MIVB verhoogt frequenties begin maart

Vanaf maandag 6 maart verbetert de MIVB de frequenties op verschillende tram- en buslijnen. Resultaat: een beter aanbod en een verminderde wachttijd tijdens de daluren. Tramlijn 81 keert die dag ook terug naar de Wayezstraat.

De MIVB versterkt de frequenties tijdens de daluren. Ze vermindert zo almaar meer het verschil met de wachttijden tijdens de spitsuren en verbetert tegelijk de aantrekkelijkheid van het openbaar vervoer. Vanaf 6 maart verhoogt de MIVB frequenties ’s ochtends op vijf tramlijnen, verbetert ze de aansluitingen tussen de tramlijnen 3 en 7 aan Churchill en trekt ze de frequenties op verschillende buslijnen gelijk.

Hogere frequenties op 5 tramlijnen

Van maandag tot en met vrijdag krijgen de lijnen 3, 4, 7 en 25 vanaf het begin van de dienst een hogere frequentie, zowel tijdens school- als vakantieperiodes.

- 1 rit om de 6 minuten op het gemeenschappelijke stuk van de lijnen 7 en 25, tussen Buyl en Meiser.

- 1 rit om de 6 minuten op de lijnen 3 en 4 tussen Vanderkindere en het Noordstation op weekdagen en om de 7,5 minuten in het weekend.

- 1 tram om de 12 minuten op de lijnen 3 en 4 tijdens de week en om de 15 minuten in het weekend.

Ook de frequentie van lijn 55 verbetert. Vanaf 6 uur 's ochtends rijdt er op weekdagen elke 10 minuten een tram en elke 12 minuten in het weekend en tijdens schoolvakanties.

‘s Avonds, tussen 20.30 en 22 uur, rijden de lijnen 7 en 25 aan een frequentie van 6 minuten op het gemeenschappelijke stuk en 12 minuten op de vertakkingen. Deze maatregel vermindert niet alleen de wachttijden, maar optimaliseert ook de aansluiting tussen de tramlijnen 3 en 7 in Churchill aan het einde van de dag, voor meer comfort van de vele reizigers die langs deze rotonde passeren.

Verbeteringen voor de bussen van de Vijfhoek

Heel wat buslijnen bedienen de Vijfhoek, de meeste met nu al hoge frequenties. De uitzonderingen waren de lijnen 52 en 88, die 's avonds en op zondag nog om de 20 minuten reden. Vanaf 6 maart rijden ze 's avonds vanaf 20 uur en op zondag vanaf 13 uur om de 15 minuten.

Op die manier wil de MIVB de wachttijden voor haar reizigers tijdens de daluren beperken. Vanuit datzelfde idee streeft zij ernaar alle buslijnen op weekdagen tussen 7 en 18.30 uur, met uitzondering van de schoolvakanties, ten minste om de 12 minuten te bedienen.

Naast frequentie is de duurtijd van het aanbod essentieel om ervoor te zorgen dat reizigers op tijd op hun bestemming aankomen. Dit geldt zeker voor mensen die naar de luchthaven reizen. Daarom voegde de MIVB een eerste vertrek toe op lijn 12, waardoor een eerste aankomst op Brussels Airport om 5 uur 's ochtends mogelijk is.

Reizigers kunnen op de lijnen 27 en 58 vanaf begin maart ook later op de avond instappen. De bussen van lijn 27 zullen 40 minuten langer rijden, met de laatste vertrekken rond middernacht. De bussen van lijn 58 rijden een uur later vanuit Vilvoorde en zelfs twee uur later vanuit Albert II. ​

Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB; “Vandaag gebeurt het merendeel van de verplaatsingen in Brussel met het openbaar vervoer. De auto is niet langer koning. Deze paradigmaverschuiving was niet mogelijk geweest zonder een kwalitatief aanbod en frequenties die voortdurend worden aangepast aan de behoeften van de reizigers. Daarom doen we inspanningen om een concurrentiële dienst aan te bieden, niet alleen tijdens de spitsuren, maar ook tijdens de daluren, wanneer almaar meer mensen het openbaar vervoer gebruiken.”
Brussels minister van Mobiliteit, Elke Van den Brandt: "We willen het openbaar vervoer als essentiële ruggengraat van het vervoer in Brussel versterken. Daarom investeren we fors in de MIVB om het vervoer nog comfortabeler, toegankelijker en vooral frequenter te maken. Een vroegere tram 's morgens om naar het werk te gaan, een latere bus kunnen nemen na een lange avond, slechts enkele minuten wachten op de metro om de kinderen op te halen: dat maakt het openbaar vervoer aantrekkelijker voor nog meer mensen. Tegelijkertijd willen we via de Avanti-programma's en de verkeersplannen voor rustige wijken de overbelaste kruispunten ontlasten, zodat trams en bussen vrijer kunnen circuleren. Lijn per lijn, zullen we alle gebruikers van het openbaar vervoer kostbare tijd laten besparen door frequenties op te trekken en andere verbeteringen aan te brengen.”

Wayezstraat opnieuw open voor tram 81

Na anderhalf jaar werken kunnen de reizigers vanaf 6 maart opnieuw instappen in tram 81 tussen Albert I en Marius Renard. De sporen die op het einde van hun levensduur waren, werden vervangen, net als de ondergrondse installaties. De gemeente maakte van de gelegenheid gebruik om de openbare ruimte opnieuw te bekijken en de inwoners van Anderlecht een aangenamere en gebruiksvriendelijkere omgeving te bieden. Dat met oog voor de regelmaat van het openbaar vervoer.

Hoewel de werken aan de sporen klaar zijn, moeten de buslijnen 46 en 49 nog eventjes omrijden tijdens de afwerkingswerken van de omgeving.

Vanaf komende vrijdag, 3 maart, vinden er testen plaats op de tramsporen en vanaf 6 maart komt tram 81 terug voor de reizigers.

Meer informatie: www.mivb.brussels.

 

 

 

 

Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 54 buslijnen, 11 nachtbuslijnen en een vervoerdienst voor personen met een beperking. 

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel