Metrostation Maalbeek opent maandagochtend

Metrostation Maalbeek, dat op 22 maart werd getroffen door een aanslag, kan nu maandag 25 april opnieuw zijn deuren openen voor de reizigers. In het station komt een herdenkingswand die de mogelijkheid biedt om een getuigenis na te laten.

Op dinsdag 22 maart vond een aanslag plaats in metrostation Maalbeek, die helaas vele slachtoffers maakte. Iets meer dan een maand na het drama kan het station opnieuw de deuren openen. De herstellingswerken zijn zo goed als afgewerkt. Alle technische voorwaarden zijn vervuld om opnieuw reizigers te kunnen ontvangen en het station uit te baten. Zoals de andere stations van het net zal Maalbeek toegankelijk zijn van 6 tot 22 uur. De explosie van 22 maart had geen gevolgen voor de algemene stabiliteit van het station en ook niet voor de dragende structurele elementen. De werken die het Gewest uitvoerde betroffen hoofdzakelijk de afwerking zoals metselwerken, betegeling, schilderwerken en de vervanging van uitrustingen. De werken eindigen op vrijdag 22 april zodat een heropening van station Maalbeek voor de reizigers mogelijk wordt in alle sereniteit en met respect voor de slachtoffers en hun naasten.

In afwachting van de verwezenlijking van een herdenkingskunstwerk wordt een paneel geplaatst in de lokettenzaal van het station waar reizigers die dat wensen hun medeleven voor de slachtoffers kunnen betuigen.

Na de aanslag van 22 maart werd het metroverkeer van station Maalbeek onderbroken en vervangen door pendelbussen tussen Schuman en Centraal Station. Nadien konden de metro’s door het station rijden aan lagere snelheid (25 km/h) zonder er te stoppen. Dit werd hersteld op vrijdag 25 maart. Sinds maandag  11 april zijn alle metrostations opnieuw open voor de reizigers (behalve station Maalbeek) tussen 6 en 22 uur.

Een maand na de aanslagen is het een symbolisch belangrijke stap dat alle metrostations opnieuw open kunnen gaan. De gedachten van de MIVB gaan nog steeds uit naar de slachtoffers en hun nabestaanden.

Contacteer ons
Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 kmĀ². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1.100.000 inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 51 buslijnen en 11 nachtbuslijnen. De MIVB verzorgde in 2019 liefst 433,5 miljoen ritten.

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel