Skip to Content

MIVB-ticket betalen met herbruikbaar ticket vanaf 11 oktober voordeliger

De aankoop en rechtstreekse validering van vervoerbewijzen met bankkaart of smartphone heeft de wind in de zeilen. Sinds de invoering noteerde de MIVB meer dan 265.000 transacties met deze nieuwe betaalmethode. Vanaf 11 oktober wordt nog een extra stap gezet om het gebruik van herbruikbare vervoerbewijzen aan te moedigen. Vanaf die dag wordt een supplement aangerekend van 0,5 euro voor een papieren wegwerpticket.

In juli startte de MIVB met de mogelijkheid om volledig contactloos te betalen: het zogenaamde EMV (Europay Mastercard Visa). Betalen en meteen ook valideren met een bankkaart of de smartphone, zeg maar. Dat maakt het gebruik van het openbaar vervoer niet alleen intuïtiever en sneller maar is vooral ook heel makkelijk voor gelegenheidsreizigers omdat ze niet moeten nadenken over tariefformules. In de huidige situatie geniet een contactloos betaalsysteem bovendien mogelijk ook de voorkeur.

De nieuwe betaalmethode ziet het succes dan ook gestaag groeien: in juli werden er al meteen 54.500 ritten mee betaald, in augustus ruim 75.000 en in september liefst 138.000. Samengeteld sinds de invoering in juli gebeurden dus al meer dan 265.000 transacties met EMV.

Gebruik wegwerptickets verminderen

Naast het nieuwe EMV, blijft ook nog het bestaande betaalsysteem (MOBIB en wegwerptickets), beschikbaar voor de reizigers. De MIVB wil het gebruik van wegwerptickets verminderen (vervoerbewijs voor 1 rit of 24 uur) ten voordele van herbruikbare betaalsystemen zoals de MOBIB- en de bankkaart. Daarom wordt het vanaf 11 oktober interessanter om te reizen met een vervoerbewijs dat gevalideerd is met een bankkaart of geladen op een MOBIB-kaart, dan een wegwerpticket te kopen. Er wordt een supplement van 50 cent gerekend bij de aankoop van een wegwerpticket (1-ritkaart en 24u).

Slechts 4% van de ritten werd in 2019 betaald met wegwerptickets. Ook al is dat weliswaar relatief weinig, toch wil de MIVB duurzamere alternatieven aanmoedigen. De wegwerpchipkaart bevat metalen, is helaas niet recycleerbaar, kan bovendien niet worden herladen en is fragieler dan een MOBIB- of een bankkaart.

Sinds de verdwijning van de papieren rittenkaarten met magneetstrook in februari 2016, nam de verkoop van wegwerpchipkaarten voor 1 rit en 24 uur toe. Ook al stapte het merendeel van de reizigers weliswaar over op de MOBIB-kaart, geeft een ander deel sindsdien de voorkeur aan de wegwerpchipkaart. De komst van de betaalmogelijkheid met bankkaart of smartphone biedt de reizigers sindsdien een makkelijker en voordeliger alternatief.

Het supplement op het tarief van een wegwerpticket moet het kopen van dergelijke tickets voor eenmalig gebruik ontraden en reizigers aanmoedigen de overstap naar herbruikbare alternatieven te zetten: een gepersonaliseerde MOBIB-kaart, een anonieme MOBIB-kaart, via bankkaart of smartphone.

Begeleidende maatregelen

De invoering van het supplement van 50 cent voor het wegwerpticket gaat gepaard met begeleidende maatregelen. De kwetsbare doelgroepen kunnen al genieten van voorkeurtarieven. Daarnaast is er ook in een verdeling van gratis MOBIB-kaarten voorzien via gespecialiseerde organisaties in de sociale sector.

 

 

Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 54 buslijnen, 11 nachtbuslijnen en een vervoerdienst voor personen met een beperking. 

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel