MIVB-net gratis en opendeur in Marconi-remise op autoloze zondag

Op zondag 16 september wordt het Brusselse gewest, op enkele uitzonderingen na, teruggegeven aan de voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer tijdens de ondertussen traditionele autoloze zondag. De gelegenheid om de hoofdstad en het MIVB-net te (her)ontdekken, dat voor de gelegenheid de hele dag gratis en versterkt is. Liefhebbers kunnen die dag ook een blik achter de schermen van de Marconi-tramremise werpen, die uitzonderlijk de deuren openzwaait voor het grote publiek.

Autoloze zondag geeft de aftrap van een week boordevol activiteiten en sensibilisering rond zachte mobiliteit in de hoofdstad. Op 16 september zijn gemotoriseerde voertuigen (op enkele uitzonderingen na) verboden tussen 9.30 en 19 uur op het grondgebied van het Brusselse gewest.

MIVB-net gratis en versterkt

De bussen, trams en metro’s van de MIVB rijden wel op autoloze zondag. Ze zijn die dag gratis. Dé gelegenheid om de stad te doorkruisen aan boord van een MIVB-voertuig en zo het openbaarvervoersnet te (her)ontdekken en in het bijzonder de gloednieuwe tramlijn 9, die op 1 september werd ingewijd.

Voor die gelegenheid wordt de frequentie van de voertuigen versterkt. De zaterdagdienstregeling geldt die dag op alle lijnen. Verschillende lijnen genieten een bijkomende versterking overdag. Het betreft de 4 metrolijnen, 10 tramlijnen (7,9,19,25,39,44,82,92,93,94) en 7 buslijnen (20,21,49,50,54,86,88). Buslijnen 76 en 98, die normaal gezien niet rijden op zondag, worden wel uitgebaat op autoloze zondag.

Een pendelbus rijdt tussen 9.30 en 19 uur tussen parking C en Heizel om de automobilisten naar het reguliere MIVB-vervoer te brengen.

Net zoals de andere voertuigen die de toelating krijgen om op zondag 16 september te rijden, zullen ook de MIVB-voertuigen de maximumsnelheid van 30 km/u respecteren. De officiële dienstregelingen aan de haltes zullen op deze uitzonderlijke dag niet gelden. Reizigers kunnen de informatie in reële tijd aflezen op de dynamische wachttijdaanduiders. Om het leven van de bestuurders te vergemakkelijken en er zeker van te zijn dat iedereen die dag in alle veiligheid van het feest kan genieten, wordt voetgangers, fietsers en andere weggebruikers gevraagd de verkeersregels goed te respecteren.

Gedetailleerde informatie over de versterkingen zijn terug te vinden op de website van MIVB: www.mivb.brussels

Marconi-remise ontdekken

Autoloze zondag is zoals ieder jaar de gelegenheid om een blik te werpen achter de schermen van de MIVB met een opendeur in een stelplaats. Dit jaar is het de beurt aan tramremise Marconi, die de deuren openzwaait van 10 tot 16 uur (laatste toegang om 15.45 uur).

De Marconi-remise bevindt zich aan de Ruisbroeksesteenweg 52-74 op de grens tussen Ukkel, Vorst en Drogenbos. Het depot is 27.000 m² groot en biedt onderdak aan 75 trams. De remise werd opgetrokken met het grootste respect voor het leefmilieu en duurzame ontwikkeling. Het gebouw werd zo ontworpen dat het zowel visueel als qua geluid optimaal werd ingepast in de wijk. De remise bestaat uit een onderhoudshal voor 10 voertuigen voor het eerstelijnsonderhoud (tramstofzuiger en tramwash, zandvultoestel, onderhoud van wielen,…).

Behalve de stelplaats en de onderhoudshal krijgen de bezoekers op 16 september de gelegenheid om personeelsleden van de remise te ontmoeten, demo’s bij te wonen van de tramwash en de tramstofzuiger en plaats te nemen in de stuurpost van een tram. Er is ook kinderanimatie.

Medewerkers van de HR-dienst van de MIVB stellen er ook de talloze jobmogelijkheden binnen de onderneming voor. De ploeg van Customer Care, die zich bezighoudt met de social media, zal rechtstreeks vragen van bezoekers en reizigers beantwoorden. Het publiek kan kennis maken met de splinternieuwe elektrische bussen die de MIVB zopas kocht. Ook de Taxibusdienst, die voor deur-aan-deurvervoer zorgt voor personen met beperkte mobiliteit en veertig kaarsjes uitblaast, tekent present.

Contacteer ons
Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 kmĀ². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1.100.000 inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 51 buslijnen en 11 nachtbuslijnen. De MIVB verzorgde in 2019 liefst 433,5 miljoen ritten.

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel