MIVB-net gratis en opendeur in remise Jacques Brel op autoloze zondag

De Week van de Mobiliteit vindt in Brussel plaats van 16 tot 22 september met de ondertussen traditionele autoloze zondag op 17 september. De gelegenheid om het vervoer van de MIVB te (her)ontdekken, dat die dag gratis is, én een kijkje te nemen in de remise Jacques Brel in Molenbeek.

De hoofdstad zal bruisen met de verschillende activiteiten tijdens de Week van de Mobiliteit van zaterdag 16 tot vrijdag 22 september. Paradepaardje is autoloze zondag op 17 september. Wie mobiliteit zegt in Brussel, denkt onmiddellijk aan de MIVB en het Brusselse openbaar vervoer is uiteraard van de partij. De bussen, trams en metro’s van de MIVB zijn gratis op autoloze zondag en rijden volgens een versterkte dienstregeling. Remise Jacques Brel in Molenbeek zwaait de deuren open om nieuwsgierigen een blik te gunnen achter de schermen. En er is ook een kleine attentie voor de reizigers gedurende de week van de mobiliteit.

Snoepjes uitdelen

Het MIVB-personeel stapt gedurende drie dagen op de reizigers toe van een tiental bus- en tramlijnen om hen te bedanken om het openbaar vervoer te gebruiken en hen eraan te herinneren welke regels ze moeten respecteren om een “Top Traveller” te zijn.

Gratis en versterkt openbaar vervoer op 17 september

Op autoloze zondag 17 september geeft de hoofdstad zich over aan de voetgangers, fietsers en de reizigers van het openbaar vervoer. Van 9.30 tot 19 uur zijn wagens persona non grata op het hele grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De bussen, trams en metro’s van de MIVB rijden gratis en volgens een versterkte dienstregeling.

De zaterdagdienstregeling (groene dienstregeling) zal die dag van toepassing zijn op de metro-, tram- en buslijnen. Buslijnen 52, 70, 76 en 98 worden dus ook uitgebaat op zondag 17 september. Er is ook in versterking voorzien van de metrolijnen en van 9 tramlijnen (7, 19, 25, 39, 44, 82, 92, 93, 94) en 7 buslijnen (20, 47, 49, 50, 54, 86, 88). Een pendelbusdienst rijdt tussen Parking C en metrostation Heizel tussen 9.30 en 20.40 uur.

Net als alle andere voertuigen met een vergunning om die dag in de hoofdstad te rijden, passen ook de MIVB-bussen hun snelheid aan tot maximum 30 km/u. Daardoor kunnen ze de dienstregelingen aan de haltes niet respecteren. Bepaalde bussen kunnen ook lokaal worden omgelegd afhankelijk van de festiviteiten die in de stad plaatsvinden.

Autoloze zondag is ook dé gelegenheid om de stad en het openbaar vervoer van de MIVB te (her)ontdekken. Daarbij is het van belang om er rekening mee te houden dat die dag de wegcode ook van kracht is. Dat wordt helaas nogal eens vergeten en daarom is het voor de MIVB-bestuurders niet altijd makkelijk rijden.

Informatie over de versterking van de dienstregeling is beschikbaar op de website van de MIVB: mivb.brussels

Een blik achter de schermen

Autoloze zondag is eveneens de gelegenheid om een blik te werpen achter de schermen met een bezoekje aan de bus- en metroremise Jacques Brel op de grens tussen Anderlecht en Sint-Jans-Molenbeek. De metroremise Jacques Brel is de tweede van de MIVB, na Delta. De stelplaats telt 15 sporen en biedt zo plaats aan 100 metrostellen. De remise geeft ook onderdak aan 172 bussen.

De bezoekers kunnen in het metrogedeelte onder andere de onderhoudshal ontdekken, de hefstand, een metrostuurpost,… In het busgedeelte komen ze meer te weten over de “bus wash”, de remtestbank, het bandenatelier,…

Nieuwsgierigen kunnen er eveneens de ploeg ontmoeten die antwoordt op de sociale media. De human resources-dienst stelt er de jobmogelijkheden voor binnen de MIVB en er wordt voor de gelegenheid ook een pop-up store opgetrokken in een bus met merchandisingproducten van de openbaarvervoersmaatschappij.

Praktische informatie over de bezoeken:

Datum: Zondag 17 september 2017

Tijdstip: 10 tot 16 uur

Adres: Remise Jacques Brel - Nicolas Doyenstraat 1, 1080 Brussel

 

Bereikbaar met het openbaar vervoer:

  • Metrostation Weststation (lijnen 1-5-2-6)
  • Metrostation Jacques Brel (lijn 5)
  • Tram 82 (halte Weststation)
  • Bus 86 (halte Weststation)
Contacteer ons
Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1.100.000 inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 51 buslijnen en 11 nachtbuslijnen. De MIVB verzorgde in 2019 liefst 433,5 miljoen ritten.

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel