Skip to Content

Metrolijn 5 rijdt normaal op zaterdag 12 en zondag 13 november

De voorziene onderhoudswerken aan het metronet dit weekend ter hoogte van het station Hankar zullen niet plaatsvinden door een bevel van de gemeente Etterbeek. Door de onverwachte beslissing moet de MIVB de onderbreking van de lijn 5 tussen Merode en Herrmann-Debroux van morgen 11 november aanhouden, maar de metro kan wel opnieuw normaal rijden op zaterdag 12 en zondag 13 november.

In de omgeving van metrostation Hankar plant de MIVB grote onderhouds-, veiligheids- en moderniseringswerken. Deze werken moeten zorgen voor hogere frequenties in de metro door een betere verbinding tot stand te brengen tussen lijn 5 en de remises Delta en Erasmus. Deze werken werden verboden door de gemeente Etterbeek. Oorzaak: de geluidsoverlast die deze werken zouden kunnen veroorzaken voor de bewoners van de wijk Exobois, niet ver van het metrostation Thieffry.

Om gedurende verschillende weken grote hinder te vermijden, besliste de MIVB het metroverkeer op een deel van lijn 5 te onderbreken. Door deze onderbreking kunnen de werken in enkele dagen worden uitgevoerd. De MIVB koos voor het lange weekend van 11, 12 en 13 november om de metrogebruikers zo weinig te hinderen, aangezien de lijn in het weekend uiteraard minder druk is dan tijdens de week.

Er vonden verschillende vergaderingen plaats met de gemeente Etterbeek. Er werd een geluidsstudie besteld en overeengekomen om geen nachtwerken uit te voeren. De omwonenden werden hier ook over geïnformeerd. Toch nam de burgemeester van Etterbeek een politiebevel dat deze werf tijdens het lange weekend verbiedt.

Dit besluit heeft ernstige financiële en organisatorische gevolgen voor de MIVB. Dat is niet alleen nadelig voor de dienstverlening aan de reizigers, maar ook voor de belangrijke ontwikkeling van de mobiliteit en het openbaar vervoer in Brussel.

Bovendien moet de MIVB deze werken absoluut uitvoeren en deze nu opnieuw inplannen in de loop van een werkweek. Dit betekent nachtwerk gedurende meerdere weken, wat meer hinder zal veroorzaken voor de omwonenden.

Intussen laat deze onverwachte beslissing de MIVB technisch niet toe om de geplande onderbreking van de metro op vrijdag 11 november op te schorten. Er zijn pendelbussen voorzien. Ze vervoeren de reizigers tussen het station Merode en het eindpunt Herrmann-Debroux tijdens de duur van de metro-onderbreking. Metrolijn 5 (Erasmus - Herrmann-Debroux) zal het gedeelte Thieffry - Herrmann-Debroux niet bedienen en zal worden omgeleid naar Stokkel (lijn 1 Stokkel - Weststation) vanuit Merode. ​

Op zaterdag 12 en zondag 13 november zal de metro daarentegen hersteld zijn en normaal rijden op de hele lijn 5.

 

Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 54 buslijnen, 11 nachtbuslijnen en een vervoerdienst voor personen met een beperking. 

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel