Skip to Content

MIVB opent duurzame tramstelplaats in zuiden van Brussel

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB heeft vrijdag in Ukkel haar nieuwe, duurzame tramstelplaats Marconi officieel in gebruik genomen. Het depot biedt plaats aan 75 trams in het stallingsgedeelte en 10 trams in de onderhoudshal. Bij de bouw werd veel aandacht besteed aan duurzaamheid en de natuurlijke integratie in de omgeving.

Marconi ligt aan de Ruisbroeksesteenweg, op de grens van Ukkel, Vorst en Drogenbos. De bouw ervan begon in 2015 en vanaf vandaag is het depot volledig operationeel.

De nieuwe stelplaats heeft een strategische ligging op het tramnet. De MIVB had immers nog geen tramstelplaats in het zuiden van Brussel. Nu dat wel het geval is kunnen trams daar meteen op het net worden ingezet, wat het aantal zogenaamde “dode” kilometers beperkt. Die “dode” kilometers zijn weinig efficiënt omdat de tram zonder reizigers rijdt tot aan zijn beginpunt. De trams van Marconi bedienen momenteel vijf lijnen (4, 32, 82, 97 en 92). Een aanbod dat nog verder zal evolueren.

Marconi heeft een totale oppervlakte van 27.000 vierkante meter en beschikt over 22 sporen. De stelplaats kan tot 75 trams stallen en beschikt over een onderhoudshal die nog eens 10 voertuigen kan ontvangen. In de werkplaats gebeurt eerstelijnsonderhoud: er is een tramwash, een aspirotram (een grote stofzuiger die de tram leegzuigt), een onderhoudsstand voor wielen,…). Op het terrein staat ook een gebouw voor het personeel, waar onder meer administratieve diensten in zijn ondergebracht. In totaal kan de stelplaats tot 170 medewerkers huisvesten.

Een ecologische stelplaats

Tijdens de bouw van de stelplaats ging bijzondere aandacht naar de harmonieuze integratie van het gebouw in haar groene omgeving en het ecologische aspect.

De aanplantingen rond de site zijn inheemse planten. Aan de gewestelijke groene wandeling (gefinancierd door Leefmilieu Brussel) en aan de boomgaard (voor de studenten van de Ukkelse tuinbouwschool) wordt momenteel de laatste hand gelegd.

Op ecologisch vlak beschikt de stelplaats over een bekken van 695 m³ dat regenwater opvangt. Dat regenwater wordt gebruikt voor het sanitair en het wassen van de trams. Daarnaast heeft de site een warmtepomp voor de verwarming en warm water, 600 zonnepanelen, led-verlichting aangestuurd door bewegingsdetectoren, enz.
Aan de ingang van de stelplaats werd een anti-trillingsmat aangebracht onder het wegdek en rond Marconi staat een geluidsmuur van 140 meter die de buurt moeten vrijwaren van geluidsoverlast.

In ruil voor een deel van een stuk grond in het kader van de bouw van Marconi, nam het Brusselse Gewest overigens de bouw van een nieuw clubhuis voor Ukkel Sport voor zijn rekening, net als de heraanleg van de sportterreinen en de parking.

Europese steun

Marconi maakt deel uit van het Europese project «Tramstore 21», een partnership van Europese steden. Doel is in Brussel en de andere partnersteden (Rotterdam, Dijon en Blackpool) stelplaatsen te bouwen volgens de principes van duurzame ontwikkeling, die zich integreren in hun omgeving. Het project wordt gecofinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), in het kader van het programma Interreg North-West Europe dat organisaties uit Europese regio’s aanzet om samen te werken op sociaal, economisch en milieuvlak. Doel is een intelligente, duurzame en inclusieve groei.

De stelplaats is gebouwd volgens het BREEAM-principe, een Brits programma dat het gebruik van duurzame materialen en bronnen aanmoedigt. Marconi kreeg het BREEAM-certificaat met vermelding “VERY GOOD”. De gebruikte materialen zijn overwegend recycleerbaar. Tijdens de werf ging bovendien veel aandacht naar de sanering van de vervuilde grond. Er werd een beheersplan opgesteld met opvolging voor de komende jaren.

“We hebben een mooi en speciaal gebouw met een sprekende architectuur. Het fungeert als referentie voor de stelplaats van de toekomst, zowel voor het ecologische luik als op vlak van hernieuwbare energie”, legt Jean-Pierre Claus, verantwoordelijke van Marconi uit.

Inhuldiging en feest zaterdag

Stelplaats Marconi wordt op zaterdag 28 april officieel ingewijd tijdens een feest dat buurtbewoners, MIVB-personeel en de partners van het project verenigt. Het gaat om een essentiële stap voor het depot die de wil illustreert om zich te integreren in de wijk.

Bestelling nieuwe trams

Marconi zal in de toekomst ook nieuwe trams ontvangen. De MIVB sloot in februari een kaderovereenkomst met Bombardier voor de aankoop van 175 trams, met een eerste bestelling van 60 trams. Deze voertuigen zullen een deel van de oudste trams vervangen en ook zorgen voor een uitbreiding van het park. De eerste trams worden in de lente van 2020 geleverd en een deel komt terecht in Marconi.

“Vandaag een nieuwe ecologische stelplaats, volgend jaar nieuwe voertuigen, binnenkort nieuwe lijnen… Ons tramnet blijft uitbreiden, niet alleen ten voordele van de reizigers, maar ook van de Brusselse mobiliteit in het algemeen. Ik ben fier dat ik samen met het MIVB-personeel kan meewerken aan de mobiliteit van morgen”, aldus Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB.

“Openbaar vervoer is een prioriteit voor onze stad. Met de aankoop van nieuwe voertuigen, kwam ook de nood aan depots om ze te parkeren. Het depot Marconi voor trams is klaar. Momenteel is het depot Erasmus voor metro's in aanbouw. De site van het nieuwe tramdepot, waar een voormalige chemische fabriek stond, werd verontreinigd. Er werd een sporthal gebouwd voor Uccle Sport en de groene boulevard werd heraangelegd. We zorgen ervoor dat het ontwerp van dergelijke infrastructuur voortaan wordt geïntegreerd in de stedelijke omgeving. Het Gewest en de MIVB werken samen aan een beter Brussel,” zegt Pascal Smet, Brussels Minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

Contacteer ons
Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 54 buslijnen, 11 nachtbuslijnen en een vervoerdienst voor personen met een beperking. 

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel