MIVB voert op 1 juli tickets met magneetstrook definitief af

Op 1 juli, binnen exact één maand, zet de MIVB de ultieme stap in de introductie van het nieuwe ticketsysteem. Op die datum worden de oranje ontwaardingstoestellen voor de tickets met magneetstrook weggehaald uit de stations en de voertuigen. Vanaf dan zullen alleen de MOBIB-kaarten en de tickets met chip worden gebruikt. Reizigers die na die datum nog over tickets met magneetstrook beschikken kunnen deze inruilen of resterende ritten laden op een MOBIB-kaart.

De Brusselse openbaarvervoersmaatschappij startte vorig jaar een ommezwaai in het ticketsysteem met eindpunt 1 juli 2016. Op die dag verdwijnen de oranje ontwaardingstoestellen en kunnen de tickets met magneetstrook dus niet meer worden gebruikt. De MOBIB-kaart en de tickets met chip zullen de enige resterende tickets zijn om zich met het openbaar vervoer in Brussel te verplaatsen.

De MIVB: pionier van MOBIB

Ter herinnering: de MIVB was in 2008 pionier toen ze de MOBIB-chipkaart lanceerde. Sindsdien vervoegden de andere Belgische openbaarvervoersmaatschappijen de MIVB in een gemeenschappelijke organisatie: Belgian Mobility Card (BMC). In april 2015 kon de MIVB de laatste stappen in de “ticketevolutie” zetten dankzij de geleidelijke veralgemening van het gebruik van de MOBIB-kaart door de vier openbaarvervoersoperatoren in Brussel. Belangrijkste doelstellingen: de klant in staat stellen makkelijker een vervoerbewijs te kopen en valideren vlotter laten verlopen, met bovendien een performante dienst na verkoop.

Een positieve evolutie

De overgang van de tickets met magneetstrook gebeurde stap voor stap om de klanten de kans te geven zich nieuwe gewoonten eigen te maken. In juli 2015 stopte de MIVB de verkoop van tickets met magneetstrook voor 5 en 10 ritten. Meer dan 300.000 MOBIB Basic-kaarten werden uitgedeeld aan de reizigers, waardoor ze er makkelijk een vervoerbewijs konden opladen. Afgelopen februari stopte ook de verkoop van tickets met magneetstrook, die tot dan wel nog werden verkocht (1 rit, 1 dag en 1 rit naar de luchthaven). Ze werden vervangen door contactloze chiptickets. Deze nieuwe tickets met chip zijn uitsluitend geldig op het MIVB-net (met verlenging naar de luchthavenzone voor de tickets voor 24 uur en de Airport-tickets). Dat betekent dat alle JUMP-tickets (ook geldig op de Brusselse netten van de andere operatoren) uitsluitend geldig zijn op MOBIB.

Het einde van de oranje ontwaardingstoestellen

De laatste stap in de modernisering van het ticketsysteem van de MIVB gebeurt op 1 juli. Op die datum verdwijnen 3.700 oranje ontwaardingstoestellen van het net, die bestemd zijn voor het valideren van de tickets met magneetstrook. De 5.600 MOBIB-valideringstoestellen zullen als enige overblijven. De reizigers moeten ofwel een MOBIB-kaart (op naam of Basic), ofwel een contactloos chipticket voor deze toestellen houden om te valideren.

De reizigers die nog over tickets met magneetstrook beschikken na 1 juli 2016 kunnen deze in een BOOTIK of KIOSK ruilen tegen chiptickets of de resterende ritten laden op een MOBIB-kaart.

Reiziger krijgt info over resterende ritten

Op elk ogenblik kunnen reizigers checken hoeveel ritten er nog op de MOBIB-kaart staan via de «info»-toets op het valideringstoestel of door de kaart op een GO-automaat te leggen. De reiziger die zijn MOBIB-kaart valideert, krijgt hier ook auditieve informatie over via een specifiek biep-geluid en een bericht dat verschijnt op het schermpje. Dat geeft meer informatie over de geldigheidsduur van een abonnement die bijna verstreken is (vanaf er minder dan 7 dagen overblijven) of over het aantal resterende ritten op de kaart (vanaf er maximum 3 ritten overblijven).

De MIVB heeft momenteel ruim 1,2 miljoen MOBIB-kaarten op naam in omloop en nagenoeg 500.000 anonieme MOBIB Basic-kaarten.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 19 tramlijnen, 52 buslijnen, 11 nachtbuslijnen en een vervoerdienst voor personen met een beperking. 

Neem contact op met