Metro onderbroken bij Beekkant van zaterdag 9 tot en met maandag 11 november

De MIVB maakt gebruik van het lange weekend van 9 tot en met 11 november om twee wissels te vervangen ter hoogte van het station Beekkant. Deze wissels liggen op de kruising van de vier metrolijnen en de werkzaamheden hebben dan ook een impact op het metroverkeer. De lijnen 1 en 5 worden onderbroken tussen Weststation en Zwarte Vijvers, de lijnen 2 en 6 tussen Weststation en Ossegem.

Twee wissels bij Beekkant moeten worden vervangen in het kader van het regulier onderhoud van het netwerk. Om deze werkzaamheden uit te voeren moet het metroverkeer worden onderbroken tussen de stations Weststation en Zwarte Vijvers op de lijnen 1 en 5 en tussen Weststation en Ossegem op de lijnen 2 en 6. De voetgangersbrug die de Alphonse Vandenpeereboomstraat en de Dubois-Thornstraat verbindt, wordt ook gesloten tijdens de werkzaamheden.

De onderbreking is gepland tijdens het lange weekend van 9 tot en met 11 november om de impact op de reizigers te beperken. Ze begint in de nacht van vrijdag op zaterdag en eindigt in de nacht van maandag op dinsdag. De metro’s rijden opnieuw normaal vanaf het begin van de dienstregeling op dinsdag 12 november.

Pendeldienst, verlenging en versterking

Als alternatief voor de reizigers voorziet de MIVB een pendelbus tussen Zwarte Vijvers en Weststation, via Ossegem en Beekkant. Daar bovenop wordt lijn 87 (Simonis – Beekkant) verlengd tot Zwarte Vijvers via Weststation en Ossegem.

Daarnaast kunnen de reizigers ook vanaf Simonis en Weststation lijnen 2 en 6 nemen tot Kunst-Wet om daar hun reis richting Herrmann-Debroux of Stokkel verder te zetten met de lijnen 1 en 5. Wie naar het stadscentrum wil gaan, kan lijnen 2 en 6 nemen tot Zuidstation of Rogier, en vervolgens tramlijn 4 of 10 naar De Brouckère.

De routeplanner op de MIVB-website en de app houdt rekening met deze omleidingen en stelt aangepaste trajecten voor.

Een noodzakelijke ingreep om de 45 jaar

De wissels bestaan uit ijzeren rails en dwarsliggers en de ballast waarop ze rusten. Ze zijn essentieel voor de goede werking en de veiligheid van het ondergrondse net. Gemiddeld om de 45 jaar moeten deze wissels volledig vervangen worden. De nieuwe modellen die de MIVB installeert zijn robuuster, makkelijk te onderhouden en compatibel met het nieuwe signalisatiesysteem dat nu wordt uitgerold.

Het volledige MIVB-metronet telt 146 wissels, die werden geïnstalleerd tussen 1976 en het begin van de jaren 2000. Ze bevinden zich op strategische plaatsen, zodat de metro’s op het net kunnen vanaf hun stelplaats en omgekeerd, of zo nodig rechtsomkeer kunnen maken, bijvoorbeeld bij een verstoring van het net.

De meeste onderhoudswerkzaamheden (vervanging en/of onderhoud van sporen, dwarsliggers, 3e rail…) worden ’s nachts uitgevoerd buiten de diensturen. Sommige zwaardere interventies vergen echter een langere onderbreking. De MIVB maakt gebruik van de feestdagen, wanneer de metro minder wordt gebruikt, om deze noodzakelijke werken uit te voeren met een minimale impact voor haar klanten.

Meer informatie over deze werken vind je op de MIVB-website http://www.mivb.brussels/. De MIVB verontschuldigt zich bij voorbaat voor eventuele ongemakken die deze werken kunnen veroorzaken.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 19 tramlijnen, 52 buslijnen, 11 nachtbuslijnen en een vervoerdienst voor personen met een beperking. 

Neem contact op met