Skip to Content

MIVB-spoorwerkplaats krijgt opknapbeurt en buurtweg voor voetgangers en fietsers

De MIVB start nog dit jaar met de renovatie van haar Centrale Werkplaats aan de Demetskaai in Anderlecht. Naast de werkplaats komt ook een buurtweg voor voetgangers en fietsers, tussen de Demetskaai en de Birminghamstraat. De Centrale Werkplaats houdt zich bezig met het onderhoud en de behandeling van sporen en is een van de oudste industriële sites van de Brusselse vervoersmaatschappij.

De renovatie van de Centrale Werkplaats gaat van start in de herfst van 2021. Ze voorziet in de heraanleg van de werkplaats en haar omgeving en de aanleg van een weg naar de Birminghamstraat. Die moet de levering en het vervoer van materiaal vergemakkelijken. Op de site komt ook meer groen. Dankzij aanplantingen zal het historisch gebouw beter tot zijn recht komen.

De oude steenkoolsilo die je kan zien vanop de oevers van het kanaal blijft behouden. De silo is een van de laatste overblijfselen van de industriële periode. Hij staat langs de monumentale trap van de werkplaats en wordt ingericht tot ontvangstlokaal. De oude directeurswoning aan de straatkant wordt volledig gerestaureerd en zal administratieve lokalen herbergen.
 

Behouden en waarderen
Het gebouw in baksteen en beton, met prachtige metalen ramen en glaswerk, kende verschillende transformaties om zich te kunnen aanpassen aan de operationele noden. Daarbij werd het historische en esthetische karakter wel steeds behouden.

“Het is meer dan ooit in die geest dat we de renovatie van de Centrale Werkplaats aanpakken”, aldus Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB. “Deze renovatie is niet alleen noodzakelijk voor het behoud en de ontwikkeling van onze activiteiten, ze zal ook het voorbestaan van dit uitzonderlijk patrimonium verzekeren en tot zijn recht laten komen. De MIVB zit in het hart van Brussel. We zijn fier dat we kunnen bijdragen tot een mooie en aangename stad om in te leven.”

 

Binnenweg voor fietsers en voetgangers

In het kader van de renovatie zal er op de naburige site een buurtweg voor voetgangers en fietsers aangelegd worden. Langs deze nieuwe weg kan je gemakkelijk van de Demetskaai naar de Birminghamstraat en omgekeerd. Hij fungeert tegelijk als een binnenweg om sneller aan het vlakbij gelegen metrostation Jacques Brel te geraken. De weg krijgt een haag en bomenrij langs het tracé die voor een groene buffer zorgen met de opslagruimte van de sporen van de MIVB.

“Deze efficiënte, groene inrichting betekent een meerwaarde voor de buurtbewoners en het MIVB-personeel op vlak van mobiliteit en levenskwaliteit. Het project verbetert de doorlaatbaarheid van de grond en de aantrekkelijkheid. Dit kon geïntegreerd worden in het project dankzij een uitstekende samenwerking en terreinruil tussen de MIVB en Brussel Mobiliteit”, aldus Elke Van den Brandt, Brussels minister van Mobiliteit.


Industrieel erfgoed

De Centrale Werkplaats aan het kanaal in Anderlecht is een van de laatste getuigen van het industrieel erfgoed van Brussel waar nog een echte industriële activiteit heerst. Deze voormalige steenkoolcentrale werd in 1903 gebouwd door de Société des Tramways Bruxellois, de voorloper van de MIVB. Ze leverde de elektriciteit voor het tramnet. Dankzij haar ligging konden de kolen makkelijk via het water worden aangevoerd. De centrale sloot de deuren in 1942. De MIVB nam de site in 1954 over en gaf ze een nieuwe bestemming.

Vandaag behandelt de Centrale Werkplaats de tram- en metrosporen van de MIVB voor ze geplaatst worden op het net. De vestiging draait dag en nacht en er werken in totaal 180 medewerkers. Zij onderhouden, buigen en lassen de sporen. Ze stellen de metro- en tramsporen ook op voorhand samen in grotere modules, zodat ze sneller kunnen geplaatst worden op het net. Zo vermindert de tijd die nodig is voor elke interventie. De werkplaats zorgt ook voor het onderhoud van wissels en hun aandrijving. In 2020 produceerde de Centrale Werkplaats meer dan 43 kilometer sporen.

Contacteer ons
Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 17 tramlijnen, 55 buslijnen en 11 nachtbuslijnen. 

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel