Skip to Content

Minder tramongevallen bij de MIVB

Het aantal ongevallen waarbij een tram van de MIVB betrokken was, vermindert. Op een jaar tijd werd op het tramnet een daling van 6,4% opgetekend. Een uitstekend resultaat, dat onder meer te danken is aan interne en externe preventiecampagnes, waarvoor de MIVB vandaag in de prijzen viel bij de Europese Raad voor de veiligheid van transport. Maar elk ongeval is er natuurlijk eentje te veel. Daarom sensibiliseert de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij haar reizigers en alle weggebruikers om op te letten en zich niet te laten verrassen door een tram.

De Brusselse trams legden in 2017 15,6 miljoen kilometer af op het MIVB-net, een cijfer dat jaar na jaar toeneemt (15,15 miljoen in 2016 of +3%). In dezelfde periode daalde het aantal ongevallen waarbij een tram betrokken was van 1.664 in 2016 naar 1.557 ongevallen in 2017 (-6,4%). Het aantal ongevallen ging al in dalende lijn in 2016 (-4% ten opzichte van 2015, -10% tussen 2015 en 2017).

Het aantal ongevallen met voetgangers neemt eveneens af: van 52 in 2016 naar 45 in 2017. Helaas viel er ook een dodelijk ongeval te betreuren. Het aantal ongevallen tussen een tram en een fietser bleef stabiel, met 17 ongevallen in 2017 tegen 17 in 2016.

Blijf altijd waakzaam

De vermindering van het aantal ongevallen –en ongevallen met voetgangers- is goed nieuws, maar uiteraard is elk ongeval er eentje te veel.

De weggebruikers vergeten het misschien of weten het mogelijk niet, maar de tram is geen voertuig als alle andere. Het is zwaar, rijdt op sporen en kan niet uitwijken om een obstakel te vermijden. Als de tram moet remmen is de grip van de wielen op de sporen minder groot dan bij een voertuig op banden. Dat betekent dat de remafstand van een tram groter is: een tram die aan 40 km/u rijdt heeft ongeveer 56 meter nodig om te stoppen, ofwel minstens één maal zijn lengte.

Je moet dus altijd waakzaam blijven als er een tram aankomt en in de buurt van een eigen bedding en tramhalte. Dat geldt des te meer tijdens de herfst, wanneer de zichtbaarheid vermindert en de bladeren vallen waardoor de sporen glad kunnen worden en andere weggebruikers ook minder opvallen.

Een campagne om te informeren

Daarom houdt de MIVB elk jaar in deze periode een sensibiliseringscampagne bij de bestuurders, maar ook bij de reizigers en de andere weggebruikers zodat ze waakzamer en voorzichter zijn bij het naderen van een tram. De factoren van onoplettendheid zijn talrijk: smartphones, koptelefoons, reizigers die lopen om hun bus of tram te halen en een andere tram niet zien aankomen,…

“Wie achter een ander voertuig oversteekt, blijft tot het laatste moment verstopt voor de trambestuurder/-bestuurster die uit de tegenovergestelde richt komt, wat uiteraard zeer gevaarlijk is”, benadrukt Amal Kammachi, Risk & Safety manager bij de tram. “Juist voor een voertuig oversteken aan de halte is ook zeer gevaarlijk omdat de bestuurder je niet kan zien door de hoogte van het voertuig. In het algemeen maak je best oogcontact met de bestuurder of bestuurster voor je oversteekt als de tram aan een halte staat.”

Kinderen en jongeren sensibiliseren

Kinderen en jongeren bewustmaken om zich juist te gedragen als er een tram nadert, of in de buurt van een eigen bedding of halte, is essentieel. Daarom stapt de preventiedienst van de MIVB naar scholen om leerlingen en studenten te sensibiliseren. Een bestuurder of bestuurster legt uit hoe een tram werkt en welke gevaren er bijvoorbeeld schuilen achter het gebruik van een smartphone of het dragen van oortjes.
Ze wijzen ook op het belang van correct gedrag aan de haltes, zoals bijvoorbeeld anderen niet duwen, niet spelen met de rugzak van hun vrienden, niet lopen of de deuren blokkeren om de tram nog te halen.

“We houden momenteel preventie- en sensibiliseringsacties in verschillende scholen langs de nieuwe tramlijn 8. Gedurende twee uur leggen we hen uit dat ze aandachtig moeten zijn bij het naderen van een tram, waarom het gevaarlijk kan zijn om te lopen of om de ogen op de GSM gericht te houden, waarom een tram altijd voorrang heeft,…”, legt Mustapha Boudchich van de preventieploeg van de MIVB uit. “We tonen eveneens de video die we intern maakten en die het waargebeurde verhaal vertelt van Lucas, een jongen die in 2016 betrokken raakte bij een tramongeval. Gelukkig kwam hij er ongedeerd uit maar iedereen die de video bekijkt wordt geraakt door zijn verhaal. Als ze daardoor waakzamer en voorzichter zijn en dit leidt tot voorkomen van ongevallen, zijn we in ons opzet geslaagd.”

De MIVB valt in de prijzen bij de Europese Raad voor de veiligheid van transport

De MIVB kreeg vandaag, 17 oktober de PRAISE Award (Preventing Road Accidents and Injuries for the Safety of Employees) van de Europese Raad voor de veiligheid van transport (ETSC – European Transport Safety Council). Die prijs beloont de inspanningen van ondernemingen die de verkeersveiligheid verbeteren in het kader van hun werk. De Business Unit Tram van de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij kreeg de prijs in de categorie publieke autoriteit.

De PRAISE Award beloont de inspanningen van de MIVB om het aantal ongevallen en gewonden op haar net te verminderen. De Europese Raad voor de veiligheid van transport haalde een resem maatregelen aan: verzamelen en analyseren van gegevens, identificeren van gevoelige plaatsen en er oplossingen voor vinden, extra opleiding van de bestuurders, jaarlijkse doelstelling om het aantal gewonden te verminderen, preventie- en sensibiliseringsacties…

Contacteer ons
Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 54 buslijnen, 11 nachtbuslijnen en een vervoerdienst voor personen met een beperking. 

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel