Mobiliteit, Pascal Smet: "De nieuwe metro voorstellen op het autosalon, dat moet je durven! Wij doen dit echter want we geloven in een multimodale toekomst.Een metro tussen de auto’s, dat gaat de aandacht trekken. De kwaliteit van de maquettes zal vervolgens de bezoekers verleiden. Dit komt goed uit want het aantrekken van een groter publiek naar het openbaar vervoer is een van onze doelstellingen.De metro vormt een troef in het verbeteren van de mobiliteit. Deze hier kunnen promoten, dankzij FEBIAC, vormt het bewijs dat de geesten evolueren en dat alle mobiliteitsactoren voortaan samen naar de toekomst moeten kijken."
Enkele technische details over de M7-metrostellen:
Lengte: 94 m
Breedte: 2,70 m
Hoogte van de vloer: 1m03 tegen 1m05 voor de M6-reeks (de vloer van de M7 wordt dus 100 % gelijk met de hoogte van de perrons)
Aantal wagons: 6
Aantal deuren per kant: 18 dubbele deuren
2 enkele deuren aan de stuurposten (aanpasbaar bij automatisering)
Openingsbreedte van de deuren: 1m60 (tegen 1m45 voor de M6)
Aantal plaatsen (automatische versie): 758 in totaal (met klapstoelen dichtgeklapt) (tegen 728 plaatsen in een M6)
Gewicht van het metrostel (leeg): +/- 170 ton (tegen +/- 160 ton voor de M6)
Kracht van de motor: 16 x 135 kW 3-fasale asynchrone tractie met elektrische recuperatie van de remenergie