MIVB-rit rit kan voortaan met bankkaart of smartphone worden betaald
1 juli 2020
Occasionele reizigers en toeristen die niet over een MOBIB-kaart beschikken kunnen vanaf nu hun rit op het MIVB-net contactloos betalen met hun bankkaart of smartphone. Dat is een gemakkelijke en snelle betaalwijze om op het net te reizen.
Om een bus, tram of metro van de MIVB te nemen moest je tot op vandaag een abonnement op een MOBIB-kaart op naam of een vervoerbewijs opgeladen op een anonieme MOBIB Basic-kaart op zak hebben. Occasionele reizigers konden ook een papieren ticket aanschaffen. Vanaf nu kunnen gelegenheidsreizigers en toeristen op een eenvoudige, snelle en contactloze manier betalen dankzij de installatie van nieuwe valideringstoestellen op het hele net. De valideringstoestellen laten toe om je rit te betalen met een bankkaart uitgerust met de technologie om contactloos te betalen, of met een smart device (smartphone, smartwatch) uitgerust met NFC. Na een eerste grote test begin dit jaar is het systeem vandaag beschikbaar voor alle reizigers.
Snel en eenvoudig
De MIVB installeert sinds een paar maanden nieuwe valideringstoestellen in haar stations en voertuigen. Deze toestellen laten reizigers die geen vervoerbewijs bij hebben toe om hun rit eenvoudig contactloos te betalen met hun bankkaart of hun gsm. Deze nieuwe betaalwijze (EMV, wat staat voor Europay Mastercard Visa – contactloos betalen) is vanaf nu toegankelijk voor iedereen.
Hoe werkt het juist? De reiziger hoeft alleen maar zijn/haar bankkaart uitgerust met de technologie voor contactloos betalen (debet- of kredietkaart) of zijn/haar smartphone of smartwatch (met de apps Google Pay, Apple Pay, Fitbit Pay of Garmin Pay) voor het juiste valideringstoestel te houden (een ander valideringstoestel dan voor de MOBIB-kaarten en papieren tickets) om zijn/haar rit contactloos te betalen. Zoals voor alle andere vervoerbewijzen kan de reiziger, zodra de bankkaart/smartwatch/smartphone gevalideerd is, vrij op het net reizen gedurende 1 uur. Bij elke overstap moet de reiziger valideren, zoals dat ook bij andere betaalwijzen het geval is.
Door te betalen met het nieuwe systeem geniet de reiziger van hetzelfde tarief als wanneer die met een MOBIB-kaart betaalt. De kostprijs voor 1 rit via contactloos betalen bedraagt 2,10 euro, hetzelfde tarief als 1 rit die op een MOBIB-kaart wordt geladen.
Een ander voordeel van het systeem, naast het gebruiksgemak? De reiziger die meermaals op 1 dag betaalt via het systeem van contactloos betalen zal zjin/haar tarief aangepast zien in de loop van de dag. Een reiziger zal maximum 7,50 euro per dag betalen, dat is het dagtarief van MOBIB, zelfs als je meer dan 4 keer een ticket valideert op dezelfde dag.
Reizigers kunnen toegang krijgen tot hun reishistoriek door zich in te loggen via een account die ze aanmaken op de website van de MIVB.
De controleurs van de MIVB hebben een speciaal controletoestel voor bankkaarten/ smartphone/smartwatch op zak. De bankgegevens die worden gebruikt om ritten mee te betalen zijn beveiligd en de MIVB heeft dus uiteraard geen toegang tot de details van de bankrekening. Alle gegevens zijn beveiligd en beschermd.
De indienstneming van het contactloos betalen loopt samen met een tariefwijziging voor de verplaatsingen van en naar de luchthaven. Er is een prijsverschil voor de ritten van de luchthaven naar het centrum van Brussel, met een nieuw ticket van de luchthaven naar het centrum, dat “Go2City” heet. Het traject van het centrum van de stad naar de luchthaven kan je vanaf nu aan het gewone tarief afleggen. Het tarief van een rit van de luchthaven naar de stad, of het nu met een MOBIB-kaart of contactloos betalen verloopt, bedraagt 7 euro.
Gebruik papieren tickets verminderen
Deze nieuwe betaalmethode werd ontwikkeld met het oog op occasionele reizigers en toeristen, die (nog) niet over een MOBIB-kaart beschikken. Omdat ze hun vervoerbewijs met bankkaart, smartphone of smartwatch kunnen betalen, moedigt de MIVB hen aan om het openbaar vervoer te nemen en hoopt ze zo om de verkoop van papieren tickets te verminderen. Papieren tickets waren in 2019 nog goed voor 4% van het totale aantal verkochte vervoerbewijzen. Deze reizigers kopen momenteel vaak papieren tickets, die duur zijn in aanmaak en bovendien niet recycleerbaar en niet herlaadbaar zijn. Door een makkelijke en snelle betaalwijze aan te bieden, biedt de MIVB tegelijkertijd een milieuvriendelijk alternatief aan.