Metro 3: werfbezoek Toots Thielemans

Uitnodiging voor de pers op donderdag 14 december, 10.30 uur

De MIVB nodigt uit voor een bezoek aan de werf van Metro 3 in de buurt van het toekomstige station Toots Thielemans, vlakbij het Zuidstation. Het bezoek bestaat uit drie delen: de toekomstige lokettenzaal van het nieuwe metrostation Toots Thielemans, het deel van de tunnel waar de techniek van grondbevriezing zal worden toegepast en het Zuidpaleis waaronder een verbindingstunnel zal worden gegraven. Dit bezoek is de gelegenheid om een beter inzicht te krijgen in de uitdagingen van deze nieuwe Brusselse metroverbinding.

Voor de omvorming van de bestaande premetro tot metro tussen Albert en het Noordstation moeten twee verbindingstunnels worden gegraven en een nieuw station worden gebouwd tussen het Zuidstation en Anneessens. Dit project ging in oktober 2020 van start en is al goed gevorderd. Het station krijgt stilaan vorm, net als een van de twee verbindingstunnels. Er wordt momenteel een bouwvergunning aangevraagd voor de tweede tunnel, die onder het Zuidpaleis zal lopen en waarvoor de werken van bovenaan binnenin het gebouw, moeten worden uitgevoerd.

Verloop van het bezoek

Dit bezoek is een kans om het bouwproces van een metro en de verschillende technieken die daarvoor gebruikt worden te bekijken. Het bezoek omvat drie delen:

  • Werf van de toekomstige lokettenzaal in station Toots Thielemans en uitleg over de "stross"-techniek;
  • Gedeelte van de tunnel waar bevriezingstechnieken zullen worden gebruikt om de metrotunnel te bouwen;
  • Technische uitdagingen en oplossingen om onder het Zuidpaleis door te gaan met behoud van de gevels en verbetering van het interieur van het gebouw na de werken.

Praktische informatie:

  • Wanneer: donderdag 14 december om 10.30 uur
  • Afspraak: bouwkeet, Europaesplanade 28 (oranje containers, Kleine Ring)

Kleed je comfortabel. Voor veiligheidsuitrusting en geschikt schoeisel wordt gezorgd op het ontmoetingspunt.

Graag aanwezigheid bevestigen ten laatste op 13 december om 16 uur uur via mail aan [email protected] of op 0477 62 73 73.

 

 

Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 54 buslijnen, 11 nachtbuslijnen en een vervoerdienst voor personen met een beperking. 

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel