MIVB wierf dit jaar al 1.000 medewerkers aan

MIVB wierf dit jaar al 1.000 medewerkers aan

Vervoersmaatschappij zoekt nog 300 medewerkers tegen eind 2020

Bijna 1.000 personeelsleden heeft de MIVB op de aanwervingsteller staan sinds begin dit jaar. En de rekruteringsnood blijft groot. Binnen dit en het einde van het jaar wil de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij nog eens 300 functies invullen.

De MIVB heeft heel wat projecten op stapel staan en breidt haar net geregeld uit om te voldoen aan de mobiliteitsnoden in de hoofdstad. Daarvoor is de openbaarvervoersmaatschappij niet alleen op zoek naar bestuurders, maar ook naar ingenieurs, technisch, administratief personeel en veiligheidsmedewerkers.

Bijna 1.000 mensen aangeworven

In 2020 vulde de MIVB al bijna 1.000 functies in. Het gaat om vervangingen en nieuwe functies, voornamelijk bestuurders en technisch personeel. Deze cijfers zullen nog toenemen, aangezien er voor dit jaar nog veel functies openstaan.

Eind augustus had de MIVB de vacatures voor zo'n 670 arbeiders en 330 bedienden en kaderleden ingevuld. De helft van de arbeidersfuncties zijn chauffeurs en bijna 130 technisch personeel. Deze zeer goede cijfers zijn met name te verklaren door de voortdurende ontwikkeling van het netwerk en de vloot: nieuwe bussen, de uitbreiding van het netwerk en nieuwe technologieën vragen om extra personeel.

Bijna 300 openstaande vacatures

Tussen nu en het einde van het jaar zullen nog bijna 300 functies - binnen de MIVB moeten worden ingevuld. Er is nog altijd nood aan bestuurders en technisch personeel (mechanica, pneumatica, signalisatie, bouw, enz.), maar ook aan projectmanagers, ingenieurs en informatici. Want de MIVB heeft nog heel wat projecten op stapel staan.

"Aanwerving is niet iets lineair, dat volledig vaststaat en van tevoren vastligt. Het is een continu proces. De behoeften veranderen altijd in de loop van het jaar. Naast de vacatures die volgens plan moeten worden ingevuld, zijn er onverwachte vertrekken die moeten worden opgevangen, nieuwe projecten die extra personeel vereisen, interne verschuivingen met gevolgen voorde aanwerving door  opening van nieuwe vacatures, enz.", legt Johan Claes, Employer Branding bij de MIVB, uit.

Gevolgen van corona

De coronacrisis had geen gevolgen op het aantal vacatures.De rekrutering werd de afgelopen maanden verdergezet en gaat ook nu nog altijd voort.

"Tijdens de lockdown was er wat vertraging bij de indiensttreding van werknemers die een opleiding moeten volgen, bijvoorbeeld bij de bestuurders. Sindsdien zijn de opleidingen hervat en worden de cursussen voortgezet", zegt Petra Fissette van de afdeling Recruitment.

Door de coronacrisis moest er ook op vlak van aanwervingen anders worden gewerkt, onder andere door het voeren van interviews per videoconferentie.

Anders communiceren en aantrekken

Hoewel de MIVB bij het begin van de lockdown een aanzienlijke daling van het aantal bezoeken op haar jobsite vaststelde, gaat de trend sinds enkele weken weer in stijgende lijn. De MIVB reageerde direct en besloot anders te communiceren om potentiële kandidaten te informeren en vooral te blijven aantrekken.

Er verschenen advertenties en portretten van werknemers in de pers en op gespecialiseerde jobsites, maar er was ook een originelere campagne op de broodzakken van bakkerijen in Brussel en ruime omgeving. Ten slotte doken er ook campagnes op ongewone plaatsen op zoals in openbare toiletten, op winkelwagens van supermarkten, digitale valva, enz.

“We moesten creatief en innovatief zijn, maar het loonde, en sinds begin juni hebben we een explosie van bezoeken aan onze jobsite gezien!", zegt Gamze Kizilirmak van de Employer Branding afdeling verheugd.

Alle informatie over de nog openstaande vacatures en de voordelen die de MIVB biedt, zijn beschikbaar op de website jobs.mivb.be

 

Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 kmĀ². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1.100.000 inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 51 buslijnen en 11 nachtbuslijnen. De MIVB verzorgde in 2019 liefst 433,5 miljoen ritten.

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel