MIVB dient klacht in voor publicatie racistische boodschap in het Frans

Vrijdag 18 september 2015 — De MIVB gaat klacht indienen bij het parket voor de mogelijke publicatie van een racistische boodschap in het Frans op een aanduider in de metro. De klacht moet leiden tot meer duidelijkheid over de oorzaak, of die nu van menselijke of technische aard is. De Brusselse vervoersmaatschappij is bijzonder trots op de diversiteit bij haar personeel en neemt deze racistische boodschap dan ook zeer ernstig. Ze zal er alles aan doen om de oorzaak te achterhalen of de verantwoordelijke te identificeren.

Op donderdag 17 september plaatste een reiziger een foto op Facebook, genomen in een metrostel van de MIVB op lijn 2/6. Op de foto zie je een aanduider waarop normaal de naam van het volgende station is te zien. Op deze aanduider staat “Porte de Naiqr” af te lezen, terwijl dat normaal “Porte de Namur” moet zijn.

De MIVB neemt dit voorval zeer ernstig en onderzoekt de zaak. De eerste resultaten tonen dat er geen externe tussenkomst is geweest in de software en dat de laatste wijziging werd aangebracht in 2013. Het probleem kwam ook niet tevoorschijn bij een test die vanochtend werd uitgevoerd in station Naamsepoort.

De MIVB blijft ondertussen verder zoeken naar een mogelijke verklaring. De analyse zal moeten uitmaken of het hier gaat om een kwaadwillige menselijke tussenkomst, een gemanipuleerde foto of een informaticabug. Tegelijk zal  de MIVB klacht indienen bij het parket zodat de zaak helemaal kan uitgeklaard worden.