Skip to Content

MIVB gebruikt kwinkslag om reizigers te sensibiliseren

Het is niet altijd even makkelijk om de aandacht van burgers te trekken om ze te sensibiliseren omdat ze dagelijks in aanraking komen met talloze bewustmakingscampagnes. Studies tonen aan dat veiligheidsthema’s aanbrengen met een vleugje humor meer impact heeft op gedragsveranderingen. De MIVB besliste daarom een kwinkslag te gebruiken voor haar nieuwe sensibiliseringscampagne: “Kom nooit op de sporen. Ook al ben je een goochelaar.”

Elk jaar lanceert de MIVB verschillende sensibiliseringscampagnes gericht naar reizigers en  andere weggebruikers. De uitdaging bij dit soort campagnes is veiligheidsgerichte boodschappen uit te sturen die soms repressief zijn, zonder moraliserend te worden. Uit studies blijkt dat veiligheidsthema’s aanbrengen met een vleugje humor meer impact heeft op gedragsveranderingen..

Daarom besliste de MIVB haar sensibiliseringscampagnes aan te brengen met een streepje humor met een dubbele bodem.

Deze nieuwe aanpak, waarbij de boodschap wordt gebracht met een kwinkslag, gaat morgen van start met de campagne “Kom nooit op de sporen. Ook al ben je een goochelaar.”

Elke dag laten reizigers voorwerpen vallen op de metrosporen. Het aantal voorwerpen dat er wordt teruggevonden neemt elk jaar toe. Het gebeurt nog al te vaak dat reizigers zelf op de sporen komen om iets op te rapen, waardoor ze hun veiligheid in gevaar brengen. Vlakbij de metrosporen bevindt zich het derde spoor, dat onder 900V spanning staat, die nodig is om de metro van stroom te voorzien. Iedereen die op de sporen komt en de derde rail zou aanraken loopt risico op elektrocutie. Bovendien kan er op elk moment een metro langskomen. In die situaties moet je altijd een beroep doen op een MIVB-medewerker, die het voorwerp in alle veiligheid opraapt nadat het metroverkeer is stilgelegd.

Deze veiligheidsregels gelden ook voor de tram in premetrostations, waar reizigers zich soms vergissen van perron en dan gewoon de sporen oversteken om aan de andere kant te geraken in plaats van rond te gaan.

Daarom raadt de MIVB haar reizigers aan voorzichtig te zijn en nooit op de sporen te komen, in geen enkel geval, ook niet als ze goochelaar zijn.

Contacteer ons
Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 54 buslijnen, 11 nachtbuslijnen en een vervoerdienst voor personen met een beperking. 

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel