Skip to Content
MIVB: ongevallen met trams dalen

MIVB: ongevallen met trams dalen

Het aantal ongevallen met MIVB-trams daalt, terwijl de trams elk jaar opnieuw meer kilometers afleggen. Zeer goed nieuws voor de verkeersveiligheid en voor de reizigers van het openbaar vervoer. Toch moeten weggebruikers altijd uiterst waakzaam blijven wanneer er een tram aankomt. Daarom geeft de MIVB vandaag de aftrap voor haar jaarlijkse sensibiliseringscampagne.

Vorig jaar was het MIVB-net goed voor 433,5 miljoen ritten, waaronder 156,2 miljoen tramritten. Trams legden 15,86 miljoen kilometer af, wat 570.000 km meer is dan het jaar voordien (+3,7%). Hoewel het aantal afgelegde km van de trams stijgt, daalt het aantal tramongevallen. Dat aantal nam af met 9% ten opzichte van het jaar 2018. Het gaat om het laagste ongevallencijfer sinds 2013.

Voetgangers en fietsers

Van de tramongevallen in 2019 waren er 38 ongevallen waarbij een voetganger betrokken was. De daling van dit soort ongevallen is continu de laatste jaren: 52 in 2016, 45 in 2017, 39 in 2018 en 38 in 2019.

Bij 15 ongevallen waren een tram en een fietser betrokken, wat overeenkomt met het aantal in 2018, en dat ondanks een enorme stijging van het aantal fietsers in Brussel.

Daling van het aantal gewonden

Het aantal gewonden bij ongevallen op de weg waarbij een tram betrokken is (alle soorten tramongevallen samen) is ook gedaald met 33%.

In 2019 tekende de MIVB geen enkel dodelijk ongeval op met een tram. Dat was ook in 2018 het geval.

Serieuze daling van het aantal ongevallen

Deze daling is het resultaat van verschillende acties van de MIVB wat betreft verkeersveiligheid. Tijdens de opleidingen van bestuurders gaat er bijzondere aandacht naar defensief rijgedrag en ongevallenpreventie. Daarbij komt nog eens het systematisch gebruik van geluidssignalen bij elk vertrek en elke aankomst aan een halte, net als aanpassingen in de stad, zoals markeringen op het wegdek, knipperlichten, zigzaghekkens,…

Bovendien voert de MIVB jaarlijks een sensibiliseringscampagne. De campagne, die vandaag wordt afgetrapt, herinnert weggebruikers aan het belang aandachtig te zijn bij het naderen van een tram, in het bijzonder in de herfst als de zichtbaarheid vermindert en de tramsporen glad worden door het vallen van de bladeren.

“Zowel het aantal ongevallen als de ernst van de ongevallen waarbij een tram betrokken was blijven dalen, ook al stijgt het aantal afgelegde kilometers en de frequentie van de trams. Dat is zeer goed nieuws en is een kroon op ons preventiewerk. Het toont aan dat de zwakke weggebruikers waakzamer worden. We moeten echt wel alert blijven. Er zijn de laatste maanden meer fietsers, onder wie een heel aantal dat niet gewoon is om in de stad te fietsen. Ze beseffen niet dat ze niet altijd zichtbaar zijn voor bestuurders en rijden soms te dicht naast het openbaar vervoer. Dat kan risico’s inhouden, in het bijzonder met trams, die niet dezelfde remafstand als een auto hebben omdat ze op sporen rijden”, verduidelijkt Amal Kammachi, Risk & Safety manager bij de tram.

Campagne voorrang tram

Precies om alle weggebruikers te sensibiliseren en te informeren over het belang waakzaam te zijn wanneer er een tram aankomt, lanceert de MIVB, zoals elk jaar, haar campagne “de tram heeft altijd voorrang”. De campagne zal in 2020 de aandacht vestigen op de remafstand van een tram. Door het gewicht, de omvang en het feit dat een tram op sporen rijdt, remt een tram niet zoals een auto. Een tram heeft een langere remafstand nodig om tot stilstand te komen. Daarom is het zeer belangrijk voor alle weggebruikers om hiermee rekening te houden, tijdens alle manoeuvres die ze uitvoeren, bij het oversteken van tramsporen of kruisen van een tram.

Story image
Campagne voorrang tram halve pag.pdf 530 KB Campagne voorrang tram hele pag.pdf 530 KB

 

Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 54 buslijnen, 11 nachtbuslijnen en een vervoerdienst voor personen met een beperking. 

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel