MIVB eist met shockerende campagne respect voor haar personeel

Elke dag zijn medewerk(st)ers van de MIVB slachtoffer van verbale agressie. Beledigingen, scheldwoorden, bedreigingen,… Deze kwetsende aanvallen komen almaar vaker voor en laten niemand ongeschonden. De MIVB lanceert een shockerende campagne in een poging de daders van dit verbale geweld bewust te maken van het respect dat haar personeel verdient.

Het MIVB-personeel staat elke dag klaar om de reizigers te bedienen. Het gaat om vrouwen en mannen die als roeping hebben om iedereen 365 dagen per jaar te vervoeren in de hoofdstad, of het nu gaat om bestuurders, veiligheids-, stations- of loketmedewerkers of de klantendienst. Deze vrouwen en mannen verdienen respect. Nochtans lopen zij elke dag het risico tijdens hun werk te worden aangevallen. Vooral verbale agressies, maar soms ook fysieke aanvallen.

Elke dag agressies

Afgelopen jaar telde de MIVB 657 verbale agressies van reizigers tegen personeel. En 113 fysieke agressies. Ofwel minstens twee per dag.

Het zijn cijfers die in de feiten zeker nog hoger liggen omdat medewerkers niet alle agressies melden waar zij slachtoffer van zijn, zeker niet de verbale.

"Geen enkele vorm van agressie heeft zijn plaats op het MIVB-netwerk, zelfs de verbale niet. Dit zijn onaanvaardbare feiten, punt uit. Ons personeel zet zich elke dag in voor de reizigers. Ze verdienen respect zoals iedereen. Agressie neemt toe in onze stad, alle sectoren worden getroffen. We moeten dringend tot rede komen", zegt Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB.

Shockeren om te sensibiliseren

De MIVB heeft besloten om met haar respectcampagne hard uit te pakken. De Brusselse openbaarvervoersmaatschappij en de rapper Youssef Swatt’s sloegen de handen in elkaar om de stem van haar personeel te laten horen en de mensen bewust te maken van wat zij dagelijks beleven bij het bedienen van reizigers.

In het speciaal voor deze campagne gecomponeerde nummer zitten echte beledigingen die MIVB-personeel naar het hoofd geslingerd krijgt. Woorden die niemand wil horen, die niemand verdient te horen. Want verbale agressie is ook agressie.

De volledige, ongecensureerde videoclip van het nummer is alleen te zien op YouTube. Op de beelden van de campagne op het MIVB-net en in de fragmenten van het nummer op social media werden de beledigingen gecensureerd, omdat ze te grof waren om te worden weergegeven..

Youssef Swatt’s: zoon van een chauffeur

“Ik stemde onmiddellijk in om aan dit project deel te nemen, omdat het thema erachter mij direct raakt en mij na aan het hart ligt. Je denkt niet lang na als je een project krijgt aangeboden dat past bij wat je wilt uitdragen. Mijn vader was chauffeur bij de TEC in Doornik. Ik woon al zeven jaar in Brussel en maak veel gebruik van de MIVB, dus ik heb regelmatig contact met MIVB’ers en ik heb grote bewondering voor hun werk. Dat is trouwens al zo van kindsbeen af. Het is erg indrukwekkend om een voertuig ter grootte van een bus te besturen. Het is een baan die veel opoffering vergt, met dienstregelingen die niet altijd gemakkelijk zijn als je onderweg bent. De veiligheid en het comfort van de reizigers hangen af van de bestuurder. Zij staan doorgaans in de schaduw en worden niet vaak genoeg gewaardeerd”, legt Youssef Swatt’s uit.

Verschillende medewerkers van de MIVB zijn bij de campagne betrokken en zijn te zien in de videoclip.

"Aan het stuur van deze indrukwekkende voertuigen zitten mensen. Wij zijn ook onderhevig aan de stress van het netwerk. Als er incidenten zijn, beleven we die samen met de reizigers. Wij hebben ook de verantwoordelijkheid om oplossingen te vinden om de dienst te herstellen. Ik heb ervoor gekozen deel te nemen aan deze campagne om ons werk menselijker te maken en de reizigers uit te leggen dat wij net als zij zijn, en dat het altijd prettiger is om respectvol met elkaar om te gaan, zelfs op zulke momenten. In deze situaties zijn kleine gebaren zoals een hallo, een glimlach of een bedankje zo fijn", zegt metrobestuurster Stella Gbossa.
©MIVB - Metrobestuurster Stella Gbossa
©MIVB - Metrobestuurster Stella Gbossa

Opnieuw en opnieuw aankaarten

De vier openbaarvervoersmaatschappijen (MIVB, NMBS, De Lijn, Tec) worden allemaal geconfronteerd met agressie tegen hun personeel. En zij zijn niet de enigen. Vele sectoren worden getroffen door toenemende agressie. Begin 2022 stelden de vier openbaarvervoersmaatschappijen gezamenlijk de toename van het aantal agressies aan de kaak. De CEO's en het personeel, en de vier ministers van Mobiliteit, zeiden toen STOP tegen agressie en riepen op tot respect. Daarbij drongen ze er bij justitie op aan alle daden van agressie te vervolgen en te zorgen voor nultolerantie.

 

Video rapnummer Youssef Swatt's: https://youtu.be/fr4BL_PoG6M

Radiospot: https://youtu.be/6D-t1-YIwgE

Getuigenissen MIVB-personeel: https://youtu.be/mwhLYahGsig

Campagne affiche.pdf 6 MB Campagne affiche.pdf 11 MB

 

 

Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 54 buslijnen, 11 nachtbuslijnen en een vervoerdienst voor personen met een beperking. 

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel