Skip to Content

MIVB past aanbod aan voor betere dienstverlenging

De MIVB heeft sinds begin deze week haar aanbod aangepast aan de nieuwe realiteit op het terrein. Door de coronacrisis verliezen haar bussen en trams minder tijd in het drukke verkeer. Dankzij de aanpassing van de rittijden heeft de vervoersmaatschappij 25% extra capaciteit kunnen creëren. Dit extra aanbod moet vooral dienen om nog beter de sociale afstand te kunnen garanderen. De MIVB roept nogmaals op om het openbaar vervoer enkel te gebruiken voor essentiële verplaatsingen. Ook dit weekend en de volgende dagen zullen er controles plaatsvinden.

Het MIVB-personeel doet enorme inspanningen om er voor te zorgen dat wie naar het werk(zorgpersoneel, werknemers uit de voedingssector, andere essentiële beroepen,..), de dokter of het ziekenhuis moet,… op zijn bestemming te brengen dat kan doen met voldoende sociale afstand.

Om die omstandigheden nog te verbeteren hertekende de MIVB maandag haar aanbod. Door het sterk verminderde autoverkeer geraken de bussen en trams sneller op hun bestemming. Door de rittijden aan te passen kunnen er nu met hetzelfde voertuig op dezelfde tijd meer kilometers afgelegd worden, want zorgt voor meer plaats op de voertuigen en dus meer sociale afstand.

Daling van rittenaantallen, maar ook van de capaciteit
Sinds het begin van de coronacrisis daalde het aantal ritten bij de MIVB met 90%. Tegelijk verminderde echter ook het maximaal aantal toegelaten passagiers per voertuig. Zo kan een bus die in normale omstandigheden 50 mensen kan vervoeren er nu slechts 5 aanvaarden om voldoende afstand tussen reizigers te garanderen. Om dat gebrek aan plaats te compenseren versterkte de MIVB vooral de prioritaire lijnen naar bv. ziekenhuizen en commerciële centra.

Vermindering overbezetting
De vrijgekomen ruimte heeft toegelaten om de overbezetting te verminderen die zich voordeed op bepaalde lijnen, plaatsen en momenten (zo’n 15% van het net). De aanpassingen hebben geleid tot een vermindering van de overbezetting met 40%, vooral in de namiddag.

Vermijd niet-essentiële verplaatsingen!
De MIVB heeft helaas vastgesteld date en deel van de vrijgekomen capaciteit intussen opnieuw ingevuld is ondanks de strenge maatregelen die nog steeds gelden. De Brusselse vervoersmaatschappij herinnert er daarom nog eens aan dat het openbaar vervoer er enkel is voor strikt noodzakelijke verplaatsingen en dat sociale afstand ten allen tijde moet gerespecteerd worden. Ook dit weekend en de volgende dagen volgen blijven er controles plaatsvinden.

Paasweekend
Het aanbod tijdens het lange paasweekend blijft hetzelfde als dat van vorig weekend. Op zaterdag is er iets meer aanbod dan op zondag. Op zaterdag zijn er zes buslijnen die NIET rijden: 17, 33, 75, 76 en 86. Op zondag en Paasmaandag gaat het om lijnen 12, 17, 20, 21, 33, 43, 45, 54, 72, 75 en 86 die niet rijden.

Alle tramlijnen rijden, met extra aandacht voor de drukste lijnen. De vier metrolijnen hebben een frequentie van 10 minuten op de uiteinden en 5 minuten op het gemeenschappelijke deel.

Alle informatie is onder meer beschikbaar via de website van de MIVB, de app en de tijdsaanduiders.

 

Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 54 buslijnen, 11 nachtbuslijnen en een vervoerdienst voor personen met een beperking. 

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel