Skip to Content

MIVB laat nieuwe apps ontwikkelen tijdens eerste hackathon

De Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB organiseert op 28, 29 en 30 april een hackathon in haar hoofdzetel in het centrum van de hoofdstad. Ze nodigt tijdens “Hack my ride” ontwikkelaars uit om drie dagen lang intensief samen te werken en apps te bouwen op basis van data die de MIVB beschikbaar stelt via haar open data-platform. Sinds de lancering eind 2016 schreven zich al meer dan 200 ontwikkelaars in op dat platform.

Wie tijdens de hackathon de beste app ontwikkelt, mag van 15 tot 17 mei Brussel vertegenwoordigen tijdens de Global Transport Hackathon die plaatsvindt tijdens het jaarlijkse internationale congres van het UITP (Internationale unie van openbaarvervoersbedrijven) in Montreal.

Hackathon is een combinatie van de woorden “hack”, wat staat voor de optimalisering van de programmatie, en “marathon”. Het gaat om een evenement waar zowel doorwinterde informatici als jonge “geeks”, designers of ergonomen samen apps ontwikkelen rond een bepaald thema. De duur van een hackaton varieert van één dag tot een week.

Het centrale thema van “Hack my ride” ligt voor de hand: een verbetering van het gebruik van het Brussels openbaar vervoer. Dit wordt concreet gemaakt in vier uitdagingen: de integratie van het openbaar vervoer in het dagelijkse digitale leven (o.m. via geconnecteerde toestellen), een gemakkelijker gebruik van openbaar vervoer voor personen met beperkte mobiliteit, een chatbot voor betere reizigersinformatie en apps die gezondheid en openbaar vervoer combineren, door bijvoorbeeld een combinatie van wandelen en openbaar vervoer te promoten.

 

Massages
Om de creativiteit van de ontwikkelaars in de best mogelijke omstandigheden te laten bruisen, zorgt de MIVB voor een speciale omkadering. Naast een performante internetverbinding, zorgt de MIVB voor een smoothiesbar, een gamezone, pooltafel, “geek oriented” catering, een dj, massages en een ploeg van mentoren en digitale evangelisten. Ontspanning is nodig want de hackathon vindt onafgebroken plaats van vrijdagavond 17.30 uur tot zondagavond 19.30 uur.

 

Ruim 200 developpers voor open data van MIVB
Eind 2016 nam de MIVB deel aan de hackathon van Molengeek met als thema een betere toegankelijkheid van het openbaar vervoer voor mensen met beperkte mobiliteit. Ze stelde toen voor het eerst haar data ter beschikking in het kader van de lancering van haar Open Data-portaalsite. Intussen hebben zich meer dan 200 developpers ingeschreven op het platform.

Van de acht ideëen die toen werden voorgesteld, kregen er twee steun van de Brusselse regering zodat ze effectief kunnen worden ontwikkeld. Het gaat onder meer om een app die personen met beperkte mobiliteit toelaat om met bus, metro of tram naar een bar of restaurant te gaan, door bestaande data over werken, toegankelijkheid en openbaar vervoer te combineren.

“Tijdens Molengeek merkte ik dat heel veel deelnemers ideëen hadden voor om de mobiliteit te verbeteren. Ze toegang geven tot onze data zorgde voor een boost aan creativiteit en energie”, aldus Sébastien Goffin, digital project advisor bij de MIVB en bezieler van “Hack my ride”. “De digitalisering van het openbaar vervoer is een enorme uitdaging en we hopen dat de hackathon ons de nodige inspiratie kan opleveren.”

Wie wil deelnemen aan Hack My Ride moet zich voor 20 april inschrijven via www.mivb.brussels

Contacteer ons
Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 54 buslijnen, 11 nachtbuslijnen en een vervoerdienst voor personen met een beperking. 

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel