Meer dan 440 bus- en tramhaltes in Brussel toegankelijk gemaakt

Om het openbaar vervoer in Brussel toegankelijker maken zijn er steeds meer toegankelijke voertuigen en liften in (pre-)metrostations. Daarnaast moeten ook bus- en tramhaltes worden aangepast voor reizigers met beperkte mobiliteit. Sinds de lancering van het Strategisch Plan voor Toegankelijkheid (SPT) in 2019 zijn al meer dan 440 bovengrondse haltes (her)ingericht. Op dit moment is ongeveer de helft van de 2.223 bovengrondse MIVB-haltes toegankelijk met assistentie en meer dan één op vijf volledig autonoom toegankelijk.

Sinds de invoering van het SPT in 2019 heeft de MIVB nauw samengewerkt met wegbeheerders zoals Brussel Mobiliteit en de gemeenten om meer dan 440 bovengrondse haltes te verbouwen of aan te passen. Hierbij wordt rekening gehouden met specifieke normen die de toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit garanderen.

Register van specifieke normen

De ingrepen verschillen van halte tot halte. Het kan gaan over een verhoging van het perron, de plaatsing van afgeronde boordstenen zodat bussen dichter bij de perronrand kunnen stoppen of de verwijdering van paaltjes om de verplaatsingen van reizigers te vergemakkelijken. Andere mogelijke ingrepen zijn de installatie van noppentegels of de plaatsing van perronranden voor de tramhaltes. Afhankelijk van de situatie variëren de werken aan de haltes van kleine ingrepen tot volledige (her)inrichtingen.

“Het toegankelijk maken van haar net voor alle reizigers, ook voor personen met beperkte mobiliteit, is een van de missies van de MIVB. Het is een echte uitdaging, aangezien Brussel en het openbaarvervoersnet destijds niet zijn uitgedacht voor personen met beperkte mobiliteit. Dankzij het Strategisch Plan voor Toegankelijkheid verbeteren we de toegankelijkheid van meer dan 50 bovengrondse haltes per jaar”, legt Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB, uit.

Lijst met prioritaire haltes

De MIVB waakt erover dat bij de nieuwe haltes voldoen aan het normenplan, dat alle toegankelijkheidsbehoeften bevat. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij de aanleg van tram 10. Daar bovenop verifieerde belangenvereniging CAWaB (Collectif Accessibilité Wallonie-Bruxelles) of de aangebrachte aanpassingen echt tegemoetkwamen aan de behoeften van personen met beperkte mobiliteit. Naast nieuwe lijnen, wordt ook elke vernieuwing van sporen of heraanleg van de openbare ruimte aangegrepen om de haltes van tram en bus te laten beantwoorden aan de toegankelijkheidsnormen.

Naast de door externe omstandigheden gedreven aanpassingen heeft de MIVB ook een lijst met haltes die ze prioritair wil aanpakken. Het gaat om drukbezochte locaties, zoals ziekenhuizen, winkelcentra, scholen, of gemeentehuizen, maar ook andere veelgebruikte haltes en multimodale hubs. De aanpassingen aan deze haltes moeten de verplaatsingen van zo veel mogelijk reizigers vereenvoudigen. De lijst evolueert met de ontwikkelingen op het net. De voorbije jaren kwamen onder meer de haltes bij het Erasmusziekenhuis, het Kinderziekenhuis, het Sint-Pieterscollege (Ukkel) en de haltes Prinses Elisabeth aan de beurt.

“Openbaar vervoer voor iederéén: dat is een van de belangrijkste doelen voor de MIVB sinds het begin van de vorige legislatuur. En dat is nu al zichtbaar in de meer dan 400 haltes over het hele Gewest die gemoderniseerd werden en toegankelijk gemaakt zijn,” zegt Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt verheugd. “Maar het werk gaat verder, en de komende jaren moet het MIVB-netwerk een populaire en toegankelijke oplossing blijven voor iedereen die van Brussel wil genieten.”

Duidelijke informatie over toegankelijkheid haltes

Het volstaat niet om de haltes aan te passen, de reizigers moeten ook weten welke haltes al dan niet toegankelijk zijn, en in welke mate. De MIVB voerde daarom een audit uit van al haar bovengrondse bus- en tramhaltes om voor elke halte te bepalen of ze beperkt toegankelijk is (oranje logo = toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit met begeleiding) of volledig toegankelijk (blauw logo = toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit zonder begeleiding). ​ ​

Dit informatiesysteem is sinds 2023 beschikbaar voor het volledige busnet, inclusief Noctis, en voor het volledige tramnet sinds 2024. Iedereen kan aan de haltes, op de website en in de app van de MIVB nagaan welke haltes toegankelijk zijn en in welke mate. Deze informatie laat ook toe om gerichter te zoeken op de website en in de app van MIVB: voortaan kan je ook een route plannen met als criterium: ‘zonder trappen’. ​

Meer informatie over de beschikbaarheid van het MIVB-net vind je op de website: Toegankelijkheid van haltes, stations en voertuigen. Ook op de blog MIVBstories vind je meer achtergrond over hoe het net stap voor stap toegankelijker wordt gemaakt.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 19 tramlijnen, 52 buslijnen, 11 nachtbuslijnen en een vervoerdienst voor personen met een beperking. 

Neem contact op met