MIVB heeft bouwtoelating op zak voor toekomstige metroremise Erasmus

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB kan binnen enkele maanden de bouw starten van een derde metroremise. Na Delta in Oudergem en Jacques Brel in Molenbeek komt de gloednieuwe remise in de Erasmuswijk in Anderlecht. De MIVB kreeg hier zopas de bouw- en milieuvergunning voor. Het complex komt achter het metrostation Erasmus te liggen en wordt grotendeels ondergronds gebouwd.

De metro vormt de ruggengraat van het openbaarvervoersnet in Brussel. Lijnen 1 en 5 die het westen en het oosten van het gewest met elkaar verbinden, zijn stilaan slachtoffer van hun succes. Ondanks een frequentie van 2’30’’ tijdens de spits op het gemeenschappelijke deel in het centrum zijn deze lijnen toch verzadigd. Om extra plaatsen te kunnen aanbieden en de wachttijden nog te laten zakken moet de MIVB nieuwe metrostellen aankopen. Bovendien noodzaakt de nieuwe metrolijn in het noorden extra rollend materieel. Alles samen is de aankoop van 43 metrostellen in twee fasen voorzien. Daar zijn vanzelfsprekend extra opslagcapaciteit en onderhoudsmogelijkheden voor nodig.

In dat kader diende de MIVB een bouwaanvraag in voor een splinternieuwe metroremise in Anderlecht in een zone begrensd door de Erasmus-campus en de spoorlijn. De MIVB heeft zopas de bouwtoelating op zak voor een remise die onderdak moet bieden aan 23 metrostellen en tegelijk 7 metrostellen moet kunnen onderhouden. In de onderhoudszone komen een was- en een hefstand en verschillende werkkuilen en loopbruggen. Zowel de onderhoudshal als de stelplaats zullen ondergronds komen te liggen, achter het huidige metrostation Erasmus in Anderlecht. Alleen het administratief gebouw op de hoek van de Henri Simonetlaan en de Schollestraat zullen bovengronds zichtbaar zijn.

Naast de spoorweglijn 50A van de NMBS, tussen Brussel-Zuid en Denderleeuw/Aalst komt een testspoor van 1.200 meter lang voor de metro, tussen de brug van de Olympische Dreef en deze van de Ropsy Chaudronstraat.

Net als het tramdepot in Haren zal de MIVB ook deze remise optrekken met duurzame materialen. Via de platte daken van het complex zal regenwater worden opgevangen om de metrostellen te wassen. De site zal plaats bieden aan 66 werknemers. De voorbereidende werken starten volgende week al. De eerste steen wordt normaal gezien gelegd in de loop van het tweede semester van dit jaar.

Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB is tevreden dat de bouw binnen afzienbare tijd kan beginnen. “Dit is een belangrijke stap in de modernisering van de Brusselse metro, waarvoor 43 metrostellen worden aangekocht en er nieuwe veiligheidssignalisatie komt. De bouw van de remise is absoluut noodzakelijk om de capaciteit op de lijnen 1 en 5 te verdubbelen van 14.000 reizigers per uur per richting naar 28.000. Dit is een essentiële stap in het kader van een duurzame mobiliteit.”

Contacteer ons
Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 kmĀ². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1.100.000 inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 51 buslijnen en 11 nachtbuslijnen. De MIVB verzorgde in 2019 liefst 433,5 miljoen ritten.

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel